Kancelarija za mlade iz Čačka relizuje projekat „Poljoprivreda je spremna za inovacije“ odnosno Agri projekat. Kako objašnjavaju iz KZM Čačak projekat je u cilju osnaživanja mladih da koriste poljoprivredu kao pokretač ekonomskog razvoja zajednice, kako bi se povećala zapošljavanja mladih, koji su zainteresovanih da se bave poljoprivredom u ruralnim područijima Čačka.

-Ideja je da se mladima omogući sticanje veština kroz razvoj prilagođenih savetodavnih ciljanih mera. Na taj način će mladi moći da razviju ideje za poljoprivredne kompanije, koje se oslanjaju na lokalne resurse – istakla je Marijana Petronijević, koordinatorka KZM Čačak.

projekat

Svrha projekta zapravo je osnaživanje mladih da se posvete ličnim idejama koje imaju za ekonomski razvoj zajednice, atiču se poljoprivrede. Na taj način oni bi i „vratili život“  ruralnim područijima na teritoriji našeg grada. Svedoci smo, nažalost, da mladi odlaze sa sela i u njeima ostaje starija populacija.

– Pozivamo sve osobe od 19 do 35 godina da se prijave za naš projekat. Očekuju ih radionice na različite teme iz oblasti poljoprivrede, kao što su „Kako do sredstava za poljoprivrednu proizvodnju“, „Organizacija proizvodnje“ , „Organska proizvodnja i mladi poljoprivrednici“- navodi Marijana Petronijević.

Uz radionece, sve mlade koji se prijave, očekuje i organizovana poseta Institutu za voćarstvo, kao i uspešnim poljoprivrednim gazdinstvima u Moravičkom okrugu.

ANATOMIJA USPEHA-MARKICA ZA PROJEKAT


U poslednja 24 sata od posledica korona virusa u Srbiji je preminulo 11 osoba, dok je potvrđeno još 2.181 slučajeva, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva zdravlja. Na svim kovid odeljenjima čačanske Opšte bolnice hospitalizovano je 58 pacijenata, a tri su priključena na respirator, saopštio je Radni tim za praćenje širenja korona virusa.


Pored toga što su primerna deca, dobri đaci, oni su i vrhunski sportisti. To su i dokazalai na finalnom takmičenju Sportskih igara mladih u sarajevi i tri zlatne medalje doneli u Čačak. Mnogi od njih žele da nastave da se bave sportom i, svako u svojoj oblasti, razvije uspešnu karijeru. kako bi pokazalo da stoji uz njih, nravno, pre svega fionansijski, ali i za bilo šta drugo, što je u njihovoj moći da im pomogne, gradsko rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem upriličilo je prijem za, kako je gradonačelklnik rekao, najbolje ambasadore Čačka.

Prijemu su prisustcvovali teniserka Saru Đunisijević, kao i ženske odbojkašice Borca i košarkaši Borca. Srpska sportska ekspedicija bila je najuspešnija na reginonalnom takmičenju SIM, sa 16 osvojenih zlatnih medalja, od toga su tri osvojili sportisti iz Čačka.

SIM-FOTO

-Bilo je teško, jer zbog celokupne sitiuacije nismo puno trenirali. Imala sam cilj, morala sam to da uradim, da odbarnim medalju, što sam i uradila, osvojila prvo mesto u Saarajevu – priča Sara Đunisijević.

Konstantin Popović, kadet KK „Borac“ kaže da se nisu mnogo spremali za ovo takmičenje, ali su očekivali pobedu.

–Konkurencija je bila jaka, igrali smo protiv „Dubrovnika“ i „Osijeka“, ali smo uspeli da pobedimo i osvojimo medalju – kaže Konstatin.

Tijana Tomašević iz OK „Borac“ je rekla da je organizacija bila na nivou i da je čast osvojiti prvo mesto na jednom tako teškom turniru.

-Da kažem da sam zadovoljna bilo bi skromno, prezadovoljna sam. Iz Čačku su 22 takmičara predstavljala državu na međunarodnom nivou i svi su se vratili sa zlatnom medaljom – rekal je koordinator SIM Ivana Vukajlović.

Napomenuvši, da je najlepše ugostiti mlade uspešne ljude, bilo da su sportisti, naučnici ili oni iz kulturne delatnosti, gradonačelnik Čačka Milun Todorović čestitao je čačanskoj sportskoj ekspediciji.

-Sara Đunisijević nas je već naučila da osvaja zlatne medalje, ali oduševili su i odbojkašice i košarkaši i to je dokaz da je Čačak grad sporta, ali i grad mladosti. Lokalna samouprava nastaviće da im pomaže, ulaganjem u infrastrukturu i sport uopšte, u nama će u vek imati podršku – poručio je Todorović.

ANATOMIJA USPEHA-MARKICA ZA PROJEKAT

 


Rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja korona virusa u Čačku Mihailo Luković, izjavio je danas da je epidemiološka situacija relativno povoljna, dodajući da je to procenio na osnovu broja prijema koji je gotovo minimalan, kao i broja pozitivnih nakon pi-si-ar (PCR) testiranja.


Nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ danas je uručena istaknutim privrednim i društvenim subjektima sa područja Raškog i Moravičkog okruga u Domu kulture u Gornjem Milanovcu. Odluku o dodeli priznanja doneo je Žiri,kojim predsedava prof.Radovan Pejanović,bivši rektor Univerziteta u Novom Sadu ,a koga čine istaknuti privrednici, novinari, profesori.


U okviru programa Evropske nedelje kodiranja Meet and Code 2020 koja se realizuje u 35 država, na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku organizovan je onlajn događaj na temu „Devojke u digitalnom svetu-IT sektor tvoja šansa“ namenjen učenicama Ekonomske škole iz Čačka i Srednje stručne škole iz Kragujevca.


U Krivoj Reci, živi Olivera Kuburović mirnim seoskim životom, proizvodeći na imanju onoliko koliko je njoj I njenoj porodici potrebno. Pored toga Olivera se bavi domaćom radinosti, pletenjem i šivenjem. Plete džempere, kape, čarape i sve što može od vune da se uradi. Izrađuje i šajkače i šubare.


Čačak je među gradovima na spisku Ministarstva zaštite životne sredine za koje je predviđena izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i proširenje kanalizacione mreže. U naredne dve do tri godine Čačak će dobiti postrojenje ali i rekonstrukciju tri, već postojeće, crpne stanice u Beljini, Košutnjaku i Ljubić polju. U finasiranje je ušla i saobraćajnica koja vodi sa Bulevara Nikole Tesle do crpne stanice Ljubić polje.


Gradsko rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem posetilo je danas Naučno tehnološki park koji je na novoj lokaciji otvoren pre četiri meseca. Procenat ispunjenost raspoloživih kapaciteta se bliži broju 100 i zbog toga, prema Todorevićevim rečima, grad Čačak u saradnji sa premijerkom Anom Brnabić, intenzivno radi na pribavljanju u javnu svojinu 94 ara zemljišta, kako bi sve zainteresovane firme mogle da posluju u okviru Naučno tehnološkog parka

1 2 3 23