Zlatiborsko selo Šljivovica proteklog vikenda bilo je domaćin popularne “Rakijade” po dvanaesti put. Sajam domaće rakije i proizvoda od voća u selo prepoznatljivog naziva, tradicionalno je privukao veliki broj gostiju, ljubitelja dobre domaće rakije i radoznalih turista. Kao i prethodne godine Sajam domaće rakije se održava u jesenjem terminu, koji se poklapa sa branjem šljiva i vremenom kada zlatiborski domaćini tradicionalno “peku” rakiju.


Zlatiborsko selo Šljivovica proteklog vikenda bilo je domaćin popularne “Rakijade” po dvanaesti put. Sajam domaće rakije i proizvoda od voća u selo prepoznatljivog naziva, tradicionalno je privukao veliki broj gostiju, ljubitelja dobre domaće rakije i radoznalih turista. Kao i prethodne godine Sajam domaće rakije se održava u jesenjem terminu, koji se poklapa sa branjem šljiva i vremenom kada zlatiborski domaćini tradicionalno “peku” rakiju.

 

 


Svetom liturgijom u crkvi manastira Blagoveštenje i otvaranjem rezbarske kolonije krstova danas su u Ovčar Banji svečano otvoreni drugi ,,Dani patrijarha Pavla”. Ova kulturno-duhovna manifestacija ustanovljena je na ideju profesora dr Draga Miloševića, uz organizacionu podršku Turističke organizacije Čačka i grada Čačka.


Poštovani gledaoci Regionalne televizije Telemark, obaveštavamo vas da zbog preseljenja televizije, narednih dana nećemo da budemo u mogućnosti da emitujemo progam.Hvala na razumevanju.

Vaša Regionalna televizija Telemark


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio je formiranje posebne opcije za trudnice i porodilje, u okviru broja 0800 300 307 za prijavu nepravilnosti u oblasti rada, preko koje bi one lakše i brže Inspekciji rada mogle da prijave poslodavce koji su prekršili zakon i time im uskratili prava koja imaju. Kako prenosi agencija MNA, na sajtu ministarstva ce postojati i spisak poslodavaca koji ženama daju otkaz kada saznaju da su trudne ili se vrate sa porodiljskog odsustva.


Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević na predlog Štaba za vanredne situacije ukinuo je vanrednu situaciju proglašenu 24. juna zbog posledica nevremena od 23. juna na delu teritorije te opštine. Vanredna situacija je do juče bila na snazi u mesnim zajednicama Gojna Gora, Bogdanica, Kamenica i Pranjani posle oluje s kišom i gradom.


Davidu je u martu 2018.godine dijagnostikovan tumor moždanog stabla, bez mogućnosti operacije. Na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu sprovedena je zračna terapija od marta do maja 2018. Nakon zračne terapije (završena 02.maja 2018.god.) David se odmah sutradan vratio u školu i živeo sasvim normalno, uz izbegavanje veće fizičke aktivnosti i izloženosti suncu. Terapiju je sasavim dobro podneo, i fizički i psihički. Zna ponekad da bude razdražljiv i da burno reaguje u trenutku, ali manje – više takav karakter je imao i pre bolesti.
U proteklom period obavljane su redovne kontrole, na 3-4 meseca. Poslednja redovna kontrola je bila u aprilu 2019.godine i po rečima prof. Danice Grujičić, nalaz je stacionaran, a David je bio u dobrom opštem stanju.
Međutim, krajem maja 2019.god. primećujemo da neobično govori (“kroz nos”), a već nakon nekoliko dana David počinje da pokazuje teškoće u kretanju, i hitno odlazimo na Klinički centar Srbije, gde snimak skenerom pokazuje da je došlo do uvećanja tumora. Lekari KC Srbije i IORS-a primenjuju terapiju deksazonom i manitolom, kako bi poboljšali trenutno stanje, ali bez mogućnosti pomaka u lečenju. Davidovo stanje se još više pogoršava, tako da on sada leži već 20ak dana, bez mogućnosti samostalnog sedenja ni hodanja, otežano (nerazumljivo) govori, ima povremene grčeve u levoj ruci i nozi, povremeno i problem sa gutanjem. Istovremeno, sve prognoze koje dobijamo (sa više strana – Srbija, Turska, Grčka, Amerika) su loše. Jedini pozitivan odgovor dobijamo od lekara sa Kube, koji mogu da primene određeni lek u kombinaciji sa hemioterapijom, ali uz njihov nadzor na kubanskoj klinici, u periodu od oko 20-30 dana. Okvirni troškovi lečenja i boravka na Kubi za dete i jednog pratioca su, po njihovim rečima, oko 10-15.000 eura. Za oba roditelja i dete, sa troškovima transporta, verovatno bi iznos bio i više od 20.000 eura.

Svi koji žele da pomognu to mogu uraditi uplatama na: 

Dinarski račun: 170-0010177696000-05

Devizni račun: RS35170001017769600102

Takođe je uplatu moguće izvršiti lično u računovodstvu škole ,,Popinski borci” u periodu od 9 do 14 časova.

65227851_2253969018005334_2430495759146156032_n

 


Usled obilnih padavina na području opštine Lučani jutros je došlo do izlivanja potoka i reka. Poplavljeno je više od 200 domaćinstava, a spasilačke ekipe evakuisale su jedan broj ljudi. Pod vodom su se našli i brojni privredni objekti, kao i na stotine hektara njiva. Šteta je prema procenam veća nego 2014. i 2016. godine kada su ovu opštinu takođe pogodile poplave.


Nakon obilnih padavina najviše su stradala sela koja gravitiraju Lučanima, Ivanjici i Kraljevu. najviše štete iam na poiljoprivrednim imanjima, ali i na putnoj infrastrukturi. Prema rčima naćelnika Štaba za vanredne situacije Bratislava Zečevića, voda jeste prodrla u dvorišata, ali ne i u objekte. Pumpe za crpljenje vode najviđše su korišćene u gradskim mesnim zajednicima.

1 2 3 9