Jubilarni 20. Međunarodni mrčajevački pesnički susreti biće održani 27. septembra u Mrčajevcima. Epidemiološke okolnosti su ovu masovnu kulturnu manifestiju vezale su za jedan dan i redukovan broj učesnika. Ovogodišnje susrete obeležiće svečano otvaranje mrčajevačkog Pesničkog trga i pesničkog parka.


Na današnji dan pre 86 godina na gradskom groblju u Čačku svečano je otkriven i osvećen spomenik žrtvama svih vera u Prvom svetskom ratu nazvan Spomenik četiri vere. Na četiri strane spomenika stoje obeležja četiri konfesije: pravoslavni i katolički krst, islamski polumesec i Davidova zvezda.


Dan Mesne zajednice Lugovi 23. septembar i ove godine meštani su proslavili sa predstavnicima Grada, i jedni drugima zahvalili na odličnoj saradnji. A razloga za radost imaju, jer su mnogi infrastrukturni problemi u ovoj mesnoj zajednici rešeni, a neke rekonstrukcije se privode kraju.


Moba je bila značajan, svojevrstan vid udruživanja radi međusobne podrške, koji je u prošlosti bio veoma zastupljen u srpskom narodu. Bilo je to okupljanje radi obavljanja velikih poljoprivrednih poslova, ali i prilika da se ljudi vide pa čak i provedu. Da ovaj segment života na selu ne bi zamro, Miloš Nikolić iz Milićevog sela, već 12 godina organizuje kosačku mobu.


Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša reako je danas za RTS da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno među najboljim u Evropi i da nema razloga za uvođenje dodatnih mera. On je rekao da se broj zaraženih koronavirusom u Evropi, povećava u zemljama koje su bile najviše pogođene na početku pandemije, kao što su Francuska i Španija.


Na Kovid odeljenju Opšte bolnice Čačak hospitalizovano je pet pacijenata. U protekla 24 časa nije bilo prijema i otpusta, saopštio je danas Radni tim Čačak.


Na današnji dan 2008. godina u Beogradu je umrla Sonja Savić, jedna od najdarovitijih i najosobenijih glumica jugoslovenskog i srpskog filma. Iza Sonje su ostale glumačke bravure u kultnim filmovima “Una”, “Čavka”, “Uvod u drugi život”, “Ni na nebu ni na zemlji”, “Davitelj protiv davitelja”, “Balkanski špijun”, “Urnebesna tragedija”, “Mi nismo anđeli”…


Turistička organizacija Zlatibor pripremila je novu akciju otpočetu video spotom i tesktom „Zlatibor za pešake“. Kroz ovu akciju se predstavljaju staze za šetnju od centra mesta, a sve u okviru kampanje „Tvoj Zlatibor“.


Predstavnici kulturnih ustanova grada Čačka zajedno sa zamenikom gradonačelnika Vladanom Milićem ugostli su danas atašea za kulturu Ambasade Austrije i direktora Austrijskog kulturnog centra Adrijana Fajksa. On je pohvalio profesionalni rad naši kulturnih ustanova, kao najveći utisak o Čačku izdvojio poeziju Vladislava Petkovića Disa.


U okviru programa „Zajednici zajedno 2020“, kompanija NIS podržaće 72 projekta, od toga deset iz Čačka, kojima će biti unapređena digitalizacija nastavnog procesa i povećana bezbednost dece i nastavnika u školama širom Srbije. Za projekte iz Čačka opredeljeno je osam miliona dinara.

1 2 3 11