Iako je Ovčar banja trenutno veliko gradilište, zdravstveni turizam poslednje decenije je zapostavljen. Od vajkada je narod iz ove okoline a i šire, dolazio da se leči od reume. Zahvaljujući čačanskim lekarima, dr Svetu Aleksiću i Draganu Bugarčiću, od prošle godine pacijentima je ponovo omogućeno lečenje termalnom vodom.


U Srbiji je do sada izolovano osam slučajeva zaraze delta sojem koronavirusa, ali ih sigurno ima više, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je na primopredaji 46 putničkih automobila „Škoda“ za inspekcije Ministarstva i zavode za zaštitu zdravlja upozorio da se pandemija sigurno neće zaustaviti dok ne bude 70-80 odsto vakcinisanih u svetu, kao i u Srbiji, i da zdravstveni radnici ne govore bez razloga da bi oni koji odbijaju da se vakcinišu, a zaraze se, trebalo da snose deo troškova lečenja.


Radni tim za praćenje širenja korona virusa saopštio je da je za poslednja 24 časa COVID-19 potvrđen kod 13 osoba sa teritorije Moravičkog okruga, od testiranih 148 uzoraka, a u bolnici u Čačku hospitalizovano je osam kovid pacijenata.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je naša zemlja nabavila i petu vakcinu – Modernu,koja će stići od oktobra, kao i da će već za neki dan početi i punjenje kineske vakcine u Srbiji.


Za poslednja 24 časa COVID-19 potvrđen je kod 11 osoba iz Čačka, dve iz Gornjeg Milanovca, dok u Ivanjici i Lučanima nema novoregistrovanih slučajeva zaraze. U bolnici je sedam koivd pacijenata.


Srbija je daleko od kolektivnog imuniteta, a mnogi ne poštuju preventivne mere, pa ćje od danas mnogo intenzivniji nadzor inspekcije. Najmanje vakcinisanih je među mladima, kojih je tek oko 15 odsto imunizovano. Zato je danas organizovana još jedna akcija promocije imunizacije, posebno za mlađu populaciju.

1 2 3 28