Ishrana je jedan od najvažnijih spoljašnjih faktora na plodnost koji možemo da kontrolišemo.  Uzrok neplodnosti može biti i direktno ili posredno vezan za ishranu. Čitav niz nutritivnih činilaca vezanih za neplodnost žena i muškaraca uključuje i telesnu masu. Prema istraživanjima stručnjaka, gojazni muškarci ne samo da proizvode manje sperme, nego ona u većoj meri sadrži abnormalne spermatozoide. I žene bi pre i za vreme trudnoće trebalo da povedu računa koje i koliko namirnica unose.


Činjenica je da je poslednjih decenija kod nas i u svetu zabeležen značajan porast muškog steriliteta i značajan pad kvaliteta spermograma kod muškaraca, uz nedovoljno poznate razloge od kojih se najviše navode stil života, brojna zagađenja i drugi faktori životne sredine. Uzroci muškog steriliteta su brojni i raznoliki, iako u većini slučajeva poremećaj spermatogeneze ostaje nepoznat. Stručnjaci upozoravaju, idite lekaru jer je ulog veliki.


Za parove koji imaju problem sa sterilitetom, leto je idealan period za pripremu organizma za postupak vantelesne oplodnje. Svetska istraživanja su pokazala da leto i mediteranska ishrana šanse za uspešnu vantelesnu oplodnju uvećavaju i do tri puta. Leto je idealna prilika za eliminaciju štetnih faktora poput loših navika i stresa, kao i za podsticaj zdravih stilova života koji značajno doprinose plodnosti. 


Uzročnik naftnih, odnosno masnih mrlja koje su se u subotu pojavile na gradskoj plaži, posledica su akcidentne situacijae koja se desila u „Slobodi“, rekao je danas gradonačelnik Čačka Milun Todorović.


Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Katarina Karađorđević je danas Opštoj bolnici u Čačku donirala medicinsku opremu u vrednosti od 40.300 evra.  U pitanju su ultrazvučni aparat,  CTG aparat,  kao i stomatološka stolica,  prilagođena deci sa invaliditetom.  Sva oprema namenjena je najmlađim pacijentima.


Čačanski Dečji dispanzer dobio je još jednu donaciju. U pitanju su kartoteški ormari koji će umnogome olakšati rad kako sestrama, tako i pedijatrima. Donacija je vredna četiri stotine evra, a darodavac je ekspozitura NLB banke u Čačku.


Danica Stefanović, specijalista psihijatrije iz Čačka, imenovana je za direktora Doma zdravlja u Lučanima. Naglasila je da će u toku sledeće sedmice stići aparati, donacija firme „Milan Blagojević Namenska“  kao i da je raspisan tender za nabavku medicinske opreme vrednosti 4 miliona dinara. 


Domu zdravlja u Čačku danas su uručeni ključevi jednog sanitetskog vozila kupljenog sredstvima iz gradskog budžeta. Vozilo marke „pežo“ vredno je oko pet i po miliona dinara i namenjeno je Službi Hitne pomoći.


U čačanskoj Opštoj bolnici u nedelju će u vremenu od 08:00 do 16:00 časova biti sprovedena akcija preventivnih pregleda.
Svi zainteresovani će biti u prilici da izvrše EKG pregled, krvni pritisak, šećer u krvi, kao i ORL pregled.
Ovi pregledi odnose se na neosigurana i osigurana lica i sve zainteresovane koji do sada nisu imali priliku da istu obave.