Rekonstrukcija Opšte bolnice Gornji Milanovac, odvija se u tri faze. Prva faza radova je završena i podrazumevala je rekonstrukciju fasade, zamenu prozora, vrata i krovnog pokrivača, druga faza se odnosi na rekonstrukciju svih odeljenja, a u trećoj fazi će se sprovesti rekonstrukcija u tehnološkom smislu. O nastavku radova govorio je predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.


Pre i posle nove godine, u Domu zdravlja Čajetina, izuzetno je povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama. Gotovo svakodnevno u ovoj službi obavljalo se između 70 i 80 pregleda.


Sedamnaesta Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice sa željom da počnu da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, kao i da koriste dostupne mere primarne i sekundarne prevencije. Ovogodišnji slogan kampanje je „Rak grlića materice, rak koji možemo sprečiti”.


Iako je kupovina antibiotika nemoguća bez recepta izabranog lekara, mnogi sugrađani i dalje pokusavaju da kupe lekove iz ove grupe medikamenata bez saveta stručnjaka. Među njima je veliki broj onih koji nemaju zdravstveno osiguranje i leče se „na svoju ruku“.
Farmaceuti upozoravaju da nekontrolisana upotreba antibiotika može dovesti do rezistencije i podsećaju da u poslednjih 20 godina, u svetu nije proizveden ni jedan novi antibiotik.

 


U Srbiju su stigle male boginje. Prvi slučajevi potvrđeni su kod nekoliko dece, uzrasta do godinu i po dana. Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovnović kaže da se klinička slika najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju a nakon par dana i pojave ospi. Lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu i nadaju se da se neće dogoditi scenario od pre pet godina, kada smo imali više od 5.000 zaraženih i 15 umrlih od morbila.


Za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz inostranstva do sada se prijavilo oko 350 žena u Srbiji, a zainteresovanim parovima trenutno je na raspolaganju materijal iz banaka u Španiji i Danskoj, rečeno je u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje RFZO.


U Opštoj bolnici u Čačku na odeljenju radiologije je omogućen rad neurologu Dr Tatjani Filipović da na savremenom Ultrazvuk aparatu gde se obavlja dopler krvnih sudova vrata, prema predviđenom nedeljnom rasporedu. Od sada u našoj čačanskoj bolnici moguće je obaviti neuro-angiološko, odnosno ispitivanje krvnih sudova vrata I mozga, što se do sada radilo samo u Ustanovama tercijarnog nivoa I dbolnica u Čačku je jedna od malobrojnih Opštih bolnica u Srbiji koja će ubuduće raditi ovu vrstu dijagnostike.


Direktor Opšte bolnice u Čačku primarijus dr Dejan Dabić izjavio je da je projektom za izgradnju nove hiruške bolnice predviđen kao poseban deo Centar za vantelesnu oplodnju.

1 2 3 71