U poslednja 24 sata u Srbiji su testirane 22.243 osobe, a koronavirus je potvrđen kod njih 7.802. Borbu sa kovidom 19 izgubila je 61 osoba. Od početka epidemije u Srbiji je od posledica zaraze preminulo 1.765 ljudi.


Mediji, nazvani sedma sila, to više nisu, kao što niko pojedinačno nije pred COVIDOM. Samo svi zajedno možemo da ga pobedimo. Krajnje je vreme da se probudi odgovornost, krajnje je vreme da se osveste svi i krajnje je vreme da budu odgovorni SVI. Zahvaljući kolegama koji su otišli u čačansko „žarište“, na Grudno, sada jedno od kovid odeljenja, gledate snimke direktno iz crvene zone. I tamo su ljudi. Oni koji se bore za život. Oni koji leže, bore se za sopstveni, oni što im doziraju kiseonik za njihov. I svi su u zajedničkoj borbi. Nažalost, svi oni, u tom „crvenom žarištu“ nisu dovoljno jaki da zaustave bujicu. Sve dok i jedna osoba ulazi u prodavnicu bez maske, sve dok je bilo kome bitnije da proslavi rođendan sa desetoro prijatelja, sve dok i do poslednjeg mozga u ovom gradu ne dopre da bolest zvana virus korona zaista postoji, da to nisu nikakve atomske čestice, „gluposti koje se serviraju ovom jadnom narodu“, sve dok svako ko šeta čačanskim ulicama ne pomisli „ovo može da se desi i meni“ bićemo nemoćni.


Kompanije „Fajzer“ i „Biontek“ predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korone u Srbiji, posle dogovora Vlade sa predstavnicima te Kompanije, prenosi RTS. Prema dosadašnjim podacima, vakcina je efikasna 95 procenata. Agencija za lekove i medicinska sredstva sada proverava dokumentaciju, vrlo rigorozno i temeljno, ističe Pavle Zelić iz Agencije.


Crni talas se nastavlja, na Kovid odeljenju čačanske bolnice u protekla 24 časa premilo je pet osoba. S.M. (1955) iz Lučana, J.V. (1959) iz Guče, G.M. (1946) iz Lučana, M.V. (1945) iz Lučana, G.M. (1946) iz Čačka, svi pozitivni na testu. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada su preminule 74 osobe, od kojih su 52 iz Čačka. Na kovid odeljenjima hospitalizovana su 203 pacijenata. U Respiratornom centru je njih 19, od kojih je 11 na respiratorima. U protekla 24 časa primljen je 21 pacijenta, na kućno lečenje otpuštena 22, a četiri prebačena u Plavu halu. U prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije zabeleženo je 258 pregleda, od čega je 158 prvih. Od 612 rezultata testiranja, iz Čačka je 168 pozitivnih, iz Lučana 41, iz Gornjeg Milanovca 37 i iz Ivanjice 58 pozitivnih.


Ukoliko nas svakodnevni porast broja novozaraženih i preminulih u Srbiji ne opominje da je virus COVID-19 uzeo maha, možda nas opomene ispovest lekara, pacijenata i medicinskih sestara, ali i doktora koji su, tokom rada sa najtežim bolesnicima i sami postali pacijenti. Heroji u belim mantilima čačanske Opšte bolnice neumorno rade hrabro stojeći na prvoj liniji odbrane. Bolnički kreveti puni, dan bez smrtnog ishoda retkost, dežurstvo u skafanderu. Ulažući poslednji atom snage, apeluju da im sugrađani odgovornim ponašanjem pomognu u jednoj od najtežih borbi – sačuvati svačiji život.


Srbija i danas beleži blizu 8000 novozaraženih. Preminula su još 52 pacijenta, a u danu za nama pet smrtnih ishoda beleži i čačanska Opšta bolnica.Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u Moravičkom okrugu potvrđena su još 332 slučaja zaraze koronavirusom. Kovid-19 je potvrđen kod 212 osoba iz Čačka, 27 iz Gornjeg Milanovca, 53 iz Lučana i 40 iz Ivanjice. Sa analize je stiglo 647 uzoraka.


Šef Radnog tima u Čačku doktor Mihailo Luković rekao je danas da je vrlo teško predvideti kada će epidemija usporiti. Kako je istakao kriva se na zaravnjuje, a jedina, za sada svetla tačka je to što bi uskoro trebalo da počnu da rade bolnice u Batajnici i Kruševcu, što bi omogućilo da se pacijenti iz čačanske bolnice šalju u te zdravstvene ustanove.


Na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminulo je pet pacijenata i svi su iz Čačka. U trećem talasu korona epidemije u Moravičkom okrugu do sada su preminule 64 osobe, od kojih je 47 iz Čačka. Na kovid odeljenjima čačanske bolnice trenutno su hospitalizovana 203 pacijenta. U Respiratornom centru smešten je 19, a njih 12 je na respioratorima. Dirtektor Opšte bolnice dr Miroslav Sretenović kaže da su kapaciteti ove zdravstvene ustanove dovedeni do maksimuma Kako je i na ranijim konferencijama konstatovano, strah je da neće biti problem slobodni kreveti, već da li će pacijente imati ko da lleči, jer je sve više zaraženih radnika u čačanskim zdravstvenim ustanovama. Doktor Luković istakao je da je tokom jučerašnjeg dana u kovid ambulabntama opšte prakse pregledano 637 osoba, od toga njih 290 prvi put. U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice juče je bilo 228 pregleda, od čega 140 prvih, a 22 pacijenta su hospitalizovana. Od 592 testa čiji su rezultati stigli Kovid-19 je potvrđen kod 126 osoba iz Čačka, 36 iz Gornjeg Milanovca, 50 iz Lučana i 45 iz Ivanjice.

 


Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je za RTS da je situacija naročito teška za zdravstvene radnike. Pritisak na bolnice trajaće još najmanje dve nedelje posle zaravnjavanja krive. Marijan Ivanuša rekao je da se brzina pogoršavanja situacije u Srbiji smanjuje, da se nada da se naša zemlja približava piku i da će vrhunac stići što pre. „Bez obzira na to, mi možemo očekivati da će, i nakon postizanja pika pritisak na bolnice, naročito na intenzivne nege, da se nastavi još nekoliko nedelja posle toga, jer razvoj ozbiljne forme bolesti traje otprilike 10 dana, dve nedelje“, rekao je Ivanuša. Naveo je da očekuje težak decembar, naročito za zdravstvene radnike. Medicinski deo Kriznog štaba je predložio da otvorene ostanu samo prehrambene prodavnice i apoteke, ali politički deo Štaba to nije prihvatio. Ivanuša navodi da je teško biti dovoljno pametan u ovoj situaciji. „Osoba je zarazna negde oko dva dana pre pojave simptoma, pa prvih pet dana nakon pojave simptoma. Kod nekih osoba to može da bude i duže. Mi zapravo kod osobe koja nema simptome ne znamo da li širi zarazu ili ne“, rekao je Ivanuša. Iz tog razloga, direktor Kancelarije SZO u Srbiji je pozvao sve da koriste zaštitne maske i da održavaju fizičku distancu.


1. decembar obleževa se kao Svetski dan borbe protiv side, a Od ključne važnosti je da svi koji su imali rizične kontakte što pre saznaju svoj HIV status testirajući se, uprkos situaciji izazvanoj pandemijom korona virusa, ukazala je danas Unija organizacija Srbije koja se bavi zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om, a prenosi beta. Udruženja su podsetila da je u borbi protiv HIV-а učinjen veliki napredak, ali da borba još uvek nije gotova, te da je neophodno dalje unapredjenje dostupnosti najefikasnijih terapija i širenje svesti o važnosti ranog otkrivanja HIV statusa. Testiranja i savetovanja su besplatna, dobrovoljna i poverljiva odnosno nije potreban nikakav identifikacioni dokument, lični podatak ili zdravstvena knjižica.

1 2 3 14