Aktivna imunizacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja se sprovodi kod lica od navršena dva meseca života primenom kombinovanih vakcina koje u svom sastavu sadrže komponente protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, sa ili bez komponenata protiv drugih zaraznih bolesti, u skladu sa Kalendarom imunizacije. Vakcinacija je ključna u suzbijanju velikog kašlja, apeluju lekari.


Direktorka Republičkog fonda za zdravtsveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić obišla je danas čačansku Opštu bolnicu i nakon sastanka sa rukovodstvom bolnice najavila da će uskoro u bolnicu stići najsavremenija magnetna rezonanca kao i 4D ultrazvučni aparat za ginekkologiju, a sve u cilju prevencije bolesti. Opšta bolnica u Čačku do sada nije imala magnetnu rezonancu, tako da je već otpočelo usavršavanje kadra za rad na njoj.

 


Zdravstvena ambulanta u MZ Slatina od nedavno je jedina seoska ambulanta koja ima ultrazvučni aparat. U njoj ima oko 4000 kartona, pokriva teritoriju deset mesnih zajednica, a od nedavno je, donacijom privrednika Dragana Didanovića i grada Čačka, opremljena ultrazvučnim aparatom najnovije generacije. Vrednost aparata je oko četiri miliona dinara.

 


Internistička ambulanta u SB „Čigota“ na Zlatiboru otvorena je uz prisustvo predsednika opštine Čajetina,Milana Stamatovića i direktorke RFZO, Sanje Radojević Škodrić.

 


U čačanskom Domu zdravlja, u nedelju 15. oktobra 2023. godine, biće organizovani skrininzi na karcinom dojke i karcinom prostate, a u okviru akcije preventivnih pregleda, koja se organizuje širom Srbije.


Mladeži su danas tema koja predstavlja predmet interesovanja skoro svake osobe. Prema statističkim podacima iz godine u godinu sve je veći broj malignih melanoma. Redovne kontrole mogu biti presudne ako se promena na mladežu uoči na vreme.


Park poliklinika je savremena poliklinika, spemna da odgovori svim zahtevima pacijenata. Specijalističke ordinacije, respektabilan tim, i savremena medicinska oprema doprinose da se pacijenti kod nas osećaju prijatno, sigurno i zaštićeno.


U ivanjičkom Domu zdravlja sutra počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa, a obezbeđeno je 2000 doza. Vakcinu protiv gripa obavezno treba da prime hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, trudnice i zdravstveni radnici.


Direktor Zavoda za javno zdravlje u Čačku dr Aksentije Tošić izjavio je da je epidemiološka situacija u Moravičkom okrugu pod kontrolom i povoljna, kao i da se na sedmičnom nivou otkrije deset do 12 slučajeva zaraze virusom korona.

1 2 3 75