Nakon berbe maline poljoprivredni proizvođači bez obzira na ovogodišnje postignute finansijske efekte u ovoj proizvodnji , moraju u malinjacima obaviti određene agro i pomotehničke mere nege i zastite, savetuju agronomi. Jer samo tako obezbeđuju za iduću godinu zdrav i kvalitetan rod crvenog zlata.


Danas su potpisani ugovori  o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi sa 160 poljoprivrednih proizvođača. Ispred Grada Čačka ugovore je poljoprivrednicima uručila pomoćnica gradonačelnika Milica Dačić.


Afrička kuga svinja je pod kontrolom i nema novoprijavljenih slučajeva, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Prema njegovim rečima, vakcinavcija od klasične kuge  svinja najavljena za oktobar, zbog ove zaraze neće da bude odložena.


Poslednjih godina u našem kraju, ali i celoj Srbiji sve su zastupljeniji zasadi borovnice. Razlozi zašto se ljudi odlučuju za gajenje ove voćke, koja trenutno zauzima impozantnih 2000 hektara u Srbiji, je dobra cena i siguran plasman. Međutim početna ulaganja su velika ali je i uzgoj komplikovan, kažu proizvođači, a potvrđuju i stručnjaci.


Ministar Milan Krkobabić u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije predsedavao je zajedno sa akademikom Draganom Škorićem, predsednikom Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti okruglom stolu na temu „Zadrugarstvo juče, danas, sutra“ održanom u Palati Srbija u Beogradu. Ministar Krkobaić je istakao da je za nepune dve i po godine u Srbiji formirano 550 zadruga.


Visoke temperature u Srbiji neće značajno oštetiti kukuruz i očekuje se rod sličan rekordnim godinama, ocenjuju stručnjaci za poljoprivredu. I njive sa kukuruzom na teritoriji Moravičkog okruga, gde nije bilo grada obećavaju bogatu berbu ove jeseni.


U opštini Lučani u toku je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi. Konkurs je otvoren do polovine decembra, odnosno do utroška planiranih sredstava, koja iznose 29 miliona dinara.


Nakon zvanične potvrde afričke kuge svinja u Srbiji, kako je za Televiziju Telemark izjavio predsednik Regionalnog odbora za Moravički okrug Veterinarske komore Srbije, Zoran Velkovski , trenutno stanje na domacim farmama i oborima sa svinjama je stabilno, nema obolelih životinja, a ni sumnje da je došlo do zaraze. Preporuka je da se sprovode preventivne mere u objektima i da se svinje ne drže na otvorenom, kao i da se svaka sumnja na bolest prijavi veterinaru ili veterinarskoj inspekciji.


Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, treći po redu koji raspisuje Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića traje do 15.avgusta za stare i novoformirane zadruge i do 1.septembra za složene zadruge. Iznosi su u odnosu na prethodnu godinu ostali nepromenjeni – do 7,5 miliona dinara za novoformirane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge, izjavio je za Televiziju Telemark agroekonomista čačanske Poljoprivredne službe , Radovan Ševarlić.


I dok tropske temperature tope asfalt, za poljoprivrednike nema odmora. Navodnjavaju se bez prekida usevi tamo gde za to ima uslova, jer koliko čoveku ne prijaju tropske vreline toliko smetaju i paprici i drugom povrću koje se gaji na otvorenom.