U cilju pravovremenog iznalaženja rešenja kada je cena ovogodišnjeg roda u pitanju, Udruženje „Vilamet“ organizovalo je skup na kome su, pored proizvožača, prisustvovali i predstavnici resornog Ministarstva, lokalne samouprave i jedan otkupljivač.


U cilju ekonomskog jačanja domaćinstva, vredna i radna Branka Jocić sa Rudnika proizvodi i prodaje kvalitetne proizvode napravljene od ekološki čistih šumskih proizvoda.


Na Agronomskom fakultetu u Čačku otvoren je drugi Međunarodni simpozijum o biotehnologiji . Na manifestaciji će biti predstavljeno 80 naučno istraživačkih radova u sedam sekcija iz oblasti agronomije i biotehnologije. Novinu predstavlja nutricionizam , oblast o kojoj se prvi put govori na simpozijumu , a koja se pojavljuje paralelno sa uvođenjem istoimenog studijskog programa na Agranomskom fakultetu od naredne akademske godine . Simpozijum traje dva dana.


Par tezgi i nekolicina Požežana trenutno provodi dane na požeškoj pijaci, koja je nekada važila za glavno mestookupljanja žitelja ove opštine, pogotovu vikendom. Javna prezentacija gradkse pijace, kako bi joj se vratio nekadašnji „imidž“, organizovana je u galeriji „Milan Tucović“.


Biljnim vrstama trenutno ne pogoduju natprosečno visoke temperature za ovo doba godine, jer izazivaju pokretanje bilnjih sokova, pa tako dolazi do razvoja prevremenih lisnih i cvetnih pupoljaka. Ukolliko narednih dana dođe do prekomernih i dugotrajnih mrazeva, može da se desi da rod voćaka bude drastično umanjen.


Maja Javorac iz Ljubiša, od ove godine je predsednica Udruženja pčelara „Zlatibor“ Čajetina. Aiktivno se bavi pčelarstvom deset godina, ali su joj ljubav prema ovom zanimljivom i zahtevnom poslu preneli deda i otac.


Sve ono što PD „Zlatiborski eko agrar“ radi je , u stvari, put ka formiranju Agro biznis centra u onoj formi u kojoj je zamišljen. To nije nešto što može biti rešeno u kratkom roku, već je dugoročni proces, napomenuo je direktor Eko agrara, Marko Marić, rezimirajući rezultate rada u 2023. godini. Cilj je da za sve što ljudi u zlatiborskom kraju proizvedu, ovo privredno društvo, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, obezbedi prerađivački kapacitet, zatvarajući tako poslovni krug za sve one koji žive i rade na teritoriji opštine Čajetina.


Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će u 2024. godini prioritet biti veća kontrola i uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda, kao i uređenje rada robne berze tako da primarni proizvođač bude u boljem položaju.


Nakon pregovora koji su trajali gotovo šest godina sa Kinom je potpisan Sporazum o usaglašavanju izvoza jabuka i šljiva iz Srbije, ali i širokog spektra proizvoda među kojima su breskve, sojino ulje, smrznuta malina, rakija, koje će se Kini isporučivati bez carine. Za sve voćare ovo je od velikog značaja, posebmo za uzgajivače jabuka koji su, tvrde, prethodnih godina poslovali u ogromnom minusu.

 


U Čačku su danas dodeljeni ugovori za podsticaje u poljoprivredi. Poptisan je 321 ugovor o dodeli podsticajnih sredstava, kao i ugovori za dodatnu pomoć. Za direktne podsticaje iz budžeta grada Čačka ove godine izdvojeno je 67.500.000 dinara, a ukupno bez ulaganja u infrastrukturne radove na seoskom području 94.500.000 dinara.

 

1 2 3 34