Krajnji rokovi za podnošenje prijava za subvencije po aktuelnim javnim pozivima produženi su do 12. juna 2023. godine, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.


Zbog vremenskih neprilika rod jagoda ove godine je dosta zakasnio. Ipak sa prvim suncem u čuvenoj ulici jagoda koja se nalazi na putu od Ivanjice ka Guči u naselju Rti mogu se pazariti dugo iščekivani sočni i zreli plodovi ovog voća.


Ova sezona za malinare biće veoma teška. Prema svim dosadašnjim najavama otkupna cena će biti dosta niža u odnosu na prošlogodišnju, a rod slabiji. Vremenske prilike nisu pogodovale malini pa se očekuje i do 30 odsto manji prinos. Po rečima predsednika Asocijacije malinara Srbije , Dobrivoja Radovića, akontna cena će ove godine iznositi 300 dinara sa tendencijom rasta a u zavisnosti od kvaliteta roda i tržišta.


Zbog neizvesne cene malina ove godine mnogi proizvođači odlučili su da ne angažuju radnike u sezoni berbe, kako bi na taj način smanjili, već visoke troškove. U najvećem problemu zasigurno će biti veliki proizvođači koji ne mogu porodično da oberu svoje zasade, pa su im radnici, za koje izdavajaju najveći deo zarade neophodni.


Na osnovu Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2023. godinu, a na osnovu saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije , Privredno društvo za razvoj poljoprivrede opštine Čajetina „Zlatiborski eko agrar“ raspisuje 4 konkursa za podsticaje: za fizičku imovinu, za organsku proizvodnju, za preradu na gazdinstvu i konkurs za uvećanje stada iz sopstvenog zapata.


Savremena plantaža maline na površini od oko 70 ari u selu Klatičevo pripada specijalizovanoj zemljoradničkoj zadruzi „Agrobobica“, koja se bavi proizvodnjom, otkupom i plasmanom jagodičastog voća, ali i edukacijom onih koji imaju želju da pokrenu sopstvenu proizvodnju. Osnovana 2018. godine, važi za primer dobrog poslovanja I stalnog unapređivanja proizvodnje bobičastog voća, uz praktičnu primenu iskustva I znanja sa svojim kooperantima.


Iako na čitavoj teritoriji ivanjičke opštine ne postoji ni jedno otkupno mesto za borovnice, Slaviša Jovanović iz Međurečja svojim primerom pokazuje da kvalitetan proizvod uvek nađe svog kupca. Uz pomoć porodice Slaviša već petu godinu uzgaja 20 ari borovnica, i zahvaljujući dobroj pripremi zemljišta, kvalitetnoj vodi i protivgradnoj zaštiti sve što proizvede to i proda.


Čačanski poljoprivredni proizvođači godinama koriste podsticajne mere koje grad svake godine dodeljuje, a ove godine poseban akcenat stavljen je na mlade poljoprivrednike. Mera koja se od prošle godine sprovodi je ulaganje u seoski turizam, a druga se odnosi na pomoć mladim poljoprivrednicima i to kroz dva velika projekta: kupovina mlekomata sa pratećom opremom i softverima i kupovina opreme za preradu povrtarskih proizvoda, za šta je iz budžeta grada izdvojeno 2,5 miliona dinara.


Zapadna Morava izlila se u priobalju mesnih zajednica koje prolaze kroz Požegu. Prema prvim informacijama, trenutno nema ugroženih domaćinstava, iako postoji strah da bi moglo da dođe do plavljenja domaćinstava.

1 2 3 29