Planovi PD „Zlatiborski eko agrar“ kada je u pitanju podrška poljoprivrednicima su mnogobrojni. Kada je reč o žigu kvaliteta, dobijena je lokacija na Zlatiboru na kojoj će se sledeće godine krenuti sa izgradnjom lokala za prodaju proizvoda pod žigom „Dobro sa Zlatibora“. Ono što se ovih dana priprema, jeste raspisivanje trećeg i završnog konkursa za 2022. godinu za podsticaje u poljoprivredi. Reč je o merama podrške koje su i do sada subvencionisane.


Grad Čačak je raspisao poseban konkurs za subvencionisanje dva najbolja projekta u iznosu od po 10 hiljada evra za mlade poljoprivrednike. Poziv je otvoren do 7. oktobra.


Nekada su Prilike kod Ivanjice bile mesto nadaleko poznato po proizvodnji kupusa. Hektari zemlje bili su pod ovim povrćem od koga se lepo zarađivalo i živelo. Dole Milošević se seća vremena kada je prodavao na tone kupusa ispred tada industrijskih giganata Javora, Tepihare, Špika ali i na ivanjičkoj pijaci. Danas se njiva svela na 9 000 zasada i to za one najvernije mušterije. Prošle godine kupus se prodavao po prosečnoj ceni od 60 dinara ali ono što je domaćice više zanimalo od cene jeste kvalitet. Ivanjičani veruju da je kupus iz priličkog polja dobar za zimnicu.


Podaci za prvih sedam meseci ove godine, govore da je Srbija izvezla maline u vrednosti od skoro 300 miliona evra, što je oko 50 miliona evra više nego lane, kaže savetnik ministra poljoprivrede Goran Ðaković.


PD „Zlatiborski eko agrar“ je sa čajetinskim proizvođačima tradicionalnih proizvoda učestvovao na ovogodišnjem Šumadijskom sajamu poljoprivrede u Kragujevcu. Impresije sa sajma su više nego dobre.


Preko trideset pčelara iz Slovenije boravilo je proteklog vikenda u radnoj poseti kod pčelara, rekordera, Aca Vujovića iz Ivanjice.Slovenci su obišli čitav proces proizvodnje meda i kažu da su impresionirani sistemom rada porodice Vujović koja je lider pčelarstva u Srbiji.


Iz milanovačke Kancelarije za poljoprivredu podsećaju da je aktuelan Konkurs o dodeli subvencija, koji je Opština Gornji Milanovac raspisala, i dalje na snazi i obaveštavaju da je raspisan i Javni poziv za kalcifikaciju.


U selu Bečanj kod Čačka, na oglednoj parceli Nenada Stevanovića, održani su Dani polja kukuruza , tradicionalna manifestacija koju organizuje Poljoprivredno savetodavna stručna služba Čačak. Stručnjaci ističu da će ovogodišnji prinos biti umanjen za 30 do 40 odsto u odnosu na lane.


Iako je rod šljive u čačanskom kraju ove godine izuzetno dobar, cena je upola manja nego prošle godine pa će pojedini voćari celokupan bogat rod sorte stenlej i čačanska rodna staviti u kace za rakiju.

1 2 3 21