Centralna tema ovih dana jeste berba malina, koja je nedavno počela u Zapadnoj Srbiji. To i ne čudi jer od crvenog zlata živi na desetine hiljada ljudi. Od proizvođača i otkupljivača do radnika koji su pre par dana stigli iz svih delova Srbije. Iako je branje malina na izuzetno visokim temperaturama jako teško, uz pesmu sve muke se prebrode. Dobra cena maline uslovila je visoke cene dnevnica, pa su berači veoma zadovoljni, kako uslovima rada tako i zaradom. S obzirom na to da se predviđa cena malina i do 800 dinara, proizvođači ne štede na dnevnicama pa je dobar radnik plaćen od 4000 do 5000 dinara.


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, povrće u Srbiji je od aprila prošle godine poskupelo u proseku za oko 30 posto. Najviše je poskupeo krompir, jer je cena, po kilogramu, porasla gotovo tri puta. Miodrag Drašković iz Močioca kod Ivanjice, najveći je proizvođač krompira u ovom kraju. Prošlogodišnji rod je uspeo da proda ali kaže da situacija nije sjajna i da je sve manje površina pod zasadom krompira.


Olujno nevreme praćemo gradom ponovo je zahvatilo područje ivanjičke opštine. Na meti su iznova bili malinjaci ali i drugo voće jer je jak vetar kidao i lomio grane a grad, na pojedinim mestima veličine oraha, obrao je maline pre ljudske ruke. Tamni oblak stigao je iz pravca Arilja i za dvadesetak minuta na području Prilika i okoline sručila se ogromna količina vode i grada.


Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, posetio je danas Ivanjicu gde mu je dodeljena priznanje grada, Junska nagrada, za nesebičan doprinos u oblasti poljoprivrede i poboljšanju infrastrukture u ruralnim područjima ove opštine. On je iskoristio priliku da se sastane sa predstavnicima Asocijacije malinara Srbije gde je bilo reči o otkupnoj ceni ali i o novim problemima sa kojima se susreću proizvođači crvenog zlata, a to je nedostatak radne snage. Nedimović je rekao da će se i za to naći rešenje jer je država imala viziju pre par godina i na vreme je donela Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi pa će moći da se angažuju i radnici iz drugih zemalja.


Poljoprivredna savetodavna stučna služba (PSSS) u Čačku organizovala je danas tradicionalnu manifestaciju Dani polja pšenice i ječma. Prisutnim poljorpivrednicima predstavljene su nove ali i stare sorte ovih ozimih ratarskih kultura.


Ukoliko bi Srbija uvela sankcije Ruskoj Federaciji, to bi bilo pogubno za proizvođače jabuke čačanskog kraja, izjavio je direktor Zemljoradničke zadruge ,,Čačanska jabuka“, Nebojša Jovanović. Prema nejgovim rečima, izvoz ovog voća na rusko tržište intenziviran je početkom maja uprkos otežanom i duplo skupljem transportu. Jovanović očekuje da će do jula izvoz prošlogodišnjeg roda jabuke biti završen.


U Čačku će sutra, 10. juna, biti raspisan konkurs za direktne podsticaje u poljoprivredi za šta je u gradskoj kasi ove godine izdvojeno oko 65 miliona dinara. Zainteresovani poljoprivrednici konkursne obrasce mogu podići u centru grada u prostorijama Omladinskog kluba koji se nalazi u sklopu zgrade Doma kulture.


Nenad je užurban gradski život Australije zamenio šumadijskom idilom. Na zemlji kupljenoj u Srezojevcima kraj Gornjeg Milanovca zasadio je borovnicu i živi svoj životni san.


Domaćinstvo Aca Jeremića iz Baluge Ljubićske tradicionalno se bavi proizvodnjom rasada povrća, kao i uzgojem povrća na otvorenom. Jeremići kažu da je tražnja za kvalitetnim rasadom sve veća ali upozoravaju da je proizvodnja sve skuplja. Evo priče Ljiljane Stojanović.

1 2 3 18