Više od 1.000 porodičnih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom u Srbiji ostvaruje gotovo deset odsto ukupne zarade naše zemlje od turizma. Interesovanje za takav odmor tokom leta bilo je veliko. Zbog velikog interesovanja za razvoj ruralnog turizma, podnošenje zahteva za IPARD meru 7 produženo je do 30. oktobra. Radovan Ševarlić, savetodavac za agroekonomiju Poljoprivredne savetodavne stručne službe Čačak objasnio je koji su uslovi konkursa, ko sve može da se prijavi i koliko novca da dobije.


Od jula u šljivicima pod kapom Kablara u Rošcima je oko 30 radnika koji beru i skupljaju bogat rod i šljive i krućke viljamovke. Šljiva sa grane se ove godine nije izvozila u Rusiju već na nova tržišta, pre svega u Nemačku i Poljsku. Miokovački ugledni voćar Darko Topalović, ne krije zadovoljstvo rodom šljive, ali i finansijskom dobiti, koji mu je doneo neobičan ortakluk.


Nakon berbe maline poljoprivredni proizvođači bez obzira na ovogodišnje postignute finansijske efekte u ovoj proizvodnji , moraju u malinjacima obaviti određene agro i pomotehničke mere nege i zastite, savetuju agronomi. Jer samo tako obezbeđuju za iduću godinu zdrav i kvalitetan rod crvenog zlata.


Danas su potpisani ugovori  o dodeli podsticajnih sredstava u poljoprivredi sa 160 poljoprivrednih proizvođača. Ispred Grada Čačka ugovore je poljoprivrednicima uručila pomoćnica gradonačelnika Milica Dačić.


Afrička kuga svinja je pod kontrolom i nema novoprijavljenih slučajeva, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Prema njegovim rečima, vakcinavcija od klasične kuge  svinja najavljena za oktobar, zbog ove zaraze neće da bude odložena.


Poslednjih godina u našem kraju, ali i celoj Srbiji sve su zastupljeniji zasadi borovnice. Razlozi zašto se ljudi odlučuju za gajenje ove voćke, koja trenutno zauzima impozantnih 2000 hektara u Srbiji, je dobra cena i siguran plasman. Međutim početna ulaganja su velika ali je i uzgoj komplikovan, kažu proizvođači, a potvrđuju i stručnjaci.


Ministar Milan Krkobabić u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije predsedavao je zajedno sa akademikom Draganom Škorićem, predsednikom Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti okruglom stolu na temu „Zadrugarstvo juče, danas, sutra“ održanom u Palati Srbija u Beogradu. Ministar Krkobaić je istakao da je za nepune dve i po godine u Srbiji formirano 550 zadruga.


Visoke temperature u Srbiji neće značajno oštetiti kukuruz i očekuje se rod sličan rekordnim godinama, ocenjuju stručnjaci za poljoprivredu. I njive sa kukuruzom na teritoriji Moravičkog okruga, gde nije bilo grada obećavaju bogatu berbu ove jeseni.


U opštini Lučani u toku je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi. Konkurs je otvoren do polovine decembra, odnosno do utroška planiranih sredstava, koja iznose 29 miliona dinara.


Nakon zvanične potvrde afričke kuge svinja u Srbiji, kako je za Televiziju Telemark izjavio predsednik Regionalnog odbora za Moravički okrug Veterinarske komore Srbije, Zoran Velkovski , trenutno stanje na domacim farmama i oborima sa svinjama je stabilno, nema obolelih životinja, a ni sumnje da je došlo do zaraze. Preporuka je da se sprovode preventivne mere u objektima i da se svinje ne drže na otvorenom, kao i da se svaka sumnja na bolest prijavi veterinaru ili veterinarskoj inspekciji.

1 2 3 5