Milojko Zečević iz Krive Reke koji je svinjarstvom počeo da se bavi pre nešto manje od dve decenije, trenutno ima 9 krmača, jednog nerasta i četiri nazimice rase jorkšir i landras koje i ukršta radi dobijanja boljeg odnosa mesa i masti. Najveći deo prodaje, a nešto ostavlja i za sebe


Dragan Mijalilović iz Bresnice je primer uspešnog mladog stočara, koji je za desetak godina stvorio farmu sa 70 grla krupne stoke. Zahvaljujući dedi i ou i on je u ovom poslu.


Grad Čačak je ove godine subvencionisao kupovinu 10 traktora sa po 500 000 dinara. Voćar Predrag Stefanović iz Trnave zamenio je traktor star 40 godina novim. Pre tri godine takodje je uz pomoc subvencija lokalne samouprave nabavio sistem za navodnjavanje, ali i protivgradne mreže. Ovim znacajnim investicajama osigurao je proizvodnju i rod voca, koji uglavnom plasira kupcima za Rusko trziste.


Zbog loših vremenskih uslova na teritoriji Moravičkog okruga berba kukuruza još uvek nije završena, a samim tim kasni i jesenja setva. Vreme ratarima ne dozvoljava da posle berbe kukuruza obrade svoje njive planirane za setvu pšenice i drugih ozimih žitarica.


Origano je višegodišnja, zeljasta biljka, naročito zatupljena u Grčkoj, Italiji, Izraelu i drugim mediteranskim zemljama. Prvenstveno se origano koristi kao cenjeni začin u kulinarstvu i mesnoj industriji, ali poznati su njegovi blagotvorni učinci za tegobe sistema za varenje. Aleksa Vučićević, diplomirani ekonomista iz Beograda, rešio je da sa svojim drugom i zetom na organski način zasadi divlji origano na površini od jednog hektara.


Gradska uprava grada Čačka raspisala je konkurs za podsticajna sredstva u poljoprivredi u junu, a interesovanje je, prema rečima Bojana Gavrilovića iz Službe za privredu, bilo veliko. Kao I svake godine, najveće interesovanje je bilo za priključne mašine I razne vrste mehanizacije u poljoprivredi, a veliki broj poljoprivrednika konkurisao je I za sredstva za navodnjavanje.237 poljoprivrednika sa teritorije grada Čačka će sukcesivno u narednim danima potpisivati ugovore.


Kancelarija za mlade u Čačku je pored 15 drugih Kancelarija za mlade iz cele Srbije uključena u projekat „Poljoprivreda je spremna za inovacije (AGRI): ka održivom sistemu podrške za mlade poljoprivrednike u Srbiji“, koji se tiče osnaživanja mladih da koriste poljoprivredu kao pokretač ekonomskog razvoja zajednice sa ciljem povećanja zapošljivosti i zapošljavanja mladih zainteresovanih za poljoprivredu u ruralnim područijima Čačka.


Na našem tržištu su se prvi put pojavile afričke dinje, egzotično voća koje je na našim prostorima do sada bilo nepoznato. Ovi veoma ukusni, sočni i po svom izgledu sasvim neobični plodovi, koji vas pri prvom pogledu asociraju na leto, more i sunce, verovali ili ne, uspevaju u susednom Dragačevu, na porodičnom imanju Milana Jevremovića iz Zeoka.

1 2 3 7