Sve ono što PD „Zlatiborski eko agrar“ radi je , u stvari, put ka formiranju Agro biznis centra u onoj formi u kojoj je zamišljen. To nije nešto što može biti rešeno u kratkom roku, već je dugoročni proces, napomenuo je direktor Eko agrara, Marko Marić, rezimirajući rezultate rada u 2023. godini. Cilj je da za sve što ljudi u zlatiborskom kraju proizvedu, ovo privredno društvo, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, obezbedi prerađivački kapacitet, zatvarajući tako poslovni krug za sve one koji žive i rade na teritoriji opštine Čajetina.


Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će u 2024. godini prioritet biti veća kontrola i uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda, kao i uređenje rada robne berze tako da primarni proizvođač bude u boljem položaju.


Nakon pregovora koji su trajali gotovo šest godina sa Kinom je potpisan Sporazum o usaglašavanju izvoza jabuka i šljiva iz Srbije, ali i širokog spektra proizvoda među kojima su breskve, sojino ulje, smrznuta malina, rakija, koje će se Kini isporučivati bez carine. Za sve voćare ovo je od velikog značaja, posebmo za uzgajivače jabuka koji su, tvrde, prethodnih godina poslovali u ogromnom minusu.

 


U Čačku su danas dodeljeni ugovori za podsticaje u poljoprivredi. Poptisan je 321 ugovor o dodeli podsticajnih sredstava, kao i ugovori za dodatnu pomoć. Za direktne podsticaje iz budžeta grada Čačka ove godine izdvojeno je 67.500.000 dinara, a ukupno bez ulaganja u infrastrukturne radove na seoskom području 94.500.000 dinara.

 


U okviru radnih aktivnosti, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević nedavno je u Koštunićima održao sastanak sa poljoprivrednicima gornjih sela, na kome je razgovarano o novoj strategiji poljoprivrede.

 


Projekat koji se odnosi na organsku proizvodnju pokrenut je još pre nekoliko godina preko Zadruge „Zdravac“ osnovane 2007. godine, da bi se planirane aktivnosti nastavile preko Centra za organsku poljoprivredu 2013. godine. Mnoštvo sprovedenih aktivnosti već je urodilo plodom da bi se pozitivno odrazilo na organsku proizvodnju i njenu sve veću zastupljenost na teritoriji Zlatiborskog okruga.

 


Pored starog puta Čačak – Kraljevo počela je prodaja kupusa. Proizvođači kažu da je cena izuzetno niska od 10 do 30 dinara i da će poslovati na granici rentabilnosti uprkos činjenici da je ovo povrće dobro rodilo.

 


Procena stručnjaka je da će ove godine biti zasejano i do 30% manje pšenice na području Moravičkog okruga zbog velikih ulaganja, skupe proizvodnje, i vremenskih uslova koji pomeraju optimalne rokove za ovaj važan jesenji posao. Evo priče Ljiljane Stojanović.

 

1 2 3 34