Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će u ponedeljak, 14. decembra početi isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu i da je za te namene iz republičkog budžeta izdvojeno oko dve milijarde dinara, prenosi Beta.


Gradski većnici usvojili su predlog odluke o davanju saglasnosti na odluku o smanjenju cene grejanja od sredine januara 2021.godine, a na predlog Javno komunalnog preduzeća za grejanje Čačak. Tako će korisnici na godišnjem nivou plaćati za 4,5 do 5% manju cenu za utrošenu toplotnu energiju. Gradska stambena agencija će u narednoj godini početi izgradnju 25 stanova za interno raseljena lica.


Za sedam dana sanitarna inspekcija donela je 1.891 rešenje kojima je fizičkim licima na području Čačka, Gornjeg Milanovca i Ivanjice određena mera karantina u kućnim uslovima, a od stupanja na snagu novih mera Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 izazvane virusom Sars-Cov-2, na području Moravičkog okruga izvršeno je 1.036 inspekcijskih nadzora od strane republičkih i lokalnih inspekcija.


Ministarka privrede Anđelka Atanasković rekla je za RTS da će najveći deo budžeta ministarstva za narednu godinu biti usmeren na programe podrške privredi za nove investicije, koje će nastaviti pozitivno da utiču na rast BDP-a.


Prva faza radova na izgradnji Vizitorskog centra je završena. Odrađeni su grubi građevinski radovi na izgradnji podruma i prizemlja objekta. Ukupna vrednost izvedenih radova je 10 miliona 428 hiljada i 408 dinara. Za drugu fazu, Ministartsvo trgovine,turizma i telekomunikacija odobrilo je značajna sredstva.

 


„Sirogojno kompani“ i u ovako otežanim uslovima zbog KOVIDA 19 radi nesmanjenim kapacitetom. Godišnje plasira oko 20.000 tona raznih vrsta zamrznutog voća i povrća na tržište 46 zemalja, pre svega u zapadnu Evropu, ali i u Ameriku, Kanadu, Australiju, Japan . Svoj posao proširuje sa Sirogojna i Rupeljeva na Bajinu Baštu, a početkom 2021. otvoriće zvanično i novi pogon za liofilizaciju voća.

 


Posao u javnom sektoru će se, najmanje naredne tri godine, nešto lakše dobijati. Predlogom zakona o budžetskom sistemu predviđeno je popuštanje zabrane koja je važila još od 2013. godine Korisnici javnih sredstava već od januara 2021. godine moći će, bez traženja posebnog odobrenja, da prime, na neodređeno vreme ili pripravnika na određeno, do 70 odsto od broja kolega kojima je po bilo kom osnovu prestao rad na neodređeno tokom prethodne godine. Novina je i da ubuduće broj angažovanih po raznim formama rada na određeno, osim pripravnika, ne sme da prelazi deset odsto kolektiva zaposlenog “za stalno”.


U protekle tri nedelje na području Moravičkog okruga izvršeno je 475 vanrednih inspekcijskih kontrola poštovanja primene propisa koji se odnose na suzbijanje širenja virusa Kovid-19. Njih 449 je u potpunosti poštovalo donete propise, dok su kod 26 utvrđeni propusti, u manjem ili većem obimu, piše u saopštenju iz kabineta načelnika Moravičkog upravnog okruga Slobodana Jolovića.


Nikola Rakić rođen je u Švajcarskoj, a u naš grad je stigao zahvaljujući Čačanki, kojom se oženio. Osnivač je i direktor je kompanije  “Natura Eco”, koja svoje poslovanje razvija u okviru Naučno tehnološkog parka Čačak. Sa svojim timom Nikola upravo radi na razvoju i unapređenju najveće CNC mašine na Balkanu, koja će funkcionisati na princima 3D štampača.

– Konkretno štampamo objekte. Bili smo registrovani u Beogradu, ali ovde smo od polovine septembra. Odlučili smo da dođemo u Čačak, budući da Naučno tehnološki park nudi dobre uslove, kako halskog – proizvodnog, tako i kancelarijskog prostora, a i omogućava umrežavanje sa Beogradom, Novim Sadom i Nišom – kaže Nikola. Firma je osnovana na principima brze, ekološki i novčano efikasne gradnje, bazirane na principima CNC mašina i robotike.

– Načelo našeg poslovanja je inovacioni razvoj mašina, jer se naša kompanija ne bavi konkretno pravljenjem mašina, već ih razvija sa našim timovima u Naučno tehnološkom parku, mašinskim inženjerima, elektroinženjerima, statičarima, građevinskim inženjerima, arhitektama. U NTP-u pravimo tzv. ostrvo, u stvari reč je o velikim kontejnerima u kojima će ljudi raditi, gde će biti mini laboratorije za eksperimentisanje i razvoj novih tehnologija. A mašine ćemo praviti u saradnji sa partnerima, po našim zahtevima, odnosno, tehničkim specifikacijama – kaže naš sagovornik, dodajući da će ovaj produkt moći da se izvozi i van granica naše zemlje, što će doprineti otvaranju novih radnih mesta.

ANATOMIJA USPEHA-MARKICA ZA PROJEKAT

Sa NTP-om “Natura Eco” je potpisala ugovor na tri godine, a Nikola očekuje da se prvi objekti šatmapaju več naredne godine. Zahvaljujući gradonačelniku Čaka Milunu Todoroviću, koji je prepoznao inovativnost i potencijal ovog tima, potpisan je Memorandum o saradnji za realizaciju projekta, odnosno, o izgradnji 50 do 150 objekata za socijalno najugroženije članove društva.

 


Nikola Rakić rođen je u Švajcarskoj, a u naš grad je stigao zahvaljujući Čačanki, kojom se oženio. Osnivač je i direktor je kompanije “Natura Eco”, koja svoje poslovanje razvija u okviru Naučno tehnološkog parka Čačak. Sa svojim timom Nikola upravo radi na razvoju i unapređenju najveće CNC mašine na Balkanu, koja će funkcionisati na princima 3D štampača.