U poslednja 24 časa na korona virus je pozitivno testirano čak 757 osoba, a na žalost tri osobe su preminule. Testirano je 6.882 uzorka. Na respiratoru se nalaze 23 osobe, a haspotilazovano je 135 pacijenata. Na Kovid odeljenju Opšte bolnice Čačak hospitalizovano je 13 pacijenata, a u protekla 24 časa primljena su dva, U prijemno – trijažnoj ambulanti bolnice, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 24 pregleda, od kojih je 17 prvih. Od 46 uzoraka koji su poslati za Beograd, korona virus potvrđen je kod još šest osoba sa područja Moravičkog okruga, saznaje agencija MNA. Tri osobe su iz Čačka, a isto toliko je iz Gornjeg Milanovca. Kod Čačana su zaraženi jedna žena stara 54 godine i dvojica muškaraca od 38 i 26 godina. Među pozitivnim na COVID-19 u Gornjem Milanovcu je jedna medicinska radnica. Postojeće protivepidemijske mere Kriznog štaba veoma su efikasne ukoliko se poštuju, poručuju nadležni. Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, dr Goran Stamenković rekao je za RTS da je tokom prethodne noći u prvom zajedničkom inspekcijskom nadzoru kontrolisano 40 objekata u Beogradu i podneto 15 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka. Najčešći prekršaji su u ugostiteljskim objektima, a najviše u noćnim klubovima, naglasio je Stamenković.


Međunarodni beogradski sajam knjiga je otkazan, ali PČELICA za svoje čitaoce od 20. oktobra do 1. novembra organizuje SAJAM KNJIGA NA INTERNETU.Veliki broj novih i starih, popularnih i dobro poznatih knjiga sa specijalnim popustima od 30 do 60 odsto vas očekuje na internet Sajmu Pčelice. Urednik ove izdavačke kuće Bojana Jovanović objašnjava šta bi to bilo najzanimljivije za najmlađu populaciju.


Putujući biciklom širom Evrope, Čačanin Stefan Lukić pre nekoliko godina došao je na ideju da se upusti u avanturu postavljanja biciklističke signalizacije po okolnim planinama. Tokom ove godine uz pomoć Turističke organizacije obeleženo je oko 180 kilometara ruta na području Dragačeva, posebno u gornjem delu. Reč je o turističkoj signalizaciji koja se odnosi na aktivan odmor i taj segment turizma počinje da bude dominantan ne samo kod nas nego i u svetu.


Na našem tržištu su se prvi put pojavile afričke dinje, egzotično voća koje je na našim prostorima do sada bilo nepoznato. Ovi veoma ukusni, sočni i po svom izgledu sasvim neobični plodovi, koji vas pri prvom pogledu asociraju na leto, more i sunce, verovali ili ne, uspevaju u susednom Dragačevu, na porodičnom imanju Milana Jevremovića iz Zeoka.


Od juče u bobu protiv COVID-19 uključene su sve inspekcije koje do sada nisu imale nadležnost da kontrolišu primenu i poštovanje mera prvencije širenja virusa. To su veterinska, tržišna, inspekcija rada, poreska, ali i sve ostale, po broju manje inspekcije.


Pomeranjem kazaljki sa 03.00 na 02.00 časa, u noći između subote i nedelje počinje zimsko računanje vremena. Pomeranje sata uspostavljeno je sedamdesetih godina prošlog veka, kao pokušaj uštede energije zbog naftne krize. Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak letnjeg računanja vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru. Evropski parlament je 4. marta izglasao da se ukida pomeranje sata od 2021. godine, pa će tako sve zemlje Evropske unije morati da odaberu letnje ili zimsko računanje vremena. I dok jedni kažu da je ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, drugi tvrde suprotno.


U Sarajevu je održano veliko međunarodno finale Sportskih igara mladih (SIM), gde je srpska sportska ekspedicija bila najuspesnija, sa 16 osvojenih zlatnih medalja, od toga tri su svojili sportisti iz Čačka.


U Gornjem Milanovcu je otvoreno jedinstveno upravno mesto sa šest šalterskih službi, gde će građani moći brže da dobiju neophodna dokumenata. Za ovaj projekat je iz republičkog fonda dobijeno 7,5 miliona dinara, a opština Gornji Milanovac iz budžeta je izdvojila 1.300.000 dinara za rampu za osobe sa invaliditetom, kako bi svim ova služba bila dostupna.


Nakon 12 godina deo meštana koji živi u blizini crkve u naselju Konjevići, od sutra će ponovo imati mogućnost da se uključi ili isključi na magistralni put. Na kružnom toku u Konjevićima radnici preduzeća Štrabag završavaju radove na izgradnji pristupne saobraćajnice. Radove je danas obišao gradonačelnik Milun Todorović sa saradnicima.


Projekat “Efikasno upravljanje javnom svojinom za uspešnije lokalne samouprave”, koji je finansiran sredstvima EU kroz Exchange 5 program, privodi se kraju. Tim povodom danas je održana konferencija na kojoj su predstavljeni projektni rezultati. Projekat, čiji je nosilac grad Čačak u partnerstvu sa opštinama Gornji Milanovac i Ivanjicom, započet je decembra 2018.godine i predviđeno je da traje do 21. novembra tekuće godine.

1 2 3 18