Prismotra nastavlja da analizira članove ozloglašene organizacije “Council for Strategic Policy” (skraćeno CfSP). U pitanju je organizacija nevladinog sektora koja se u poslednjih nekoliko nedelja aktivno spominje u pro-zapadnim medijima, N1 i Danasu. U predhodnom tekstu analizirali smo pojedine članove “CfSP- a” (između ostalih i Dragana Šutanovca, bivšeg Ministra odbrane, koji je vojsku Srbije sveo na štap i kanap), a sada ćemo se pozabaviti kontroverzama dvojice manje poznatih članova.

Aleksandar Vujićič

Screenshot_2066

Bivši konsultant u OEBS-u i Savetu Bezbednosti, Vujičić danas koristi svoje bogato iskustvo da lobira za NATO interese u Srbiji. Radio je i u Poreskoj policiji Srbije kao kadar Demokratske Stranke. Na sajtu “CfSP-a” se oslovljava kao suosnivač ove organizacije. U organizacijama kao što je Šutanovčev “CfSP”, “stručnjak” za pranje novca je veoma važan šraf, a Vujičić u ovom slučaju predstavlja upravo to.

Ilija Pilipović

Screenshot_2067

Mašinski inženjer i suosnivač “CfSp-a”, Pilipović je jedan od najbližih saradnika Dragana Šutanovca. Njegova celokupna karijera praktično je vezana za bivšeg Ministra odbrane. Pilipović je od 2008. do 2012. godine bio direktor sektora za materijalne resurse upravo u tom Ministarstvu. Za njegovo poslovanje u ovom periodu vezuje se i dobro poznata afera o nabavci neadekvatnog sistema veza za potrebe Vojske Srbije (koju mediji još oslovljavaju i kao “slučaj veza”). Naime, Pilipović je 2014. godine optužen da je sklopio veoma štetne ugovore za nabavku telekomunikacione opreme za Vojsku Srbije. Ovi ugovori koštali su Srbiju 120 miliona evra, a nabavljena oprema bila je u potpunosti nefunkcionalna i neprilagođena srpskom telekomunikacionom sistemu. Sa ovim ugovorima Pilipović je praktično sahranio srpsku avijaciju na dugi niz godina.

Dragan Šutanovac

Screenshot_2068

 

I pored ovoga, na sajtu “CfSP-a” stoji veoma licemerna tvrdnja da su, za vreme Pilipovićevog delovanja, “kapaciteti Vojske Srbije značajno unapređeni u tehničkom materijalnom smislu”. Opšte je poznata činjenica da su Dragan Šutanovac i njegovi saradnici uništili Srpsku Vojsku više nego bilo koja armija u brojnim ratovima 20 veka. Zato i ne čudi činjenica da je NATO odabrao upravo bivšeg predsednika Demokratske Stranke kao svog glavnog lobistu u Srbiji.

IZVOR:prismotra.net


Prema poslednjim podacima, u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 6.224 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 55 pacijenata. Testirano 17.093. Na respiratorima 253 pacijenta. U Lučanima proglašena vanredna situacija.


Danas se navršava mesec dana od početka pojačanog inspekcijskog nadzora poštovanja propisanih protivepidemijskih mera za sprečavanje širenja virusa Covid-19 na području Moravičkog upravnog okruga. U prethodnoj nedelji obavljeno je 297 vanrednih inspekcijskih nadzora od strane republičkih inspekcija, komunalne milicije i inspekcija, i svih 297 kontrolisanih lica i subjekata su u potpunosti poštovali zakonske propise i donete protivepidemijske mere, navodi se u saopštenju pristiglom iz kabineta načelnika Moravičkog upravnog okruga.


Na kovid odeljenjima čačanske Opšte bolnice tokom prethdna 24 časa preminulo je još šest pacijenata. Prema rečima direktora ove zdravstvene ustanove, doktora Miroslava Sretenovića, situacija u bolnici je vrlo ozbiljna i vrlo kritična. Rukovodilac radnog tima za praćenje širenja korona virusa dr Mihajlo Luković istakao je da je zbog teške epidemijske situacije u Čačku, jedna od opcija je i uvođenje novog dela Opšte bolnice u kovid sistem.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je danas uručio odlikovanja lekarima i nemedicinskom osoblju za zasluge u borbi protiv Kovid 19, odlikovanim povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra.

 


„Sirogojno kompani“ i u ovako otežanim uslovima zbog KOVIDA 19 radi nesmanjenim kapacitetom. Godišnje plasira oko 20.000 tona raznih vrsta zamrznutog voća i povrća na tržište 46 zemalja, pre svega u zapadnu Evropu, ali i u Ameriku, Kanadu, Australiju, Japan . Svoj posao proširuje sa Sirogojna i Rupeljeva na Bajinu Baštu, a početkom 2021. otvoriće zvanično i novi pogon za liofilizaciju voća.

 


Osnovci od petog do osmog razreda i učenici srednjih škola u Srbiji, od danas će nastavu pratiti online zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Učenici osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, nastavljaju da idu u školu.


Kako bi unapredili kulturnu ponudu u svom mestu, članovi udruženja “K-town group” pokrenuli su inicijativu za otvaranje prvog altrenativnog kulturnog centra u Kosjeriću. Cilj je da posle prve godine postojanja centar postane samoodrživ.


Posao u javnom sektoru će se, najmanje naredne tri godine, nešto lakše dobijati. Predlogom zakona o budžetskom sistemu predviđeno je popuštanje zabrane koja je važila još od 2013. godine Korisnici javnih sredstava već od januara 2021. godine moći će, bez traženja posebnog odobrenja, da prime, na neodređeno vreme ili pripravnika na određeno, do 70 odsto od broja kolega kojima je po bilo kom osnovu prestao rad na neodređeno tokom prethodne godine. Novina je i da ubuduće broj angažovanih po raznim formama rada na određeno, osim pripravnika, ne sme da prelazi deset odsto kolektiva zaposlenog “za stalno”.

1 2 3 19