Osamnaestogodišnja Jovana Borović iz Ivanjice predstavljaće našu zemlju na izboru Miss Eco Teen International koje će se održati od 4. do 12. decembra u Egiptu. Ovo je jedno od prestižnijih takmičenja lepote koje okuplja predstavnike različitih kultura i tradicija iz svih krajeva sveta. Njegov glavni cilj je da promoviše važnost očuvanja životne sredine, a pobednica ima misiju širenja i podizanja svesti o zaštiti ekoloških sistema.

 


Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je danas da će u Čačku na gradskom trgu tokom predstojećih praznika biti održana četiri koncerta. Za Dan grada, 18. decembra, nastupiće Vesna Zmijanac, 29. decembra Toni Cetinski, 31. decembra Željko Vasić, a 13. januara Aco Pejović.

 


Na Mećavniku je od 24. do 27. novembra 2022. održana Druga konferencija Mreže kinoprikazivača Srbije. Na konferenciji je učestvovalo oko 100 filmskih profesionalaca: članovi Mreže kinoprikazivača Srbije, distributeri, producenti, reditelji, stručnjaci iz oblasti preddigitalizacije i digitalizacije bioskopskih dvorana, kao i gosti iz regiona i Evrope. Konferencija je održana uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i Media deska Srbije.

 


Iz Zlatiborskog okruga, 40 učenika i šest supervizora učestvovalo je u interkulturnoj razmeni koja je organizovana u Trogenu u Švajcarskoj. Na razmeni su bili , pored učenika iz tri užičke škole i jedne iz Sevojna, učenici OŠ „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine.

 


Čačanska organizaciona jedinica Privredne komore Kraljevo aktivno je uključena u realizaciju projekata i programa kroz koje podržavaju malde do 30 godina starosti da pokrenu sopstveni posao i opstanu na tržištu. Još uvek ima sredstava za prijavu na nacionalni „Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja“ koji se okončava ove godine, a novi projekat koji sprovodi Privredna komora odnosi se na detaljniju finansijsku analizu poslovanja privrednih društava, posebno onih sa poteškoćama i koja su pokrenuli mladi.


Od 3. decembra ove godine počinje naplata putarine na deonici auto-puta „Miloš Veliki“ Preljina-Pakovraće, kažu u JP Putevi Srbije.


Većnici Čačka doneli su na današnjem zasedanju rešenje o utvrđivanju prosečne cene kvadtarnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu, kao i rešenje o prosečnim cenama kvadratnmog metra nepokretnosti na osnovu kojih je za 2022. godinu utvrđena osnovica poreza na imovinu na nepokretnosti obveznika koji ne vode poslovne knjige u najopremljenijoj zoni.


Gradonačelnik Čačka Milun Todorović najavio je da bi do kraja ove godine trebalo da bude otvorena nova sala za fizičko vapsitanje za učenike Ekonomske škole, kao i borilačke sportove. Osim te investicije, očekuje se i završetak fiskulturnih sala u Donjoj Trepči i Bresnici, kao i završetak izgradnje kraka Bulevara Vojvode Putnika. U međuvremenu, Grad Čačak je uputio poziv građanima i stručnoj javnosti da se upoznaju sa Nacrtom planiranih investicija grada Čačka za 2023 godinu.


Meštani Derovca dobili su nov most mnogo kvalitetniji od onoga koji je odnet u poplavi 2020. godine. Lokalna samouprava izdvojila je iz budžeta oko 50 miliona dinara za njegovu izgradnju kako bi kvalitetnom saobraćajnicom povezala dve obale reke Moravice i omogućila ljudima da nesmetano funkcionišu. Iako su, zbog mnogobrojnih problema koji su pratili izgradnju mosta, stanovnici Deriovca na njega čekali dve godine, danas su izuzetno zadovoljnji jer su rešeni njihovi dugogodišnji problemi.


Zbog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, u znak solidarnosti i podrške žrtvama nasilja na radnom mestu, najavljen je protest prosvetnih radnika širom Srbije 1. decembra. Ivanjički prosvetni radnici pridružiće se protestima kolega u Čačku. Kap u prepunoj čaši vode bio je nedavni slučaj nasilja u Tehničkoj školi Trstenik kada je učenik izmakao stolicu profesorki, drugi je to snimao a treći objavio na društvenim mrežama. Nažalost, ovo nije usamljen slučaj nasilja u školama.

1 2 3 18