Za poljoprivrednike 23.4 miliona RSD iz gradskog budžeta

Većnici grada Čačka usvojili su danas program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja.

Većnici grada Čačka usvojili su danas program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja i predlog o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava u poljoprivredi za 2016. godinu. Ukupna sredstava opredeljena iz agrarnog budžeta za subvencije poljoprivrednicima na prošlogodišnjem su nivou i iznose 23 miliona 400 hiljada dinara.

Agrarni budžet grada Čačka ove godine iznosi 26.990.000 dinara. Da bi poljorpivrednici dobili subvneciju, minimalna investicija mora biti 20.000 dinara, a maksimalni iznos podsticaja je 400.000 dinara po gazdinstvu. Konkurs će biti raspisan krajem aprila, početkom maja a pre toga odluku mora da usvoji Skupština grada.

 

Novina je što su odlukom o podsticajima predviđene subvencije od 30 do 60 odsto.

 

I ove godine subvencionisaće se kupovina ženskih teladi kako bise podstakao razvoj stočarstva. Izmenjen je i sisitem edukacije na terenu. Osim PSSS, Instituta za voćarstvo, Agronomskog fakulteta i resornog ministasrtva, biće omogućeno i drugim pravnim licima da vrše eduakciju.

Novina u agrarnom budžetu je i izdvajanje sredstava za elaborat o regulaciji vodotokova drugog reda.

Taj elaborat u potpunosti je usklađen sa republičkim planom i bitan je za navodnajvanje i odbranu od poplava.

 

Poljoprivrednicima je poručeno da im neće trebati ništa novo od dokumentacije, tako da već sada na osnovu prošlogodišnjeg konkursa mogu planirati ulaganja.
U prilogu Mirjane Aleksić pogledajte šta je za Regionalne vesti izjavio načelnik Gradske urpave za lokalni ekonomski razvoj, Vladimir Grujović: