Monumenti – promenljivo lice sećanja

U gornjem holu Doma kulture otvorena izložba o spomenicima na prostoru bivše Jugoslavije

U gornjem holu čačanskog Doma kulture otvorena je izložba fotografija „Monumenti – Promenljivo lice sećanja“, čija su tema spomenici na prostoru bivše Jugoslavije, počevši od Balkanskih ratova do danas.

U okviru izložbe organizovano je i predavanje rediteljke i dramaturškinje Jelene Bogavac, likovnog umetnika iz Čačka, Božidara Plazinića i menadžera projekta, Johanesa Rugera, predstavnika Foruma ZFD – Civilne mirovne službe iz Nemačke.


 

Odnos prema spomen-obeležjima različitih istorijskih, u slučaju ovih prostora i političkih, epoha jedno je od merila razvijenosti kulture sećanja u našem društvu.

Izložbom MONUMENTI, forum ZFD želi da prikaže kako su se koncepti identiteta razvijali u zemljama zapadnog Balkana tokom XX veka. Transformacija, uništavanje i zapuštenost postojećih spomenika predstavljaju „osvežavanje“ političkih koncepta identiteta i prema tome „važni su za identitet“ kao i uspostavljanje novih spomenika. Stoga izložba MOnuMENTI ne prikazuje samo spomenik kao takav, već i njegovo okruženje.

 

Podići i sačuvati spomenik na našem, tradicionalno nemirnom tlu jednako je teško kao i suočiti se sa prošlošću. Različita tumačenja istorije u različitim vremenskim periodima menjaju kontekst značaja monumenata i onoga što obeležavaju, kao i potrebe za njihovim čuvanjem i poštovanjem.

 

Izložba „Monumenti – promenljivo lice sećanja“ delo je umetničkog fotografa Marka Šnajdera, alias Marka Krojača, koji živi i radi u Nemačkoj, a godinama se bavi istraživanjem spomenika na tlu bivše Jugoslavije. Od 2012.godine do danas predstavljena je u svim zemljama nekadašnje zajedničke države, kao i u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i Engleskoj.

Pogledajte prilog Ivane Subotić

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=tTzSkkp-qiw[/embedyt]