Čačanski osnovci čitaju srpsku istoriju

U okviru izložbe "Štampana reč 2016" čačanska biblioteka, u saradnji sa IK "Pčelica" organizovala gostovanje dečjeg pisca Slobodana

ČAČAK – Oko 400 čačanskih osnovaca zahvaljujući Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ listalo je 23. i 24. februara 2016. godine svojevrsnu istorijsku čitanku i stihovima i biranim rečima učilo o nacionalnoj viteškoj prošlosti. U pet osnovnih škola i Bibliokutku Dečijeg odeljenja đaci i predškolci družili su se sa Slobodanom Stanišićem, jednim od najpoznatijih pisaca za decu i autorom osam knjiga drugog kola edicije „Deca čitaju srpsku istoriju“ koju je izdala IK „Pčelica“ iz Čačka a koje su posvećene srednjevekovnim ličnostima.


Zajedno sa nastavnicima i školskim bibliotekarima mališani su, svako na svoj način, zanimljivo i kreativno kostimirani u srednjovekovne junake, pokazali kako su doživeli likove velikih istorijskih ličnosti, i kako su, čitajući Stanišićeve knjige „dopisali“ još po koji red, na zadovoljstvo i pohvale autora .
Dvodnevni istorijski susreti počeli su u OŠ „Milica Pavlović“ gde su učenici petog i šestog razreda sa školskim bibliotekarom Biljanom Lukić, osavremenili lik Marka Kraljevića videoprezentacijom o njegovom životu, a stotinak njihovih drugova u publici imalo je brojna pitanja za Slobodana Stanišića o Marku, ali i junacima iz drugih knjiga edicije.

DSC_0239

DSC_0267

DSC_0209
Marko Kraljević bio je omiljen lik i osnovaca u Trnavi, u školi „Sveti đakon Avakum“‘, gde su članovi literarne sekcije sa nastavnicom Milom Mutavdžić takođe spremili svoj prikaz Markovog života. Zanimljive detalje o ovom najpoznatijem junaku srpske epske poezije, i kako je nastao čuveni stih pesme „ni po babu, ni po stričevima“ sa pažnjom je od Stanišića čulo osamdesetak učenika.
U prepunom holu OŠ „Dr Dragiša Mišović“ „zablistao“ je oklop i mač Miloša Obilića, „junaka nad junacima“, kako glasi i naslov Stanišićeve knjige, a zahvaljujući nastavniku Bogdanu Paunoviću, recitovanju i muzičkim tačkama talentovanih đaka, oživeo je Obilić i kosovska epopeja. Stihovima epske poezije i narodnom pesmom „Oj Kosovo, Kosovo“ koju su otpevale učenice sedmog razreda, na emotivan i zanimljiv način mališani su prikazali najpoznatije scene iz Kosovske bitke, a pisac im je, na njihovo veliko zadovoljstvo, potvrdio da je Obilić istorijska ličnost.
Poseban čas o lepoti čitanja i srpskoj istoriji u Bibliokutku Dečijeg odeljenja imalo je odeljenje V-2 razreda OŠ „Vuk Karadžić“ sa nastavnicom srpskog jezika Jelenom Bojović. Od Slobodana Stanišića učenici su čuli zanimljivu priču o Simonidi, najmlađoj srpskoj kraljici, i kralju Milutinu, a zahvaljujući tačnim odgovorima na pitanja bibliotekara, nekoliko učenika je nagrađeno besplatnim članskim kartama na Dečijem odeljenju odakle su odmah pozajmili knjige gosta.

DSC_0171

DSC_0124

DSC_0089

DSC_0056
Ilustrativni dramski prikaz knjiga „Knez Lazar u zamci lukavog župana“ i „Kneginja Milica i devet Jugovića“ pripremila je nastavnica Zorica Đaković sa đacima petog i šestog razreda OŠ „Vladislav Petković Dis“ u Zablaću. O slavnoj i tragičnoj pogibiji Lazarevoj i snazi i hrabrosti kneginje Milica predškolci i učenici s pažnjom su pratili a Stanišić je pohvalio dramatizaciju istorijskih likova i „dopunu“ njegovih knjiga o srpskoj istoriji. Pisac je nagradio đake Disove škole sa nekoliko karikatura na kojima je predstavio braću, kraljeve Milutina i Dragutina.
Dvodnevno druženje sa čačanskim osnovcima završeno je u školi „Filip Filipović“, gde su đaci petog razreda sa školskim bibliotekarom Svetlanom Ćoković, na svoj način predstavili epizodu iz života Despota Stefana i princeze Olivere.
Gostovanje Slobodana Stanišića čačanska Biblioteka organizovala je u saradnji sa IK „Pčelica“ u okviru izložbe „Štampana reč 2015“, a namenjeno je najmlađim čitaocima. Svih 16 knjiga iz edicije „Deca čitaju srpsku istoriju“ koju je napisao za najmlađe Slobodan Stanišić najtraženiji su naslovi u Dečijem odeljenju i ograncima Biblioteke.

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=5lW36_QV2Vo[/embedyt]