Čačak u evropskom projektu jačanja sistema ranih upozorenja u vanrednim situacijama

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, profesor dr Jugoslav Nikolić razgovarao je danas sa čelnicima grada Čačka o pripremi

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, profesor dr Jugoslav Nikolić razgovarao je danas sa čelnicima grada Čačka o pripremi projekta Centralne evropske inicijative za jačanje kapaciteta ranih upozorenja kod vanrednih situacija. Cilj je da se proširi i ojača lanac komunikacije između Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, Civilne zaštite i lokalne samouprave kako bi odgovor na vanredne situacije bio pravovremen i delotvoran. Grad Čačak je jedina lokalna uprava u Srbiji pozvana da bude deo tog projekta, ukupne vrednosti milion 750 hiljada evra.


 

ČAČAK – Republički hidrometeorološki zavod Srbije sa partnerima iz Centralne evrospke inicijative i Agencije za zaštitu životne sredine iz severne italijanske pokrajine  Emilija Romana sarađuju na projektu o jačanju kapaciteta ranih najava kod vanrednih situacija. Osim Srbije i Italije, u projekat bi bile uključene i Hrvtaska, BiH odnosno RS.

 „Cilj projekta je jačanje kapaciteta u ovom sistemu. Znači, Nacionalna hidrometeorološka služba, civilna zaštita i, na kraju, lokalna samouprava, koja je krajnji korisnik informacija, kada su u pitanju vanredne situacije“, objašnjava direktor RHMZS dr Jugoslav Nikolić.

Grad Čačak će je prepoznat kao lokalna samouprava koja ima potencijale za učešće u ovom projektu i RHMZS će ga predložiti za svog partnera.

Direktor RHMZS objašnjava da će grad imati ulogu koordinatora u implementaciji projekta – „Oni će imati ulogu koordinatora u Italiji, Hrvatskoj i Bosni. Očekivanja su zaista velika, ali smatram da grad Čačak ima takve kapacitete“, zaključio je on.

 „Posle svega što nam se desilo 2014.g., ne samo u Čačku, nego i u Republici Srbiji, svi smo ozbiljnije shvatili kakvi problemi nas mogu očekivati u nekom budućem vremenu i zato smo sada pristupili ovim aktivnostima, koje će sigurno omogućiti da se posledice elementarnih nepogoda umanje koliko bi moglo“, istakao je gradonačelnik Čačka, Vojislav Ilić.

Rok za prijavu projekta za sredstva je 25. mart i ukoliko bude prihvaćen njegova primena bi bila izvesna u ovoj godini, a deo koji se odnosi na grad Čačak vrednosti je od 150 do 200 hilajda evra. Novac se obezbeđuje iz tzv. Adrian projekta.