Održan Sajam obrazovanja u Čačku

Na tradicionalnon sajmu obrazovanja "INDEKS" u Čačku predstavilo se 39 visokoškolskih ustanova

ČAČAK – U Domu kulture u Čačku organizovana je prezentacija univerziteta, fakulteta, akademija i visokih škola Srbije pod nazivom „INDEKS 2016“. Organizatori tradicionalne manifestacije su Turistička organizacija Čačak, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Školska uprava Čačak i Nacionalnom službom zapošljavanja – filijala Čačak.

Na tradicionalnon sajmu obrazovanja „INDEKS“  u Čačku predstavilo se 39 visokoškolskih ustanova, fakulteta državnih univerziteta i privatnih akademija, a Sajam su posetili brojni učenici završnih razreda Gimnazije i srednjih stručnih škola.

Obrazovne ustanove prezentirale su svoje studijske programe,a srednjoškolci su imali priliku da saznaju više o uslovima studiranja, kao i da porazgovaraju sa predstavnicima fakulteta i visokih škola u uslovima studiranja.

„Već duži niz godina učestvujemo na Sajmu, jedan od razloga je to što imamo jako dobre kandidate koji nam dolaze iz Čačka, a drugi je što je ova manifestacija uvek dobro organizovana“, kaže   Dejan Markovski sa beogradskog FON-a.

Dobrim kandidatima iz Čačka pohvalio se i Fakultet za sport Unverziteta UNION iz Beograda: „Iz ovog grada smo upisali pet studenata i radimo stručno osposobljavanje sportskih trenera i sportskih menadžera sa gradom Čačkom, gde imamo preko 25 polaznika, što znači da su ovi sajmovi dobro došli za promociju fakulteta“, istakla je dekanica Fakulteta za sport, Ivanka Gajić.

„Mi smo danas jedan od tri najpopularnija državna poljoprivredna fakulteta u zemlji. Ne smo da smo najpopularniji zato što smo najstariji, u osnivačkom smislu, aktuelnosti doprinosi prilagođavanje nastavnih sadržaja potrebama poljoprivredne proizvodnje u 21.veku“, kaže dr Snežana Tanasković sa Agronomskog fakulteta iz Čačka.

Sajam obrazovanja otvorio je Vojislav Ilić, gradonačelnik Čačka , a organizatori tradicionalne manifestacije su Turistička organizacija Čačak, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nacionalnom službom zapošljavanja – filijala Čačak.

„Više od 50% prisutnih su sa državnih fakulteta sa Univerziteta u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Beogradu, tako da je zaista širok izbor za sve buduće studente, pa se nadamo da ćemo im pomoći da naprave pravi izbor“, kaže Dragomir Savić iz TOČ-a.

Prema evidenciji  čačanske Filijale  NSZ,  u Čačku ima 10 507 nezaposlenih, a  najbrojniji su mladi od 15 do 30 godina.

„U Čačku su deficitarna zanimanja programer informacionih sistema, profesori fizike, matematike, nemačkog jezika, dok su suficitarna zanimanja diplomirani ekonomista, diplomirani pravnik, maturanti gimnazije, medicinska sestra, prodavci, istakla je savetnica za planiranje karijere pri NSZ, Anđelka Marinković.

Sajam obrazovanja Indeks u Čačku se održava 12.godinu za redom.