Izložba Božidara Plazinića otvara Disovo proleće

„Sa očima izvan svakog zla“ u Čačku će 7. marta 2016. godine biti svečano otvoreno 53. „Disovo proleće“.

Daleko u nama

„Sa očima izvan svakog zla“ u Čačku će 7. marta 2016. godine biti svečano otvoreno 53. „Disovo proleće“. Pesnik „Utopljenih duša“ vraća se u zavičaj u društvu Vaska Pope, prvog na đerdanu gostiju Disovih svečanosti. Pesnička manifestacija koju organizuju Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ i Odbor Disovog proleća počeće izložbom Disovih i Popinih pesama ispisanih kaligrafijom pod nazivom „Daleko u nama“. Radovi su nastali na radionici u Ovčar Banji 2014. i 2015. godine i nalaze se u fondu Međuopštinskog istorijskog arhiva. Autor izložbe pesama koje su osim potvrđene književne vrednosti sada svojevrsni umetnički eksponati je Božidar Plazinić. Izložba će biti postavljena u srednjem holu Doma kulture i otvorena do 14. marta. Zavesu sa 53. Disovog proleća u ponedeljak u 19 časova podići će Mihajlo Pantić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, za koga je Disova poezija na početku modernog srpskog pesništva. Disove i Popine stihove kazivaće glumci Vladimir Jocović i Bratislav Janković.


Prvo „Disovo proleće“ održano je 13. aprila 1964. godine pred Disovim spomenikom koji se nalazi u dvorištu Narodnog muzeja. O velikom zavičajnom pesniku Vladislavu Petkoviću Disu koji je zasluženo dobio svoje „Proleće“, besedio je Branko V. Radičević, a svečanosti je prisustvovala i Disova supruga Hristina. Gost Drugog „Disovog proleća“ naredne godine bio je pesnik Vasko Popa o kome je govorio Miodrag Pavlović. Popa je 1965. otvorio slavodobitničku listu Disovih laureata iako tada organizatori nisu dodeljivali nikakvo odličje.
Posle više od pola veka Dis i Popa su ponovo zajedno na 53. „Proleću“ i pred čačanskom publikom. Disove pesme iz knjige „Utopljene duše“ i Popine iz „Male kutije“ ispisivalo je kaligrafski 24 studenata fakulteta umetnosti i srednjih umetničkih škola pod rukovodstvom profesora Ane Bogićević i Lazara Dimitrijevića, a ideju da Disovi laureati i na ovaj način budu ovekovečeni osmislio je slikar Božidar Plazinić.