Novo lice hotela „Morava“

Pri kraju rekonstrukcija hotela "Morava"

ČAČAK —

Rekonstrukcija spoljnog izgleda hotela Morava polako se privodi kraju, što možete videti i na fotografijama, koje su nam ustupile kolege sa portala Ozonpress.

hotel_morava

Nakon potpune rekonstrukcije sale, urađeno je prepokrivanje objekta, a sada se polako privodi kraju i rekonstrukcija fasade i zamena stolarije.

Narednih meseci rekonstruisaće se u potpunosti i unutrašnjost objekta ali i dvorište oko hotela.

Kako nam je ranije rekla Branislava Radojičić, PR menadžer UTP “Morava”, nakon rekonstrukcije objekta, hotel će imati oko 300 ležajeva i imaće četiri zvezdice.

 

Vrši se potpuna rekonstrukcija objekta, zamena vodovodne mreže, elektroinstalacija, kao i rekonstrukcija soba. Hotel će imati do 300 ležajeva kao i prateće sadržaje, kao što je teretana, sauna. Čačku nedostaje hotel sa ovim kapacitetom. Podsetiću da smo imali skupove sa 500 učesnika, ali svi gosti nisu mogli da budu smešteni u Čačku, jer su trenutni smeštajni kapaciteti oko 350 ležajeva –rekla nam je Branislava Radojičić.

hotel_morava

 

U januru 2013. godine UTP Morava kupio je čačanski preduzetnik Milenko Kostić.

U okviru preduzeća UTP “Morava” su još i hoteli “Beograd”, “Kole”, “Livade”, restoran sa sobama “Zdravljak”, restoran sa smeštajem “Lovac”, restoran “Plaža”, kafe-picerija “Proleće”. Objekti su uglavnom locirani na teritoriji opštine Čačak, u samom gradu i u dve banje, Ovčar banji i Trepči, a u njima radi oko 130 zaposlenih.

Hotel Morava je podignut u razdoblju od 1949. do 1953. godine, bez odobrenja za gradnju, za potrebe i sredstvima fabrike “Sloboda”. Zaključkom fabričkog radničkog saveta, 27. oktobra 1954. godine, “Sloboda” je osnovala preduzeće “Hotel Morava” kao samostalno pravno lice, i zgrada je preneta zaposlenima na upravljanje, kao društvena svojina. Novembra 1956. godine, Narodni odbor u Čačku osnovao je Ugostiteljsko preduzeće “Morava” u čiji sastav je ušao i kolektiv “Hotel Morava”.

 

Da li ste znali?

Šef gradilišta hotela „Morava“ u Čačku tih dalekih 50-ih godina prošlog veka bio je Leonid Šejka, čuveni jugoslovenski slikar i arhitekta, jedan od osnivača umetničke grupe „Mediala“.

Šejka je nakon gimnazije završio Arhitektonski odsek Srednjotehničke škole i bio određen šefa gradilišta hotela, koji je jedan od simbola našeg grada. Tadašnji Čačak opisao je kao „klaustrofobičnu sredinu“, a povereni zadatak doživljavao je kao „idiotski posao sa idiotskim ljudima“. Doživevši duhvnu krizu, Šejka na zaprepašćenje radnika dolazi na posao ošišan do glave, puštajući da mu izraste duža brada. U toj kafkijanskoj atmosferi, beleže biografi, u Čačku doživljava svoj unutrašnji obrt – kasnije jedan od najznačajnijih jugoslovenskih umetnika, upravo ovde počinje da crta i piše, samovoljno napušta radno mesto i odlazi u Beograd, gde se upisuje na Arhitektonski fakultet.