Porast nivoa svih reka na području Gornjeg Milanovca

Rano jutros održan je vanredni sastanak Opštinskog štaba za vanredne situacije, zbog obilne kiše koja je u prethodna

Rano jutros održan je vanredni sastanak Opštinskog štaba za vanredne situacije, zbog obilne kiše koja je u prethodna 24 sata pala i do 75 litara po kvadratnom metru i prouzrokovala dosta problema na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Predsednik opštine i komandant štaba, Milisav Mirković angažovao je sve subjekte zaštite i spasavanja, a situacija na terenu danonoćno se prati.

Došlo je do porasta nivoa svih reka, posebno Dičine i Ozremice, a u gradskom području sistem kanalizacije u jednom trenutku nije mogao da primi enormnu količinu kiše, pa je u toku noći, na par lokacija u nižim delovima grada došlo do izlivanja.

Zbog alarmantno visokog protoka vode na brani „Rzav“ u Arilju, ovo javno preduzeće obustavilo je distribuciju vode potrošačima, ali JKP Gornji Milanovac za sada uspeva da obezbedi vodu svim potrošačima, preko Brezanskog vodovoda i alternativnih izvora, dok je na Rudniku trenutno zadovoljavajuća situacija sa snabdevanjem vodom.

Elektodistribucija je potvrdila da na teritoriji opštine nije bilo havarijskih isključenja, ali je preventivno isključeno napajanje sa koga se snabdevaju potrošači od Neškovića Brda ka Takovu dok se ne izvrši prespajanje napona sistema za prečišćavanje, koji je morao biti isključen zbog enormno velikog protoka vode koji je pretio da ugrozi pumpe.

Nivo Despotovice, iako visok, trenutno je u stagnaciji i pod kontrolom, a ista situacija je i sa potocima Backovac, Ivice i Jakljevo. Izlivanja je bilo samo u manjoj meri oko pumpe „Lika“ i fabrike „Foka“. Na mestima gde je bilo izlivanja površinskih voda u domaćinstvima, zgrade kod stare uprave Graditelja i oko Brusničke škole, angažovane su pumpe, a građani se mole za strpljenje jer u ovom trenutku sve nadležne službe ulažu maksimalan napor da se voda iscrpi.

Na širem području opštine, do izlivanja vode je došlo u nekoliko domaćinstava u Brđanima, Mlakovcu, Takovu i Beršićima, odnosno na Dičini i Ozremici, a ugroženi su evakuisani uz pomoć vatrogasne službe i smešteni uglavnom kod rodbine.

Magistralni put ka Čačku je trenutno neprohodan, a kao alternativni se koristi put preko Gornje Trepče. Grad Čačak je, inače, zbog velikih izlivanja vodotoka na svojoj teritoriji proglasio vanrednu situaciju.

U slivu Dičine i Ozremice oštećeno je nekoliko lokalnih putnih pravaca, a zbog manjeg izlivanja Gruže voda se delom nalazi na regionalnom putu Gornji Milanovac – Kragujevac, između Donje Vrbave i Vraćevšnice, koji je u ovom trenutku teže prohodan.

U ovom trenutku, procenjuje se da su štete, posebno na poljoprivrednom zemljištu i putnoj mreži, značajne ali će precizne informacije biti raspoložive tek nakon što Komisije za procenu šteta, koje je predsednik opštine formirao, prikupe na terenu precizne podatke o obimu šteta.

Trenutno stanje na branama na Rudniku i u Banjanima je stabilno, uz neprestano praćenje od strane poverenika Štaba, a o količini padavina govori i rekordan protok od preko 1000 litara vode u sekundi na Banjanskoj brani.

Predsednik opštine i opštinskog štaba za vanredne situacije, Milisav Mirković istakao je da nema mesta panici, ali da su svi subjekti zaštite i spasavanja aktivni, javna preduzeća imaju danonoćna dežurstva i u ovom trenutku nema mesta proglašenju vanredne situacije.

 

INFORMATIVNA SLUŽBA KABINETA PREDSEDNIKA OPŠTINE GORNjI MILANOVAC