Reke u Milanovcu u opadanju, vodostaj još uvek visok

GORNJI MILANOVAC — Nivo Despotovice, iako visok, trenutno je u stagnaciji i pod kontrolom je , a ista

GORNJI MILANOVAC — Nivo Despotovice, iako visok, trenutno je u stagnaciji i pod kontrolom je , a ista situacija je i sa potocima Backovac, Ivice i Jakljevo. Na širem području opštine, do izlivanja vode je došlo u nekoliko domaćinstava u Brđanima, Mlakovcu, Takovu i Beršićima, odnosno na Dičini i Ozremici, a ugroženi su evakuisani uz pomoć vatrogasne službe i smešteni uglavnom kod rodbine.Zbog izlivanja reke Dičine, jutros su otkazane linije ka: Sinoševićima, Donjim Branetićima i Savincu. Takođe, zbog izlivanje Gruže, nisu saobraćale linije ka: Vraćevšnici i Gornjoj Crnući, prema Čačku, linije saobraćaju. Magistralni put ka Čačku ne nekoliko sati bio u prekidu.

Zbog izlivanja reka i prodora podzemnih voda desetak škola u rudničko-takovskom kraju danas ne radi, jer djaci nisu mogli da dodju na časove. Voda je prodrla u gradsku Brusničku školu gde je poplavljena djačka kuhinja i učionice zbog čega se ne održavaju časovi a voda se pompama izbacuje. U gružanskom kraju ne radi škola u Gornjoj Crnući a u rudničkom u Ugrinovcima, dok u takovskom kraju časovi se ne održavaju u Gornjim Banjanima, Polomu i Savincu, a u pranjanskom u Srezojevcima.Djaci od prvog do četvrtog razreda OŠ „Kralj Aleksandar I“ neće ići u školu danas, a ni sutra.

U ovom trenutku, procenjuje se da su štete, posebno na poljoprivrednom zemljištu i putnoj mreži, značajne ali će precizne informacije biti raspoložive tek nakon što Komisije za procenu šteta, koje je predsednik opštine formirao, prikupe na terenu precizne podatke o obimu šteta. Trenutno stanje na branama na Rudniku i u Banjanima je stabilno, uz neprestano praćenje od strane poverenika Štaba, a o količini padavina govori i rekordan protok od preko 1000 litara vode u sekundi na Banjanskoj brani.