Tomislav Marinković dobitnik „Disove narade“

ČAČAK — Dobitnik „Disove nagrade“ za 2016.godinu je pesnik Tomislav Marinković, saopšteno je danas na konferenciji za novinare

ČAČAK — Dobitnik „Disove nagrade“ za 2016.godinu je pesnik Tomislav Marinković, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u srednjem holu čačanskog Doma kulture.

Žiri, u sastavu: Vasa Pavković, Goran Maksimović i Đorđe Despić, obrazložio je svoju odluku na sledeći način:

„Žiri je na dva sastanka pažljivo razmotrio delo većeg broja značajnih srpskih pesnikinja i pesnika koji svojim poetskim rukopisom podižu kvalitet naše književnosti i konkurišu za uglednu pesničku nagradu koja nosi jedno od najvažnijih imena srpske lirike. Nakon formiranja užeg izbora, žiri je razmotrio opus svakog od kandidata. Na kraju diskusije žiri je jednoglasno doneo odluku da ovogodišnja Disova nagrada za trajan doprinos srpskom pesništvu bude dodeljena Tomislavu Marinkoviću, koji je svojim pesničkim delom, u poslednjih desetak godina, izbio u sami vrh naše savremene lirike. Pevajući o raznovrsnim iskustvima i iskušenjima današnjeg čoveka, sa autentičnom emocionalnom distancom, Tomislav Marinković je u stalnom dijalogu sa prirodom stvorio uzbudljivo i uticajno pesničko delo, potrebno ovom vremenu i ljudima.
Uzimajući u obzir istrošenost savremenog jezika, on je na osnovu svojih iskustava ali i mitskih oslonaca i obrazaca evropske kulture napisao više pesničkih knjiga koje imponuju duhovnom zrelošću kao i otvorenošću za raznovrsne sadržaje egzistencijalnih situacija i fenomena. Pišući iz usamljeničkog, ali vrlo otvorenog intelektualnog prostora, pesnik Tomislav Marinković izabrao je utišano viđenje sveta, a u određenim momentima svog pesništva, ispisujući „običan život“, dolazio u tajanstven, naslutljiv dosluh sa motivima i temama Disove lirike.“


TOMISLAV-MARINKOVIC

Foto: biblioteka „Vladislav Petković Dis“

Tomislav Marinković, rođen 1949. godine, u Lipolistu kod Šapca. Na književnu scenu izašao je u 34. godini zbirkom pesama „Dvojnik“. Slede knjige pesama: Izvesno vreme (1986.), Stihovi (1991.), Sumnja u ogledalo (1996.), Škola trajanja (2003.) i Svet na koži(2007.), Običan život (2011.), „Putovanja kroz blizine“ (2013.) i „Nevidljiva mesta“ (2015.)

Nagrade: „Branko Miljković“, nagrada Sajma knjiga u Šapcu, nagrada „Vasko Popa“ i „Miroslav Antić“

Pesme su mu prevođene na ruski, japanski, španski i druge jezike, zastupljen je u antologijama savremene srpske poezije.

Član je Udruženja književnika Srbije od 1985.godine i Srpskog književnog društva od 2007.

Kao samostalni umetnik živi u rodnom Lipolistu.


OBIČAN ŽIVOT

„Naš život je običan,

pročitao sam u izgužvanim novinama,

koje je neko ostavio na klupi.“

Adam Zagajevski

Običan život, obični dani,

prostor ograđen kamenom

i vreme koje žuri da pređe u sećanje.

Opšta mesta što neprestano tinjaju,

a nikad istinski ne planu u srcima

nevoljnika.

Običan život – večernji umor,

uteha molitve i ustajanje u rano jutro.

Trčanje za stadom, branje jabuka,

ili uzimanje hrane s pijačne tezge.

Skrivanje istine da svet je za

svakog drugačiji,

a za sve savršeno lep.

Možda to, a možda i onaj trenutak

kad nas iznenadi sopstvena senka

-misao da održavamo se

u obrisima nebitnog.

Kad nema nikog u blizini,

a kao da čujemo da treba

da ostanemo tu gde jesmo.