POPLAVE: Stabilna situacija u Gornjem Milanovcu

ČAČAK — Kasno sinoć i jutros, održane su vanredne sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije, budući da je

ČAČAK — Kasno sinoć i jutros, održane su vanredne sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije, budući da je Vlada Republike Srbije sinoć proglasila vanrednu situaciju na teritoriji čitave zemlje.
Predsednik opštine i komandant štaba, Milisav Mirković upoznao je prisutne sa Odlukom Vlade i zaključcima koji u vreme vanredne situacije nalažu stalnu agilnost svih subjekata zaštite i spasavanja, kako na terenu, tako i u dežurnim službama zaduženim za prikupljanje svih informacija sa terena i poziva građana.

IMG_8254

Iako situacija u Srbiji jeste vrlo ozbiljna, na teritoriji Oopštine Gornji Milanovac je za sada stabilna. Na mestima na kojima je prethodnog vikenda došlo do izlivanja, voda se uglavnom povukla a vodostaji su nakon stagnacije prethodnih dana u blagom porastu.
Sve škole i Predškolska ustanova na teritoriji opštine normalno rade. Stanje u vodosnabdevanju, elektrosnabdevanju, telekomunikacijama i grejanju je redovno. Šibansko izvorište je zatvoreno iz pripravnosti, a dovoljne rezerve vode obezbeđene u sistemu i za slučaj nestašice. Danonoćno se prati vodostaj na branama Brezna i Rudnik i situacija je stabilna, šta više nivoi vode su u blagom opadanju. Putevi su uglavnom prohodni, uz mestimično zadržavanje manjih količina vode.
Komunalno preduzeće je intervenisalo na više mesta zbog izlivanja kanalizacije, a nakon prestanka vanredne situacije, na osnovu detaljne analize razmotriće se neophodna ulaganja u rekonstrukciju mreže na tačkama koje su posebno pogođene.
Vatrogasna služba nije imala intervencija, osim jednog požara, nevezanog za samu situaciju, uzrokovanog nepažnjoj oštećenog.
Tri komisije za procenu štete nalaze se danonoćno na terenu, jedna za procenu štete na poljoprivredi, druga za oštećene i ugrožene objekte i treća za analizu štete na putnoj mreži i drugoj javnoj infrastrukturi. Svi zahtevi za prijavu štete,podneti usmeno, na pisarnici Opštine ili u mesnim kancelarijama, prikupljaju se u Odeljenju za mesne zajednice i distribuiraju ovim komisijama.
Na najkritičnijim mestima uz pomoć teške mehanizacije intervenisalo je JP za puteve i AZ-Virt, pa je tako u Takovu kod Votke izgrađen privremeni bedem uz saglasnost meštana, za zaštitu kuća koje su u prvom poplavnom talasu bile ugrožene. Az-Virt je po nalogu uklonio i sve cevi i propuste u reci koje su u prvom talasu uzrokovale izlivanje ili podlokale obalu, pa se ne očekuje da će biti ozbiljnijih problema iako dođe do porasta vodostaja. Radi pripravnosti, 17 teških mašina Az Virta dežura na kritičnim punktovima od Brđana do Boljkovaca.
I u Brđanima su izlivanja bila povezana uglavnom sa preprekama u Dičini ili zbog suženja toka u delovima gde su izvođači auto-puta pre svega Planum proširivali transportne puteve na račun rečnog korita. Izvođač radova na novom mostu u Brđanima uklonio je gredu koja se poprečila u rečnom koristu, a Planum privremeni most uz proširenje bagerom toka na kritičnim tačkama.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=FYkLwn0p3Po[/embedyt]
Crveni krst je u Brđanima organizovao čišćenje i asanaciju poplavljenih domaćinstava, uz asistenciju komunalnog preduzeća, a ova domaćinstva dobiće danas pomoć u stočnoj hrani, za šta je zadužen zamenik predsednika opštine Miroslav Milovanović.
Nivo Despotovice, trenutno je u blagom porastu, ali je situacija pod kontrolom, uz preventivno organizovanje odbrane džakovima u Mlakovcu i na ulivu Backovca i Jakljeva od strane meštana kojima je obezbeđen pesak i džakovi, a ukoliko se pokaže potreba i duž Nemanjine uz asistenciju Vojske. Najveće izlivanje u gradu pretrpeli su preduzeće Foka i pumpa Lika, a Štab je naložio JP za izgradnju da hitno pročisti propust kod Sigme – Metalac bojlera, da bi se izbegla moguća šteta.
Predsednik opštine i opštinskog štaba za vanredne situacije, Milisav Mirković istakao je da su svi raspoloživi resursi stavljeni na raspolaganje za zaštitu od moguće štete i sanaciju do sad izazvane, a da na terenu deluju poverenici i zamenici poverenika civilne zaštite.
Izvor: Informativna služba kabineta predsednika opštine Gornji Milanovac