Predstavnici Ujedinjenih nacija u Srbiji posetili Čačak

Danas su u Čačku boravili stalna predstavnica UN Irena Vojačkov Solorano u Srbiji i Žarko Petrović iz UNDP

Danas su u Čačku boravili stalna predstavnica UN Irena Vojačkov Solorano u Srbiji i Žarko Petrović iz UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj). Cilj posete visokih predstavnika Ujedinjenih nacija je sagledavanje stanja posle najnovije poplave koja je opet prouzrokovala velike štete u čačanskom kraju. Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić je gostima predočio šta je sve uništeno u poplavama pre dve godine i u najnovijem talasu, kao i o tome šta treba sve uraditi kako bi se delovalo preventivno. Nakon razgovora u gradskoj upravi, predstavnici UN su sa gradskim rukovodstvom obišli najkritičnije delove – branu i jezero u Međuvršju, Parmenac, deo oko „Borčeve“ hale, kao i poplavljene delove u Konjevićima i Preljinskoj Baluzi, gde su posebno velike štete na stambenim objektima.


NAJVAŽNIJE JE ULAGANjE U PREVENCIJU

– Program UN za razvoj je pomagao Srbiji u prošlosti kada su bile velike katastrofe. Sada pratimo situaciju kako bismo videli gde su najveći problemi. Mi smo spremni da pomognemo ukoliko to bude potrebno i u Čačku – rekla je Irena Vojačkov Solorano i pohvalila grad Čačak u kome se, prema njenim rečima, investiralo u prevenciju i naglasila da se još više mora uraditi na tom planu, posebno kada je u pitanju čišćenje korita reka i jezera na teritoriji grada, kao i u pogledu izgradnje još viših bedema.

Žarko Petrović podsetio je da je UNDP od poplava 2014. fokusiran na prevenciju i jačanju „otpornosti“ lokalnih samouprava od elementarnih nepogoda. Petrović je naveo da ova organizacija u saradnji sa nadležnim državnim institucijama i preduzećima, radi studiju celog sliva Kolubare, ali da je ovakva studija neophodna za još pet slivova u Srbiji, pa i sliva Zapadne Morave. UNDP je pomogao i izradu katastra klizišta za područje Čačka, koji je veoma važan za neke buduće investicije

Cilj posete je bio da predstavnici UN vide šta bi moglo da se uradi još kao preventiva u nekom budućem periodu. Mi smo zahvalni za pomoć koju su nam UN u prethodnom periodu uputile, a očekujemo pomoć i posle najnovije poplave – rekao je Ilić i dodao da su predstavnici UNDP izrazili spremnost da pomognu oko izmuljavanja jezera u Međuvršju i da će o tome voditi razgovore sa predstavnicima JP „Srbija vode“ i Vlade Srbije.

Sa predstavnicima UN razgovaralo se i o projektima za nadgradnju bedema oko Čemernice, kao i o potrebi i mogućnostima izgradnje novog trajnog bedema u Parmencu, čija bi dužina trebalo da bude oko 1,5 kilometara, kako bi se potpuno zaštitio taj deo grada. Gradonačelnik Ilić je rekao da su komisije za procenu štete još na terenu i da se tokom sutrašnjeg dana očekuju preliminarni podaci o posledicama poplave. On je pozvao sve građane kod kojih komisija još nije bila, da se jave u gradsku upravu ili obaveste predstavnike u mesnim zajednicama.

 

Izvor: Ča glas