Čačanska „Pčelica“ – predstavnik srpskog izdavaštva na Sajmu u Bolonji

Pored toga što je najstariji univerzitetski grad u Evropi, Bolonja je poznata i po najvećem svetskom sajmu knjiga

Pored toga što je najstariji univerzitetski grad u Evropi, Bolonja je poznata i po najvećem svetskom sajmu knjiga za decu, koji se ove godine održava od 2. do 7. aprila. Kao i ranijih godina, to je prilika da se na jednom mestu okupe svi oni koji se bave knjigama za decu i mlade: pre svega izdavači i pisci, ilustratori, dizajneri, štampari i literarni agenti iz svih krajeva sveta.


Izdavačka kuća Pčelica ove godine treći put izlaže na Sajmu u Bolonji. Pored knjiga koje su ranijih godina već predstavljene stranim izdavačima i agentima, na štandu Pčelice naći će se više noviteta: tematske enciklopedije za najmlađe Biljke i Dinosaurusi, koje su nastavak edicije Moja prva enciklopedija, zatim drugo kolo serije Male knjige o velikim ljudima s novim biografskim knjigama o Aristotelu, Aleksandru Velikom, Van Gogu i Mariji Kiri, biografska enciklopedija Slikari kao nastavak edicije Galerija velikana. Svoje mesto na ovoj listi pronašla je i nova edicija Divovi prošlosti, koja će biti otvorena kratkim ilustrovanim romanom o slavnom afričkom ratniku Šaka Zulu, a zatim će uslediti knjige o Juliju Cezaru, Katarini Velikoj, Atili, Mariji Antoaneti, Džingis kanu i drugim vojskovođama, državnicima i ratnicima svetske istorije. Zanimljivo je da će sve ove knjige najpre biti predstavljene u Bolonji i na engleskom jeziku, dok će srpska premijera navedenih naslova uslediti nakon toga.
Specijalno za ovu priliku su prevedene knjige koje su na našem tržištu već stekle naklonost publike i postale popularni naslovi knjižara i biblioteka. U pitanju su pre svega Knjiga za zaljubljene dečake i Knjiga za zaljubljene devojčice, edicija Galerija velikana, Arči i Dora postaju prijatelji i Ilustrovani rokenrol vodič, knjiga za koju postoji veliko interesovanje širom sveta, a odnedavno je dostupna i na poljskom tržištu.
Pošto je Sajam knjiga u Bolonji sajam poslovnog karaktera, Pčelica će imati priliku da se u direktnom kontaktu sa predstavnicima drugih izdavača upozna sa savremenim dešavanjima u oblasti literature za decu, savremenim stilovima vizuelnog uobličenja i novim imenima svetske književnosti za decu. S druge strane, biće to prilika da Pčelica predstavi srpsko savremeno stvaralaštvo za decu posredstvom dela svog programa koji je zbog kulturološke, rasne, polne, verske i nacionalne univerzalnosti prilagođen i primeren deci čitavog sveta.