Izbori 2016: Tribina Dveri u Trbušanima

U subotu, 9.4.2016. godine, održana je tribina Pokreta Dveri u Trbušanima. Učesnici tribine bili su Predrag Jeftić, kandidat

U subotu, 9.4.2016. godine, održana je tribina Pokreta Dveri u Trbušanima. Učesnici tribine bili su Predrag Jeftić, kandidat za odbornika na lokalnoj listi Dveri – Za spas Čačka – Boško Obradović, kandidati za narodne poslanike na listi Dveri–DSS: Aleksandar Tanasković, prof. dr Miladin Ševarlić i Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri i nosilac republičke i lokalne liste Dveri na narednim izborima. Domaćin večeri bio je Milan Gromović iz Donjih Trbušana, doktorand srpskog jezika i književnosti. Gromović je govorio o aktuelnoj situaciji u Mesnoj zajednici Trbušani. Istakao je sledeće probleme: nedovoljno razvijena infrastruktura (loša mreža kanala, koja uzrokuje poplave), nedostatak kulturnih i obrazovnih institucija (biblioteka, vrtić, savremen dom kulture), odlazak mladih i učenih ljudi, nedovoljna povezanost i udruživanje privrednika i poljoprivrednika, nedostatak sportskih terena, javnih zelenih površina, autobuskih stajališta, oglasnih tabli, biciklističkih staza i dr.


Predrag Jevtić, potpredsednik Pokreta za Čačak, smatra da je posle dve decenije tame u našem gradu došao trenurtak za mlade i perspektivne ljude, koji nas mogu voditi u svetliju budućnost. Moramo da vratimo mladost i mlade u ovaj grad, u kojem su vladali korumpirani političari, uvek spremni na sve zarad svojih ličnih interesa. Velimir Ilić ostvario je dogovor sa Srpskom naprednom strankom i ne smemo da dozvolimo da on ponovo vlada ovim gradom. Čačak je bio jedan od najjačih kulturnih i ekonomskih centara u ovom delu bivše Jugoslavije. Danas imamo najvišu stopu nezaposlenosti, razorenu privredu i poljoprivredu i dodakli smo dno. Svi koji su uništavali ovaj grad, moraće da odgovaraju pred sudom, a svi koji žele promene, moraće da izađu na izbore, istakao je Jeftić.
Kandidat za narodnog poslanika i predsednik Izvršnog odbora Dveri, Aleksandar Tanasković, ukazao je na činjenicu da se na ovim izborima glasa i bira između prošlosti i budućnosti. Već viđeni političari i politika koja nema utemeljenje, ne može da nastavi da zaslepljuje poštene građane Srbije. Dveri se zalažu za porodičnu politiku, koja predstavlja jedinu novinu na političkoj sceni Srbije. Mnoge političke partije setile su se porodične politike u izbornoj godini, dok su Dveri svoj program iznele još pre pet godina. Druga strana naše politike jeste odbrana domaće privrede, poljoprivrede i prirodnih bogatstava – ekonomski patriotizam.
Prezadužene i ponižene porodice naših građana izgubile su pravo na zaradu i na život od vlastitog rada. Pravo na zdravstvenu zaštitu u našem društvu polako postaje luksuz. Našem narodu je oduzeto pravo da se leči! Ukinute su brojne ambulante i stomatološke službe. Ukoliko se nastavi trend nezapošljavanja i kočenje planiranih specijalizacija u zdravstvu, za pet godina u Čačku neće postojati dovoljan broj lekara. „Postaćemo narod bogalja, bezubih i bolesnih ljudi, o kojima će MMF voditi računa“, istakao je Tanasković. Našim porodicama ugroženo je pravo na školovanje dece – za polazak učenika u prvi razred neophodno je izdvojiti celu prosečnu platu. Srpske porodice nemaju pravo da se brane. Svako osporavanje gej brakova i prava gej populacije biva izvrgnuto ruglu, banalizovano i preuveličano. Našu decu niko ne brani od droge i narko dilera.
Dveri su spremne za svoj zadatak: da ulažemo u domaću privredu i poljoprivredu, a sredstva za to pronaći ćemo u oporezivanju stranih banaka, ukinućemo preko 150 državnih agencija koje troše milijardu evra godišnje (sistemska korupcija), a ulaganja u strane investicije preusmerićemo u domaće. U našoj gradskoj upravi ne mora da postiji deset šefova, a od tri parazitska centra za razvoj poljoprivrede bolje je napraviti jedan sposoban, sa kvalifikovanim kadrovima. Na sledećim izborima podržite Dveri, jer je to politička opcija koja će izazvati plodotvorni zemljotres i realizaciju nacionalnih, ljudskih potreba svakog od nas.
Prof. dr Miladin Ševarlić, najpoznatiji srpski agroekonomista i borac za zadrugarstvo u srpskim selima, govorio je o svojoj borbi protiv genetički modifikovanih organizama i zalaganju za napredak srpskog sela, koja traje već četiri decenije. Amerika je počela da obeležava GMO proizvode, 19 zemalja u Evropskoj uniji donelo je zakon o zabrani uzgajanja GMO organizama. Našu državu neprestano ucenjuju i ne možemo garantovati da proizvodi koji sadrže genetički modifikovane organizme ne postoje kod nas. Drugi veliki problem u našem društvu je veliki i kontinuirani demografski pad. Demografi su davno dokazali da narod koji ima prosečnu stopu nataliteta ispod 1,3 nema nikakvu šansu da opstane na planeti Zemlji. I u Evropi je danas 38 zemalja sa prosečnom stopom nataliteta 1,38. Ova statistika je alarmantna. To je ključno pitanje za Srbiju.
Slogan „Ujedinjeni možemo sve“ je dobar i neophodno je da svi u Republičkoj skupštini usaglasimo stavove u vezi sa ukidanjem štetnih ugovora po naš narod i državu: da se poništi Briselski sporazum i Sporazum sa NATO-om, da seljacima vratimo subvencije; da se ujedinimo da deset hiljada evra dajemo našim mlađim poljoprivrednicima, da se majke na selu ujednače sa drugim majkama u našoj zemlji – moraju imati pravo na trudničko bolovanje i dečji dodatak. Našem seljaku, koji npr. proizvodi zelenu salatu u plastenicima u Trbušanima, nametnuto je preveliko uslovljavanje. Da bi prodao svoj proizvod stranim lancima hipermarketa, koji akciju prave samo na srpskim proizvodima, poljoprivrednik mora da svoj proizvod najpre proda posredniku, koji će uzeti veći deo zarade. Možemo samo pretpostaviti o kolikim se sumama radi kada su u pitanju skuplji proizvodi od zelene salate. Nasušna potreba našeg društva je ujedinjenje poljoprivrednika u poljoprivrednim zadrugama, a podršku im mora pružiti stabilna nacionalna banka.
Boško Obradović istakao je da će na sledećim izborima u Srbiji biti održana dva referenduma, jedan na republičkom i drugi na lokalnom nivou. Na republičkom nivou možemo da biramo one koji 26 godina menjaju stranke i nemaju nikakav program i dovoljno je navesti nekoliko činjenica koje govore o neizvršenim predizbornim obećanjima aktuelne vlasti u Srbiji. Umesto obećanih radnih mesta, dobili smo smanjene plate i penzije, a povećanu cenu struje i poreza; nema kancelarije za brze odgovore; nema novih radnih mesta; nema podrške domaćim investitorima; nema tajkuna u zatvorima, već gradonačelnik Beograda pije šampanjac u čast Miroslava Miškovića. Sa druge strane referendumskog pitanja stoje Dveri, koje se zalažu za domaće ekonomske interese, za saradnju sa Rusijom, a protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju i za odbranu Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Neophodno je formirati državnu razvojnu investicionu banku, obnoviti proizvodnju poljoprivredne mehanizacije, osnovati poljoprivredne zadruge i pomoći porodičnim firmama. U Čačku je ostvaren isti scenario društvenog razaranja u poslednjih 20 godina, koji je realizovala dinastija Ilić. Ne možemo dozvoliti da našim gradom ponovo vladaju, ali sada uz pomoć svojih rezervnih stranki – SNS i SPS. Jedino Dveri, sa konkretnim programom, mogu pobediti braću Ilić u Čačku:
• Formiranje inustrijske zone duž autoputa
• Centar za razvoj privrede
• Centar za razvoj poljoprivrede i zadrugarstva
• Osnivanje Kancelarije za investitore iz rasejanja
• Obezbediti duplo veći budžet za poljoprivredu
• Novi PIK Čačak
• Osnivanje doma za stara i nemoćna lica
• Osnivanje Doma omladine
• Uređenje obala Morave, sa sportskim terenima, biciklističkim stazama i gradskom plažom
• Organizacija velike kulturne i muzičke manifestacije.

Došlo je vreme da uzmemo život u svoje ruke i da državu vratimo narodu, da naš grad otmemo iz ruku pokvarenih i potrošenih političara. Moramo dovesti novu nadu u Čačak i vratiti volju ljudima da u ovom gradu žive i stvaraju svoje porodice.

Izvor: Informativna služba Izborne liste Dveri – Za spas Čačka – Boško Obradović