Izbori 2016: Dveri – Ovo su veliki propusti čačanske vlasti, o kojima se ćuti

Da se zna: Ovo su veliki propusti čačanske vlasti o kojima se ćuti Javnosti predstavljamo spisak tema koje

Da se zna: Ovo su veliki propusti čačanske vlasti o kojima se ćuti

Javnosti predstavljamo spisak tema koje su odbornici Dveri više puta pokretali u prethodne četiri godine skupštinskog rada, a od kojih vlast beži:

1. Četiri godine nijedna gradska uprava nije podnela izveštaj o svom radu. Ovo se posebno odnosi na najvažniju – gradsku upravu za lokalni ekonomski razvoj, za koju niko ne zna koji su njeni rezultati. Dovoljno je napomenuti da grad Čačak još uvek nema popis ukupne imovine kojom raspolaže, a da ne govorimo da nema lokacija koje su opremljene za potencijalne investitore niti je pokrenuto bilo šta oko planiranja industrijske zone duž novog auto puta.
2. Lokalna poreska administracija nije popisala sve poreske obveznike i time je direktno oštećen budžet grada Čačka.
3. Nikada se na skupštinskoj sednici nije našao ni izveštaj o radu centara za razvoj sela i stanju čačanskog zadrugarstva.
4. Stočna pijaca u Mrčajevcima je i dalje zatvorena.
5. I dalje se ne zna šta je sa renoviranjem ili izgradnjom nove zdravstvene ambulante u Ljubiću. Vlast se inače krajnje maćehinski odnosi prema Ljubiću, koji predstavlja značajan deo populacije našega grada, a nema niti jednu zdravstvenu, sportsku ili kulturnu instituciju.
6. Niko ne zna kako se i po kojim kriterijumima dele sredstva mesnim zajednicama, pa su – na primer – neka sela stalno favorizovana a neka vrlo teško dolaze do sredstava iz gradskog budžeta koja im pripadaju.
7. Dom Vojske godinama čami prazan, iako ga je grad otkupio i preplatio više kvadrata nego što ih zaista ima, ali i dalje sve stoji van bilo kakve funkcije.
8. Zatvoreni bazen je i dalje pusti san i lažno predizborno obećanje. Setimo se samo i brojnih drugih lažnih predizbornih obećanja i nikada ostvarenih investicija: fabrika duvana, fabrika konditorskih proizvoda, 1000 novih radnih mesta koje je obećao Velimir Ilić na prošlogodišnjim republičkim izborima, besmislenih putovanja u inostranstvo i primanja raznih svetskih delegacija u Čačku od čega nikada nije bilo ništa…
9. Čačak još uvek na svoju sramotu nema Dom za stare i nemoćne, čime su izigrana sva očekivanja naših sugrađana starije generacije.
10. Posle nikada razjašnjenog gašenja Gradskih robnih rezervi i nepoznate sudbine robe iz ovih skladišta, usledili su i Anketni odbori koji su se bavili aferama i javašlukom direktora u JKP Komunalac, Turističkoj organizaciji Čačka, Centru za socijalni rad i javnom preduzeću „Gradacˮ, koje je oštetilo grad za preko 40 miliona dinara.
11. Socijalni stanovi u Košutnjaku jedna su od najvećih afera ove vlasti koja se neprestano zataškava, a tamošnji stanari imaju sve veći broj nerešenih pitanja sa Gradskom stambenom agencijom.
12. Nijedna veća investicija od naših para, para poreskih obveznika, poput vrtića „Mali kapetanˮ ili gradskog stadiona, nema okončani obračun, kako bi se utvrdilo koja je bila početna cena sa tendera, a koliko je na kraju zaista i koštala ta investicija, u čemu se uvek krije najveća mogućnost zloupotreba za partijske šeme i kombinacije sa burazerskim i partijskim firmama. Posebna tema je katastrofalan nadzor nad izvođenjem ovih i drugih građevinskih i saobraćajnih radova u našem gradu u kome vlada apsolutni urbanistički haos.
13. Niko ne zna da kaže šta je sudbina našeg odmarališta „Zdravljakˮ na Jelici, dok naša deca idu na skupe škole u prirodi širom Srbije. Nikome nije palo na pamet da se izjasni protiv prodaje „Čačanske bankeˮ, koja je u svoje vreme nastala kao banka za potrebe čačanske privrede, a sada je prodata Turcima.
14. Nema nikakve pomoći za prolećnu setvu poplavljenim poljoprivrednim domaćinstvima u čačanskim selima koja su bez ikakvih primanja i žive isključivo od poljoprivrede, iako im je to gradonačelnik lično obećao u više navrata kada su protestovali pred opštinom.
15. Već mesecima gradsko rukovodstvo nije pokrenulo rad Fonda za podršku porodici i lečenju teško bolesne dece koji je skupština grada jednoglasno usvojila na predlog odborničke grupe Dveri.
16. Vlast ignoriše zaključke Saveta za javni red i mir, i mesecima odbija da odvoji sredstva za prevenciju bolesti zavisnosti i pokrene rešavanje drugih problema mladih u našem gradu, dok se sve veći broj mladih i visokoobrazovanih iseljava iz našeg grada i nema nameru da se vrati u Čačak.
17. Vlast je nekoliko puta odbila da se na dnevni red skupštinske sednice stavi predlog Dveri o podršci opravdanim zahtevima čačanskih prosvetara koji su bili u štrajku i kojima republička vlast preti otpuštanjima i daljim smanjenjem plate.
18. Vladajuća većina je takođe odbila predlog Dveri da se podrži zahtev za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija, koji je potpuno antiustavan jer je penzija ranije stečeno pravo.
19. Odbijen je i predlog Dveri za donošenje Porodične deklaracije koja je predviđala veću podršku mladim bračnim parovima, trudnica, porodiljama, porodicama sa više dece, staračkim i samačkim domaćinstvima, povratnicima na selo, prezaduženim porodicama i porodicama u kojima niko nije zaposlen…
20. Prevareni su mnogi koji su se obratili gradskoj upravi za pomoć u rešavanju njihovih problema: poplavljeni u Ljubiću, pčelari, vlasnici kioska…

Vreme je da ova vlast konačno ode i da Čačak prodiše! To je moguće jedino zajedničkim snagama svih nas kojima se smučila 20-godišnja vladavina braće Ilića.

Informativna služba DVERI – ZA SPAS ČAČKA – BOŠKO OBRADOVIĆ