„Pčelica“ gostovala u Budimpešti

ČAČAK — „Pčelica“ je 13. aprila bila gost Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra u Mađarskoj sa sedištem u Budimpešti.

ČAČAK — „Pčelica“ je 13. aprila bila gost Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra u Mađarskoj sa sedištem u Budimpešti. Pomenuta institucija je povodom Međunarodnog dana knjige za decu organizovala druženje „Pčelice“ i srpske dece koja žive u Mađarskoj. Predstavljanju čačanske izdavačke kuće prisustvovao je generalni direktor Goran Marković, a u programu su učestvovali učenici i učitelji srpske škole „Nikola Tesla“ iz Budimpešte, kao i deca iz Lovre, Sentandreje, Pomaza i Kalaza. U sklopu programa učenici su se na interaktivan način upoznali sa izdanjima koja objavljuje PČELICA, a na kraju predstavljanja im je priređen zabavni program. „Pčelica“ je u sklopu posete darivala knjigama biblioteke srpskih škola u Mađarskoj. Događaj su medijski pratili mađarska državna televizija i „Srpske nedeljne novine“, list srpske nacionalne manjine u Mađarskoj.

fb_bud_04

fb_bud_06

Po završetku posete generalni direktor „Pčečice“, Goran Marković, u izjavi za medije je istakao da je cilj ovakvih druženja povezivanje matice sa našim narodom u rasejanju i da naša deca koja žive izvan Srbije imaju mogućnost da putem ustanova kulture čitaju knjige na srpskom jeziku.