„Poplavljeni“ upozoravaju na opasnost od ponovnog izlivanja kanala na Ljubić keju

ČAČAK — Udruženje građana „Poplavljeni 1965 i 2014“ danas se oglasilo saopštenjem za javnost, u kome upozorava na

ČAČAK — Udruženje građana „Poplavljeni 1965 i 2014“ danas se oglasilo saopštenjem za javnost, u kome upozorava na opasnost od ponovnog izlivanja kanala za navodnjavanje Parmenac-Katrga, što može izazvati nove poplave u naseljima Ljubić kej i Sajmište. Smatraju da je uzrok tome nebriga nadležnih. Saopštenje prenosimo u celosti:

 

Slučajno ili namerno, radi smo da verujemo da je reč o ovom prvom, a ne o nameri, jutros smo ponovo uvideli da kanal kome se ne zna vlasnik, ima nekoga ko o njemu “brine”. Poučeni dvogodišnjim iskustvom, jutros smo obišli kanal kako bi videli da li je sve u redu, jer kiša pada već skoro 24 sata i ono što smo zatekli nas je veoma zabrinulo i uplašilo. Iako se dana 7. marta 2016. godine, kada su obilne kiše poplavile naš grad po drugi put u roku od dve godine, nije znalo ko upravlja ovom ustavom i kod koga je ključ od ustave na kanalu kod restorana Ćevapče, pa smo morali da se sami snalazimo i rešavamo problem, to nije sprečilo neke ”brižne” da tokom prethodne noći ili prethodnih noći, podignu panele na pomenutoj ustavi i time dodatno povećaju protok vode u kanalu koji vodi ka Ljubić keju i Sajmištu. Ono što smo uvideli i o čemu smo javnost i nadležne obavestili 7. marta 2016. godine, svodi se na sledeće: protok koji je bio tog dana je bio preveliki da bi deo kanala koji protiče kroz Ljubić kej i Sajmište primio svu vodu i da paneli moraju da budu spušteniji nego tog dana. Sada umesto da se problem reši , na terenu imamo dodatno pogoršavanje stanja i dodatno podizanje panela, samim tim i dodatno povećanje ulivanja vode u kanal. Iz ovog razloga, pre nego što nas zadesi ponovna katastrofa postavljamo javno pitanja:

KANAL LJUBIC

1. Ko je i po čijem naređenju podigao panele na ustavi kod restorana Ćevapče, kada zvanično ni grad Čačak ne upravlja kanalom po odluci skupštine grada od 25 septembra 2014 godine, a ni Srbijavode jer nisu preuzele nadležnost nad njim ?

2. Ko je osoba koja ima ključ od katanca kojim je zaključana ustava, koja pod velom noći samovoljno bez nadležnosti i zvanične odluke, podiže panele na ustavi?

3. Koga da zovemo u pomoć kada voda počne da se izliva iz kanala, jer posle ovog dodatnog podizanja ustave, vodu sigurno ne možemo zaustaviti džakovima?

4. Ko će krivično odgovarati i platiti štetu koja će nastati ponovnim plavljenjem Ljubić keja i Sajmišta?

5. Da li je ovo osveta bivše vlasti što je loše prošla na izborima i sada očigledno krivce vidi u nama?

S obzirom da je na snazi ponovno upozorenje od izlivanja reka, pozivamo sve nadležne i nenadležne na hitnu reakciju, jer ukoliko niko ne bude reagovao, zadržavamo pravo da kao jedini koje problem uopšte i zanima, reagujemo u skladu sa našim znanjem i iskustvom , a koje se pokazalo kao dobro priikom odbrane od poplave 7. marta 2016. godine, u cilju odbrane svojih domova od poplave.

Izvor: ”Poplavljeni 1965. i 2014.”