Poplavljeno zemljište u požeškom kraju

Vodostaji reka u Srbije su u porastu i oko 100 hektara zemljišta je poplavljeno u požeškom kraju usled

Vodostaji reka u Srbije su u porastu i oko 100 hektara zemljišta je poplavljeno u požeškom kraju usled izlivanja Zapadne Morave. Na snazi žuti hidro-alarm.

Zbog Zapadne Morave u prekidu je lokalni put Požega Prijanovići-Pilatovići.

Hidrolog u Hidrometeorološkom zavodu Srbije Dejan Vladiković je rekao da se smirivanje hidrološke situacije očekuje od četvrtka.

Umereni su porasti vodostaja na gornjem toku Južne Morave, na reci Toplici, na gorenjem toku Zapadne Morave, na Ibru, na reci Rasini kod Kruševca, na gornjem toku Timoka i u rekama donjeg Pomoravlja. U manjem su porastu vodostaji Kolubare i Jadra„, rekao je Vladiković za RTS.

U većem delu Srbije pada oko 20 litra kiše po kvadratnom metru, a Vladiković kaže da će u naredna 24 sata ostati na snazi žuti hidroalarm, što znači da će vodostaji doći do granice redovne odbrane od poplava.

Kako je saopštio RHMZ, na snazi su i dva nivoa meteo-alarma. Narandžasti važi za Pomoravlje, istočnu i jugoistočnu Srbiju, a žuti za Šumadiju, na jugozapadu Srbije i na Kosovu i Metohiji.

Žuti meteo-alarm označava potencijalno opasne vremenske prilike, koje nisu neuobičajene, ali zahtevaju oprez. Narandžasti meteo-alarm podrazumeva opasno vreme i pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i mogu biti opasne po ljude i životinje.

 

Izvor: Beta