Otvoren račun za pomoć Jovanu Steviću

ČAČAK — Jovan Stević (16), jedan od najboljih đaka Srednje ekonomske škole u Čačku, dobitnik više od 30

ČAČAK — Jovan Stević (16), jedan od najboljih đaka Srednje ekonomske škole u Čačku, dobitnik više od 30 diploma i nagrada na raznim takmičenjima, sa koeficijentom inteligencije 150, godinama gladuje.

On i njegova bolesna majka Snežana Mijailović (47) žive u iznajmljenom stanu od 8.400 dinara stalnih mesečnih prihoda.

apel-pomoc-jovan-stevic-cacak-
– Dešavalo se da smo majka i ja po pet dana jeli jedan hleb. Svakoga dana tokom ručka razmišljamo da nam te hrane ostane za sutra, a ako može i za prekosutra. Najbolje je ako jedan ručak može da se posluži i četiri dana. Drugari iz razreda znaju u kakvoj sam situaciji i pomagali su mi u nekoliko navrata u garderobi i namirnicama. Medutim, morali smo da prodajemo neke stvari da bismo imali novca za lekara, hleb, lekove… – priča Jovan.

Jovan je odličan đak na smeru bankar-službenik. Sve same petice… Sem iz fizičkog. Matematika mu je u malom prstu. Napamet izvlači koren iz bilo kog broja do milion, usmeno množi dvocifrene brojeve, kvadrira trocifrene, računa procente…
– Ranije smo živeli po vlažnim podrumima po kojima su šetali bube i crvi. Nismo imali ni vode. Retko sam se kupao, pa su drugovi tada zazirali od mene. Iako se sada redovno kupam jer živimo u pristojnom stanu, kod pojedinih sam i dalje neprihvaćen – priča ovaj skromni dečak.

Jovan ima više od 30 diploma koje je kao osnovac osvojio na takmičenjima iz matematike i fizike, a nedavno je osvojio četvrto mesto na republičkom takmičenju iz računa. Majka Snežana je rođena u Prištini, ekonomski je tehničar i medicinska sestra-babica, ali nema posao. U Čačku je radila u JKP „Parking servis“, ali je racionalizacijom zaposlenih ostala na ulici.

– Živimo od 8.400 dinara, ali na sreću, kiriju nam sada plaća jedna humanitarna organizacija iz Dubaija. Jovan je dobro i skromno dete, ne traži previše, ne zna za skupe patike i firmiranu garderobu. Duša me boli što je više gladan nego sit – kaže Snežana.

 

Izvor: Ozonpress

Foto: Novosti