Promovisan zbornik „Poezija Branka V. Radičevića“

U maloj sali čačanskog Doma kulture sinoć je promovisan Zbornik radova o poeziji Branka V. Radičevića, koji je

U maloj sali čačanskog Doma kulture sinoć je promovisan Zbornik radova o poeziji Branka V. Radičevića, koji je Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ štampala u okviru 53.Disovog proleća. O Zborniku, priređenom u slavu pesnikovog 91.rođendana, a povodom 4 decenije otkako je njegovo delo ovenčano Disovom nagradom, govorili su dr Dragan Hamović, mr Vladimir Dimitrijević ,Nikola Marinković i Danica Otašević.

Zbornik radova o poeziji Branka V.Radičevića uverljivo je svedočanstvo o stvaralaštvu jedne od ključnih ličnosti srpske kulture u drugoj polovini 20.veka.

Cilj priređivača bio je da sabiranjem Brankove poetske zaostavštine, doprinese da se u književno-istorijsku svest  vrati delo našeg zavičajnog pesnika, koji zauzima značajno mesto u prvoj postavi predstavnika posleratnog modernizma  – rame uz rame sa Popom, Pavlovićem, Raičkovićem:

Zbornik Brankove poezije iz štampe je izašao u godini, kada se obeležava tačno 40 godina otkada je dobio „Disovu nagradu“. Prošle godine, u slavu njegovog 90 rođendana, gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, koju je nemerljivo zadužio, organizovala je naučni skup na temu njegovog književnog opusa, u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost.

Objavljivanje Zbornika radova o poeziji Branka V Radičevića, štampanog u okviru 53.Disovog proleća, finanisijski je pomoglo JP preduzeće PTT saobraćaja „Srbija“.