Kumovi spremni za sportska nadmetanja u Goračićima

Jedinstvena manifestacija “Sabor kumova”, koja u selu Goračići kod Čačka sada već tradicionalno okuplja kumove i kumovske parove koji se

Jedinstvena manifestacija “Sabor kumova”, koja u selu Goračići kod Čačka sada već tradicionalno okuplja kumove i kumovske parove koji se nadmeću u različitim disciplinama, održaće se za vikend 28. i 29. maja.

Otvaranje šestog po redu “Sabora kumova”, biće u subotu 28. maja u 12 časova, a kao i ranijih godina možemo da očekujemo zanimljiv program ove manifestacije koja slavi običaj kumstva i promoviše sport, turizam, srpske običaje i kulturu. Za takmičare su pripremljene nagrade i priznanja.

 

U sklopu “Sabora kumova” po drugi put će se održati i takmičenje u pripremanju jeličke gibanice, što je protekle godine bio potpuni hit ovog događaja. Učesnici i posetioci mogli su da se uvere u majstorstvo ne samo pobedničke, već i svih ostalih takmičara u spravljanju gibanice, pa je sve što je ispečeno u sportske svrhe, brzo razgrabljeno i pojedeno.

 

Zanimljivo je da se gibanica prema pravilniku peče isključivo u šporetu na drva, a takmičenje će biti u više kategorija. U prvoj će biti, uslovno rečeno, amateri, jer možda niko i ne pravi bolju gibanicu od srpskih domaćica. Profesionalce seniore predstavljaće ugostitelji, a juniore učenici ugostiteljskih škola – šegrti, dok će posebnu grupu takmičara činiti predstavnici Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda i Visoke poslovne škole iz Kruševca.

 

Pored toga, tu je i tradicionalni Jelica kup u malom fudbalu, ili futsalu, kako se u poslednje vreme naziva ovaj sport sa fudbalskom loptom koji se igra na rukometnom terenu. Turnir je međunarodnog karaktera, a učestvuju univerzitetske ekipe.

 

Naravno, šahovski turnir već je redovan deo “Sabora kumova”. Uostalom, ideja o kumovskoj manifestaciji je i začeta od ove čudesne igre na na tabli sa 64 crno-bela polja. Igraće se brzopotezno, a najuspešnije šahiste očekuju i lepe novčane nagrade.

 

Jedna od najzanimljivijih disciplina je i kumovski višeboj, gde se kumovski parovi nadmeću u nekoliko disciplina među kojima su stoni tenis i skok u dalj iz mesta.

 

Pokrovitelj manifestacije “Sabor kumova” je Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (PEP).

 

Satnica programa:

 

Subota 28. maj

 

11.00 Dolazak gostiju

11.30 Međunarodni Jelica kup u malom fudbalu

12.00 Svečano otvaranje Sabora

12.30 Takmičenje u spremanju jeličke gibanice

13.00 Kumovski višeboj

15.00 Saborski ručak

16.30 Kumovski višeboj

17.00 Jelica kup u Šahu

20.00 Proglašenje pobednika i dodela nagrada

 

Nedelja 29. maj

 

11.00 Vikend turnir „Dragačevo 2016“

14.30 Saborski ručak