Danas je Letnji (Mladi) Sveti Nikola

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik- Letnji Sveti Nikola Hrišćanske crkve slave prenos moštiju svetog

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik- Letnji Sveti Nikola

Hrišćanske crkve slave prenos moštiju svetog Nikole koje su 22. maja 1096. godine prenesene iz Patare Mirlikijske u Bari, gde i danas počivaju, i smatraju se mestom na kome se sreću i na kome će se pomiriti istočni i zapadni hrišćani i njihove podeljene crkve.

Među mnogobrojnim svedočanstvima zabeleženo je i da je kralj Stefan Dečanski kome je, prema predanju, sveti Nikola vratio vid, zlatom okitio crkvu svetog Nikole u Bariju. Mnogopoštovan u srpskom pravoslavlju sveti Nikola je bio zaštitnik srpskih kraljeva pa su najstarije crkve njemu posvetili.
Praznuje se 22. maja (9. maja po Julijanskom kalendaru). To je za mnoge porodice mala slava ili preslava. U narodu se zove Mladi sveti Nikola, Letnji sveti Nikola, Nikolice…

Prema narodnom verovanju, današnji dan je vrlo važan prolećni praznik, koji u narodnom privrednom kalendaru važi kao međaš do koga su trajali zaklopci ili ukočeni dani, kada se mnogi zemljoradnički poslovi nisu smeli raditi, jer po verovanju, tada zemlja miruje.

Gotovo nijedan svetitelj nije toliko slavljen kako na Istoku tako i na Zapadu, kao Sveti Nikola.
Kod Srba je on najčešći porodični zaštitnik a ovo je bila krsna slava i Obrenovića. Od 239 crkava podignutih ili obnovljenih za 24 godine vladavine kneza Miloša, 52 su bile posvećene svetom ocu Nikolaju a sada skoro četvrtina pravoslavnih crkava u Srbiji posvećena je ovom svetitelju.

Danas se proslavlja letnji Sveti Nikola, a među domaćinima koji slave ovaj pravoslavni praznik kao krsnu slavu je i ergela Ljubičevo.