Kad se vrate rode…

GORNJI MILANOVAC — Par belih roda svio je ovog proleća svoje gnezdo u gornjomilanovačkom selu Pranjani.  Ni najstariji

GORNJI MILANOVAC — Par belih roda svio je ovog proleća svoje gnezdo u gornjomilanovačkom selu Pranjani.  Ni najstariji meštani sela ne pamte da su u svom komšiluku ikada imali slične „komšije“, pa rode izazivaju veliku pažnju, a dolaze da ih vide I iz drugih sela.

Ni najstariji Pranjanci ne mogu da se sete da li su ikada u podsuvoborskom kraju  videli ove ptice kojima više priliči ravničarski nepregled nego brdovito područje.Tek pre desetak dana jedan par je nadletao krajolik, pa odlučio da svoje gnezdo svije na dimnjaku  u okviru fabričkog pogona nekadašnje  modne konfekcije Rudnik

Pored zaposlenih u fabrici, rodama se raduju I najmaldji meštani Pranjana, po svemu sudeći par koji se nastanio u njihovom kraju, uskoro će dobiti prinovu, sa kojom će se družiti sve do jeseni, dok rode ne odluče da se presale u toplije krajeve.

Zaštitari ptica kažu da je naša zemlja u središtu seobe roda. U Srbiji je izbrojano 1.800 gnezdećih parova. A ove ptice se tretiraju kao ugrožena vrsta i zaštićene su zakonom.