Nušićijada učestvuje u stvaranju drugačijeg “Sumnjivog lica”

IVANJICA/BEOGRAD — Festival Nušićijada zakoračio je u koprodukciju predstave “Sumnjivo lice” zajedno sa Centrom E8 i Mikser Hausom.

IVANJICA/BEOGRAD — Festival Nušićijada zakoračio je u koprodukciju predstave “Sumnjivo lice” zajedno sa Centrom E8 i Mikser Hausom. Zajednički poduhvat organizacija koje se bave umetničkim, kulturnim i društvenim razvitkom u stvaranju jednog drugačijeg “Sumnjivog lica” podržala je grupa izuzetnih umetnika predvođenih rediteljem Vojkanom Arsićem, dramaturškinjom Milenom Bogavac, glumcemBranislavom Trifunovićem, i brojnim imenima koji u oživljavanje jednog od najhrabrijih Nušićevih tekstova ulaze ne samo iz sopstvenih profesija, već i iz jasnog angažmana odgovornosti.

Za nas je ovo izuzetno važan poduhvat, prilika da odamo dodatnu počast našem piscu, skrenemo pažnju na ogroman talenat koji leži u mladima, i na još jedan način pokažemo kako spoj tradicije i inovacije može da da novu dimenziju kvaliteta, kaže Vera Jovanović, koordinatorka Nušićijade.

Nušić, osuđen da bude naš večiti savremenik, pisao je ovo delo pre skoro 130 godina, od kada je izvedeno nebrojeno puta. Međutim, predstava koja se priprema u saradnji institucija i pojedinaca nije samo još jedno “Sumnjivo lice” u nizu. Ona će na posve jedinstven način ostati dovoljno Nušićeva, ali i istaći savremene probleme kroz dovitljive paralele i originalnu formu upakovanu u trodelnu kompoziciju u kojoj glumci delimično nastupaju kao likovi, a delom komentarišu pojave svakodnevice i sistema.

Ja već godinama nekako razmišljam o tome kako Nušić posle svog ovog vremena nije više komediograf, čini mi se sve to što je napisao posle tih sto i nešto godina više uopšte nije smešno. Mislim da je ovo Sumnjivo lice jako važno jer upravo ono govori o nama samima pre svega”, kaže Bane Trifunović koji igra modernog Jerotija.

sumljivo-lice-proba-Bitef1

Osim njega, fantastično adaptirani tekst koji treba da nas natera da se zamislimo o tradiciji ponavljanja grešaka svojom glumom, oživeće Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajotović, Uroš Novović, Aleksandar Jovanović, Aleksandar Vućković, Predrag Vasić. Scenski pokret  potpisuje Andreja Kulešević, orginalnu muziku Irena Popović Dragović, a video Ivan Stojiljković.

Premijerna izvođenja predstave o tragikomediji našeg društva, ali i genijalnosti i talentu pisca, zakazana su za 27.28. i 29. jun 2016. godine u Mikser Hausu. Pre ovoga, usled nedostatka očekivane podrške nacionalnih institucija kulture za pripremu predstave, 5. juna u 18 časova biće održano donatorsko veče u restoranu Mydan –Senjak Beograd,kada će donatori dobiti priliku da podrže zajednicu i mlade umetnike da kvalitetno i dostojanstveno prezentuju svoj rad i učestvuju u stvaranja lepšeg i kvalitetnijeg sveta.

 

Izvor: nusicijada.rs

Foto: Jelena Janković