Poplavljeni: Ko će na kraju da plati račun?

Ovih dana svi mediji na naslovnim stranama i udarnim terminima izveštavaju o katastrofalnim poplavama koje su se desile

Ovih dana svi mediji na naslovnim stranama i udarnim terminima izveštavaju o katastrofalnim poplavama koje su se desile u Francuskoj , naročito u Parizu. Na udaru su i Rumunija, Ukrajina, Nemačka, Poljska …  Nekim srećnim slučajem, naša zemlja je ovog puta bila pošteđena , pa je izbegla ovu kataklizmu. Ali da li ćemo sutra mi biti ponovo na naslovnim stranama i prvim vestima medija?

Iako nas je majka priroda pre dve godine surovo kaznila, iako nas je ove godine u martu ponovo opomenula, očigledno da će građani Ljubić keja uskoro ponovo biti na novim mukama. Zauzeti oko pregovora i otimanja oko direktorskih mesta, novoizabrani čelnici grada, među kojima ima i starosedelaca, ne da nisu nijednom rečju pomenuli problem Ljubić keja, već nisu ni počeli obećano i budžetom planirano čišćenje kanala.  Prošlo je 6 meseci od izglasavanja budžeta, a ni tender za izvođača radova nije pokrenut. Funkcioneri bivšeg saziva vlasti u Čačku tvrde da oni nemaju mogućnost da raspišu tender, jer su u tehničkom mandatu, ali to ih ne sprečava da rade stvari koje im donose popularnost i materijalnu korist, čak idu do toga da putuju avionskim prevozom u druge zemlje (pitamo se o čijem trošku). Za građane Ljubić keja tu mesta nema. Postoji realna mogućnost da se gradska vlast možda i ne formira, što znači da dolazi prinudna uprava, a tek ona nema ovlašćenja da uradi bilo šta. To znači da mi i dalje moramo spavati sa jednim otvorenim okom, osluškujući na jedno uvo , nadajući  se da će barem majka priroda imati milosti prema nama, jer za naše probleme sluha nema niko. Čak ni predstavnici JVP Srbijavoda, koji su 5 minuta pre početka našeg protesta, u pet minuta do dva sata zaključali prostorije i napustili radna mesta. Čak i njihov pokušaj da onemoguće protest, a radi se o tome da su okolne građane molili da nam ne dozole da od njih pozajmimo struju za ozvučenje, govori o njihovoj želji da pomognu u rešavanju problema. Očigledno da su im se poplavljeni građani već popeli na vrh glave, pa ne mogu da ih slušaju ni u radno vreme. Zato se sa pravom pitamo:

Ako kiša večeras padne i kanal ponovo počne da nas plavi, koga da zovemo u pomoć ? Srbijavode koje beže od nas ili gradsku vlast koja ne može da se formira? O prethodnoj , koja je u tehničkom mandatu , nećemo trošiti reči.

Kanal 06

Ali ovaj put , mi poplavljeni imamo drugi plan. Poučeni potezom budućeg gradonačelnika, nećemo brinuti o finansijskom stanju grada Čačka, već ćemo i mi kao i on presaviti tabak,  podneti tužbu protiv našeg grada i sudski naplatiti svu štetu (materijalnu i duhovnu), ne razmišljajući o tome da li će gradski računi biti blokirani i da li će radnici kojima je grad poslodavac biti mesecima ili godinama bez svojih primanja. Možda se tada neko dozove pameti i možda tek tada neko u ovom gradu obrati pažnju na nas. Ali dragi naši sugrađani, tada će biti kasno. Tada ćemo se mi praviti da ništa ne možemo, da smo i mi samo u tehničkoj poplavi i sve dok ne dobijemo i poslednji dinar za pretrpljenu štetu, neće nas zanimati problemi drugih. Pa neka nas okarakterišu kao izdajnike i kao strane plaćenike, jer ništa pametnije i ne očekujemo. Za nas bi jedino iznenađenje bilo, da se nađe neko pametan i pomogne da se problemi reše.

 

Izvor: Udruženje „Poplavljeni 1965 i 2014“