Čačanskom porodilištu dve klime u velikoj akciji „Blic fondacije“

ČAČAK —  “Blic fondacija” je u saradnji sa kompanijom “Elcom trade” iz Beograda započela akciju doniranja klima-uređaja za

ČAČAK —  “Blic fondacija” je u saradnji sa kompanijom “Elcom trade” iz Beograda započela akciju doniranja klima-uređaja za porodilišta širom Srbije. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja. Većina porodilišta nema dovoljan broj klima-uređaja, pa novorođenčad prve dane života provedu u borbi sa nesnosnom vrućinom. Bebe nemaju razvijen centar za termoregulaciju, tako da je njihov život ugrožen u sobama gde je u letnjim mesecima temperatura oko 35. podeoka. Donator je kompanija “Elcom trade” iz Beograda, koja je obezbedila 50 klima za 24 porodilišta u Srbiji.

Cacak klime porodiliste_290616_RASfoto Oliver Bunic (4)

Služba za ginekologiju, akušerstvo i neonatologiju čačanske Opšte bolnice dobila je od „Blic fondacije“ dva klima uređaja u okviru akcije „Klime za porodilišta“. Zahvaljujući se na donaciji, načelnica odeljenja ginekologije, akušerstva i neonatologije dr Dana Radosavljević zahvalila se „Blic fondaciji“ na vrednom poklonu, podsetivši da to nije prva donacija koju je fondacija dodelilia čačanskom porodilištu i tim povodom je rekla: „Da bi početak roditeljstva za porodilje i njihove bebe počeo u normalnim uslovima važno je da sobe u kojima borave budu klimatizovane. Vremenski uslovi su takvi da porodilje i trudnice ne mogu da funkcionišu bez klima. Stoga nam je ovaj poklon veoma važan. Dve klime koje smo upravo dobili instaliraćemo u sobu u koju trudnice dolaze na porođaj, kao i u sobu za izolaciju žena nakon porođaja“.

Donaciju je osoblju čačanskog porodilišta uručio dopisnik „Blica“ iz ovog grada Vladimir Nikitović. „Novinari „Blica“ često su u svojim tekstovima pisali o lošim uslovima u kojima tokom letnjih meseci borave porodilje, trudnice i novorođenčad u porodilištima širom Srbije. „Blic Fondacija“ je akcijom „Klime za porodilišta“ napravila prvi i važan iskorak u prevazilaženju ovog problema i verujemo da će naš primer slediti i druge društveno odgovorne kompanije u zemlji“, izjavio je Nikitović.

Cacak klime porodiliste_290616_RASfoto Oliver Bunic (3)

 

Prošlog meseca je u porodilištu u Čačku rođeno 130 beba.

Cacak klime porodiliste_290616_RASfoto Oliver Bunic (1)

Ivan Arsenović, predstavnik kompanije „Elcom trade“, rekao je da bi voleo da je ova firma u mogućnosti da donira još više klima uređaja. „Ponosni smo što smo deo ove akcije. Znamo da za naša porodilišta treba znatno više klima uređaja od broja koji smo mi opredelili, ali verujem da je ovo tek početak. Pozivamo sve ljude dobre volje da se uključe u ovu, ali i ostale Tokom letnjih meseci, kada vladaju tropske vrućine, većina porođaja u srpskim porodilištima se obavi na temperaturi od preko 30 stepeni Celzijusovih. Pretoplo je i u sobama gde borave porodilje i bebe. Porodilje, koje su i same osetljive na visoke temperature, veoma je obradovala vest da će smeštaj i porođaj od sada biti udobniji u ovom porodilištu.

Cacak klime porodiliste_290616_RASfoto Oliver Bunic (2)

Blic fondacija“ uporedo sa akcijom da se za svih 56 porodilišta u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba i akcijom „Klime za porodilišta“ nastavlja i akciju pomoći deci iz socijalno ugroženih porodica. Sav prihod od sms na broj 2552 i sve uplate na tekuće račune “Blic fondacije” biće usmereni isključivo u humanitarne svrhe. U protekle tri i po godine smo zbrinuli više od 400 dece iz siromašnih porodica, a naš plan je da do kraja ove godine obezbedimo sve uslove za zdravo i srećno odrastanje za još 100 mališana iz siromašnih porodica. Naša patriotska i plemenita misija ima uspeha zahvaljujući ljudima dobre volje i velikog srca koji su uz „Blic fondaciju“ od prvog dana.