Takmičenje najboljih mladih harmonikaša u Topoli

Proteklog vikenda Topola, vinska prestonica Srbije, bila je i prestonica zvuka harmonike, jer je urduženje gradjana „Izvorske kapi“,

Proteklog vikenda Topola, vinska prestonica Srbije, bila je i prestonica zvuka harmonike, jer je urduženje gradjana „Izvorske kapi“, petu godinu za redom, orgnaizovalo takmičenje najboljih mladih harmonikaša iz zemlje i okruženja.

Udruženje gradjana „Izvorske kapi“ osnovano je sa ciljem očuvanja tradicije i kutlure sačuvane  na tonskim i videozapisima „PGP-a RTS-a“, a sve sa namerom da mladima koji žele da nauče da sviraju izvornu muziku na harmonici ukaže na prave uzore.

U osam kategorija, petlići, pioniri, stariji pioniri, mladji juniori, juniori, seniori i dueti do 15 i preko 15 godina, učestvovalo je 50-ak harmnikaša iz Srbije, zemalja bivše Juoslavije, Madjarske, Austrije, Švajcarske i Italije.

Vlada Panović, koji već punih 18 godina svira u Velikom narodnom oreksetru RTS-a najavljuje da će njegov putujući karavan kroz Srbiju, na kojem drži časove harmonike, posle Šapca, Beograda i Novog Sada, uskoro posetiti Čačak i Kraljevo. Kaže da sve dok se ne uvede odsek za etno muziku na harmnioci na Akadamiji muzičke umetnosti, nacionalna televizija uz Radio Beograd biće jedina, doduše neoficijelna, akademija za mlade muzičare.