Participativno kreiranje inovativnih programa zapošljavanja mladih u Gornjem Milanovcu

GORNJI MILANOVAC — Danas je u maloj sali Opštine Gornji Milanovac, u okviru projekta „Učešće omladinskog civilnog sektora

GORNJI MILANOVAC — Danas je u maloj sali Opštine Gornji Milanovac, u okviru projekta „Učešće omladinskog civilnog sektora u kreiranju politika zapošljavanja mladih“ faza III, organizovan radni sastanak pod nazivom „Participativno kreiranje inovativnih programa zapošljavanja mladih“.

Predstavanje javnosti rezultata trogodišnje saradnje kao i predstavljanje novih modela kreiranja lokalnih politika zapošljavanja i učestvovanje u trajnom dijalogu na ovu temu bili su ciljevi sastanka.

Marija Stojadinović, ispred Razvojnog biznis centra Kragujevac, istakla je značaj obrazovanja i ulogu podrške naše opštine u primeni mera aktivne politike zapošljavanja. O primerima dobre prakse podrške zapošljavanja mladih u Čačku govorila je Gorana Tanasković, predstavnica Regionalne privredne komore Kraljevo. Ona je ukazala na potrebu istraživanja i realnog predstavljanja tržišta rada. S tim što, kako je rekla, Gornji Milanovac i Čačak imaju odlične startne pozicije shodno primeni mera aktivne politike zapošljavanja.

999v

Na sastanku se govorilo o uvođenju reprezentativnog predstavnika mladih u rad Lokalnog saveta zapošljavanja, usvajanju novog Rešenja o formiranju i radu Saveta za zapošljavanje, kojim će se obezbediti konsultativnost procesa planiranja Lokalnog akcionog plana zapošljavanja i planiranje zasnovano na podacima dobijenim iz monitoringa i ocene efekata. Takođe, predstavljene su inovativne mere za zapošljavanje mladih.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković obratio se rečima da su mladi, školovani ljudi budućnost ovoga grada ali i cele zemlje. Stoga, neophodno je osigurati njihov ostanak i pružiti im socijalnu i egzistencijalnu sigurnost.

Projekat „Učešće omladinskog civilnog sektora u kreiranju politika zapošljavanja mladih“ faza III, realizuje se na teritoriji opština Čačak, Kraljevo i Gornji Milanovac i sprovodi ga Razvojni biznis centar Kragujevac a zahvaljujući finansijskoj podršci organizacije Solidar Suisse/Swiss Labor Assistance SLA, kancelarija u Beogradu.

Opšti cilj projekta je doprinos kreiranju delotvornijih lokalnih politika zapošljavanja mladih u Čačku, Kraljevu i Gornjem Milanovcu dok specifičan cilj je unapređenje procesa izrade lokalnih akcionih planova zapošljavanja kroz uključivanje mladih u donošenje odluka, obezbeđenje šireg konsultativnog procesa u fazi izrade i kreiranje lokalnih politika zapošljavanja mladih zasnovanih na dobijenim podacima.

Pored predstavnika Opštine i Opštinske uprave, današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici mladih, nevladinog sektora, gornjomilanovačke privrede, đačkog parlamenta kao i direktori srednjih škola sa teritorije naše opštine.