Danas je Ognjena Marija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.  

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

ognjena-marija-1469826455-958727

 

Ovaj praznik nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, ali je veoma poštovan, posebno među ženama. Zbog toga se na današnji dan ne praktikuju nikakvi poslovi, bilo da su u pitanju ručni radovi ili rad u polju.

Prema narodnom verovanju, Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem i gromom, baš kao i Sveti Ilija. Zbog toga se kaže da ona spada u „ognjevite“ svece i izaziva veliko strahopoštovanje kod vernika.

Sa generacije na generaciju se prenose priče o vatri ili gromovima koji su na ovaj praznik spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na Ognjenu Mariju.

U nekim krajevima se veruje da se ono što se desi na Ognjenu Mariju ne sme prekinuti, pa tako ako plane vatra, ne sme se ugasiti.

Sveta velikomučenica Marina primila je hrišćansku veru kada je imala 12 godina i tada se zavetovala da se nikada neće udati. Otac je zbog toga isterao iz kuće, a carski namesnik Olimvrije je bacio na strašne muke jer nije želela da se uda za njega. Nije mogao da slomi njenu veru i na kraju su je posekli mačem kada je imala 16. godina, u doba cara Dioklecijana.

Ruka ove svetiteljke se nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu, a neke njene čudotvorne i svete mošti se čuvaju u manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera. Njih posećuju i poštuju ne samo hrišćani, već i muslimani.

Ognjena Marija se najčešće predstavlja sa krstom i palmom, simbolom mučeništva u rukama, sa zmajem pod nogama i kućama u plamenu u njenoj pozadini.

Poslušajte stari narodni savet da danas ne valja “ni konac u iglu udenuti” i sve poslove koje ste imali ostavite za sutra.