Došao na svet kao prase, živi kao beba

GORNJI MILANOVAC — Mesec i po dana staro prase, često se ovih dana vidja brusničkim sokacima. Krmača ga

GORNJI MILANOVAC — Mesec i po dana staro prase, često se ovih dana vidja brusničkim sokacima. Krmača ga je posle prašenja odbacila, ali domaćin prihvatio i othranio, pa sada o njemu brine kao o bebi. Prase, nazvano Živko prati ga svuda, pa i kad krene do seskog dućana.

U domaćinstvu Boška Strizovića u gornjomialnovačkom selu Brudnisca, krmača Gica oprasila je osam prasića. Živko nije bio trinaestoro prase, ali mu je sudbina bila baš kao da jeste. Krmača ga je valjda pregazila, noge mu izlomila, a i braća i sestre su ga odbacili. Život mu se merio satima, ali su se gazda Boško i komšija Radenko rešili da ga spasu od sigurne smrti.

Živka su prvo hranili kravljim mlekom na cuclu. Sad može i sam da jede, ali se za hranu otima sa dve mačke, psom, kokoškom, al i suprasnom krmačom koja slobodno šeta dvorištem brojeći dane do prašenja. Družeći se sa drugim životinjama, Živko kao da ponekad zaboravi da li je mačka – dok se sit izležava na suncu, ili možda pas, dok komšiju Radenka – prati svako jutro do dućana

Za svinje kažu da su izuzetno inteligentne životinje, a Živko pokazuje da umeju da budu privržene vlasniku, ali i čiste. Za to se brine komšija Radenko koji ga bar jednom sedmično kupa, i papke pere svaki put pre nego što u kuću udje. Spcijalni tretaman imao je i pre nego što je stao pred kameru naše televizije.

Prase Živko prava je atrakcija medju brusničkim mališanima, mada gazda pomalo strahuje šta će biti kad Živo poodraste, pa iz svoje počne da šeta i po komšijskim avlijama i baštama.