Čačanska biblioteka na festivalu slikovnica “Čigra”

  Narodna biblioteka Požega je u periodu od 6. do 8. oktobra 2016. godine organizovala Festival slikovnica „Čigra“,

 

Narodna biblioteka Požega je u periodu od 6. do 8. oktobra 2016. godine organizovala Festival slikovnica „Čigra“, koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja RS . Program festivala bio je namenjen deci najmlađeg uzrasta, ali i odraslima, posebno stručnoj javnosti i svima koji se bave slikovnicom kao značajnim medijumom u kulturološkom edukativnom, pa i pedagoškom smislu, koje pored dečijih igračaka, oblikuje prve konture buduće ličnosti deteta.

unnamed (3)

U okviru Festivala održan je okrugli sto „Kako rastu slikovnice“ , koji je okupio oko 30 učesnika, kreatora i posrednika u odnosu deca: slikovnica, autore, ilustratore, bibliotekare, pedagoške radnike, kao i lica koja koriste slikovnice u različitom radu sa najmlađom populacijom. Koleginica Olivera Nedeljković, viši bibliotekar Zavičajnog odeljenja, izlagala je svoj rad „Slikovnice u Biblioteci celini Jovana Davidovića“ , jedne od četiri zaštićene bibliotečke celine čiji je vlasnik Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka. Zahvaljujući Davidovićevom specifičnom kolekcionarskom duhu i interesovanju, ali i dalekovidoj odluci njegovih naslednika da se njegova biblioteka preda na čuvanje čačanskoj Biblioteci, danas se mogu videti primerci dobro očuvanih slikovnica starih skoro čitav jedan vek, kao što su Zemlja Majmunija, Zemlja Lutkinija, Zemlja Patuljija i Zemlja Pilipija u izdanju Izdavačke knjižarnice Napredak u Beogradu, Mišja kućica, Lovac-čudotvorac, Maca i lija i druge. U pitanju su veoma zanimljiva i kvalitetna izdanja koja su bila prve knjige u rukama naraštaja koji su svoj književni ukus formirali  u proj polovini proteklog veka.

unnamed (2)

Stručnom skupu prisustvovali su i bibliotekari Dečijeg odeljenja, Jelena Duković, Marijana Lazić i Ana Stanojević. Želja organizatora je da ovaj Festival slikovnica „Čigra“, postane tradicionalan, a cilj  da se aktuelizuje i na neki način pomogne da položaj slikovnica u Srbiji bude bolji.