Izbori u SAD – eksluzivno javljanje Nebojše Jovanovića

Sjedinjene Američke Države sutra biraju predsednika koji će u naredne četiri godine sedeti u Beloj kući i voditi

Sjedinjene Američke Države sutra biraju predsednika koji će u naredne četiri godine sedeti u Beloj kući i voditi jednu od najmoćnijih država sveta.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, biće ovo jedni od najneizvesnijih izbora, jer se skoro podjednake šanse daju Donaldu Trampu i Hilari Klinton. Malu prednost ima Hilari Klinton, ali to u američkom izbornom sistemu ništa ne znači. Pred dan odluke, iz Milvokija ekskluzivno za televiziju Telemark izveštava naš saradnik i urednik internet portala Ozonpress Nebojša Jovanović. Američka organizacija Open World u saradnji sa Ambasadom SAD u Beogradu organizovala je jedanaestodnevni boravak za deset mladih novinara i urednika srpskih medija tokom predsedničkih izbora u SAD. Među izabranim novinarima je i Nebojša Jovanović.

„Najnovije ankete pokazuju da Hilari Klinton uživa prednost nad Trampom i to u rasponu od samo 2 do 4 procenta i to uglavnom od urbane populacije, što u američkom izbornom sistemu ništa ne znači jer se računaju takozvani elektorski glasovi. A da bi neko postao predsednik mora da osvoji najmanje 270 elektorskih glasova“, objasnio je Jovanović i dodao da prema trenutnim analizama Hilari Klinton ima 268, a Tramp 204 dok se još uvek vodi borba za 66 elektorskih glasova.

Nebojsa u SAD

Da je u toku izborna kampanja, prema rečima našeg saradnika, ne može se videti na ulicama Sjedinjenih Američkih Država jer nema bilborda ni plakata.
„U kafićima se ovih dana prati američki fudbal i NBA liga, dok se težište kampanje odvija na televizijama koje danonoćno prate predsedničke kandidate“, rekao je Jovanović.
Kako on dalje navodi obični građani ali i deo establišmenta otvoreno govore da Sjedinjene Američke Države do sada nisu imale ovako loše kandidate što je dovelo do toga da i kampanja bude najprljavija ikada u istoriji. Zbog čega se očekuje i rekordno slaba izlaznost.