Da li je kašica Juvitana zdrava za bebe?

Inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije danas i sutra kontrolisaće da li su sporne serije Juvitana proizvoda povučene iz prodaje,

Inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije danas i sutra kontrolisaće da li su sporne serije Juvitana proizvoda povučene iz prodaje, rečeno je u tom ministarstvu.

Kako su u ministarstvu rekli agenciji Beta, utvrđivaće se da li je broj proizvoda koji je stavljen u promet usaglašen sa brojem proizvoda koji je povučen.

„Ukoliko inspektori negde zateknu sporne proizvode, biće uklonjeni na licu mesta uz podnošenje prijave protiv prodavca“, rekli su u Ministarstvu zdravlja.

To ministarstvo je 8. novembra objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta Juvitana dečijih kašica i da bi mogle predstavljati rizik po zdravlje dece jer je u njima pronađen povećan sadržaj određenih vrsta presticida.

Nakon toga, fabrika dečje hrane Juvitana u Inđiji obustavila je proizvodnju i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda koji se nalaze na lageru u fabrici.

U saopštenju kompanije “Swisslion Takovo“ navodi se da ukoliko nalaz Ministarstva zdravlja bude tačan, biće uništene zalihe spornih proizvoda, a fabrika u Inđiji će biti trajno zatvorena.

Ta kompanija je naglasila i da neće dozvoliti gašenje svog najjačeg brenda u proizvodnji dečje hrane i da će fabrika biti izmeštena tamo gde će se na tržištu obezbediti zdravstveno ispravne sirovine.

Izvor: Beta