U Mariboru predstavljene prednosti ulaganja u opštinu Čačak

Delegacija Grada Čačka koju su činili: Radoš Pavlović (Zamenik gradonačelnika), Mara Topalović (Forum privrednika), Dragan Vukajlović (Direktor JP

Delegacija Grada Čačka koju su činili: Radoš Pavlović (Zamenik gradonačelnika), Mara Topalović (Forum privrednika), Dragan Vukajlović (Direktor JP Gradac) i Radojica Gavrilović (Služba za razvojne projekte), je boravila 09.11. – 11.11.2016. god. u Mariboru gde je uzela učešće na Okruglom stolu Predstavljanje prednosti i uslova ulaganja u opštine i gradove Srbije. Ovaj skup je organizovan od strane Srpsko-slovenačkog poslovnog kluba, Štajerske gospodarske zbornice, Grada Maribora i Stalne konferencije gradova i opština Srbije.

Tokom skupa su gradovi i opštine iz Srbije prezentirali svoje privredne, poljoprivredne i ostale potencijale za ulaganje, kao i značajne razvojne projekte. Grad Čačak je nastupio sa posebno pripremljenom prezentacijom, koja se sadržajnošću i ubedljivom interpretacijom izdvojila u odnosu na prezentacije ostalih prisutnih gradova i opština iz Srbije. Prezentacija Grada Čačka je prikazala najatraktivnije investicione lokacije i privredne zone, značajne razvojne projekte i potencijale poljoprivredne proizvodnje.

Nakon prezentacija gradova i opština, obavljeni su bilateralni sastanci sa slovenačkim privrednicima. Posebno su bili pozitivni razgovori sa kompanijom “Arhides”, tj. sa direktorom Miranom Baum, koja je zainteresovana za investiranje i otvaranje preduzeća u Srbiji, koje bi zapošljavalo 20 do 30 informatičara.

Maribor_forum_2

Kompanija “Limnos” je izvršila posebnu praktičnu prezentaciju za predstavnike Čačka, tzv. mokrih polja, kao posebnog prirodnog rešenja za komunalne otpadne vode iz naselja, odnosno eko i bioremedijacije. Ova tehnologija rešavanja otpadnih voda iz naselja nije tehnološki previše složena, cenom je konkurentna, a iz toga se može zaključiti da je pogodna za banjska mesta u okolini Čačka. Postoji i mogućnost finansiranja izgradnje ovakvih postrojenja od strane Republike Slovenije (do 30%).

Na sastanku sa predstavnikom Grada Maribora, g. Igorom Kosom, iz kabineta župana Maribora su razmotrene mogućnosti buduće saradnje između Maribora i Čačka, posebno u delu zajedničkih projekata, objavljeno je na sajtu grada Čačka.