Pokradena ograda sa auto-puta milionska šteta

Godišnje se za zamenu oštećene ili ukradene saobraćajne signalizacije na putevima i autoputevima u Srbiji izdvaja oko 1,5

Godišnje se za zamenu oštećene ili ukradene saobraćajne signalizacije na putevima i autoputevima u Srbiji izdvaja oko 1,5 million evra, izjavio je danas rukovodilac putne mreže Javnog preduzeća Putevi Srbije Zoran Stojisavljević.

On je gostujući na RTS kazao da se sa puteva u Srbiji krade sve što se može poneti, od putne signalizacije i galanterije do opreme na putevima, naglašavajući da je to problem koji traje dugo godina i da do sada nije nađeno rešenje.

“Mi godišnje damo 1,5 miliona evra samo za putnu galanteriju poput žičanih ograda, stubova za žica, pešačkih ograda na mostovima, jer se sve nosi”, naglasio je Stojisavljević.

Prema njegovim rečima, podnošene su krivične prijave nadležnim organima, saobraćajnoj i putnoj inspekciji, Upravi saobraćajne policije, ali da su samo neki individaualni slučajevi rešavani, dok većina nije.

Na novom auto-putu od Ljiga do Preljine je za desetak dana od otvaranja saobraćaja ukradeno dva kilometra zaštitne ograde, a da bi se skinula ta dva kilometra ograde, potrebno je natovariti i odneti čitav šleper žice.

Stojisavljević je naveo da su dobro uigranoj ekipi, za postavljanje ta dva kilometara žičanog pletiva koje je odneto na novom autoputu Ljig-Preljina, potrebno četiri radna dana.

On je naglasio da krađe ugrožavaju sve aktivnosti koje se rade na putevima i direktno ugrožavaju bezbednost saobraćaja i ljudske živote, što je teško krivično delo i za to treba da se odgovara.

“Ja verujem da će nadležni organi naći počinioce, ali nekada to potraje. Zamolio bih građane da ne kradu već da učestvuju u praćenju i čuvanju te opreme, jer je to u interesu svih nas, i da prijave počinioce”, kazao je Stojisavljević.

Izvor: Tanjug