U Topoli aktivno edukuju osnovce o zaštiti životne sredine

U toku poslednje dve školske godine na teritoriji opštine Topola sprovedena su tri projekta edukacije učenika nižih razreda

U toku poslednje dve školske godine na teritoriji opštine Topola sprovedena su tri projekta edukacije učenika nižih razreda u oblasti zaštite životne sredine i reciklaže otpadnog materijala.

Podrškom lokalne samouprave, ispred Udruženja građana „AURUS-S“ koje se bavi zaštitom životne sredine, zaposleni u JKSP „Topola” su održali veći broj radionica. Fokus je bio na učenicima trećeg i četvrtog razreda osnovih škola. U OŠ „Karađorđe”, u Topoli, održano je 12 radionica kao i 16 radionica u ostalim matičnim školama na teritoriji opštine.
-Obrazovanje najmlađih u oblasti zaštite životne sredine predstavlja imperativ i uvek zavređuje posebnu pažnju. Beskrajna iskrenost i radoznalost koju deca poseduju, njihova želja da svoja iskustva i znanja podele sa nekim drugim i njihova otvorenost da se osete kao ravnopravni članovi društva zahteva neprestani trud svih nas koji se na razne načine staramo o njima – ističu članovi Udruženja.

Topola zivotna sredina edukacija.jpg 1
Ovakav rad deci je omogućio da otvoreno diskutuju o svakodnevnim problemima iz ove oblasti. Unapredili su svoja znanja i aktivno učestvovali u pravljanju upotrebnih predmeta od dostupnog reciklažnog otpada. Takođe, deca su se upoznala sa terminologijom koja je karakteristična za sistem očuvanja životne sredine, a koja je prilagođena njihovom uzrastu.

Topola zivotna sredina edukacija
Iskustva nakon ralizacije projektnih aktivnosti su više nego dragocena. Beskrajno je mnogo pitanja. Stavovi su veoma realni,a problemi se jasno uviđaju. Ono što ohrabruje je lako prepoznavanje mogućih rešenja i njihova primena u svakodnevnom životu. Na taj način ostaje puno prostora za još intezivnije i kompleksnije uključivanje svih mladih u donošenje odluka o očuvanju našeg životnog okruženja, istaknuto je na zvaničnom sajtu opštine Topola.