Tajm objavio 100 najuticajnijih fotografija svih vremena

Američki časopis Tajm izabrao je 100 najuticajnijih fotografija svih vremena, na kojima su događaji koji su obeležili istoriju

Američki časopis Tajm izabrao je 100 najuticajnijih fotografija svih vremena, na kojima su događaji koji su obeležili istoriju u poslednjih vek i po – od naučnih dostignuća do strahota ratova, ali i svakodnevne sitnice zabeležene na neobičan način, poput kapljice mleka ili novorođene bebe.

Svih 100 fotografija su uključene u multimedijalni projekat koji je danas objavljen u novoj knjizi i na sajtu Tajma.

Čuvene fotografije ili frejmovi iz filmova svedoče o istoriji i percepciji medija, o prelomnim trenucima i ličnostima koji su presudno uticali na potonje događaje.

Od prve poznate fotografije iz 1826, do poslednje koja prikazuje mrtvog sirijskog dečaka na obali mora 2015. godine, Tajm je napravio kolekciju koja prati razvoj čovečanstva sa svim strahotama ratova, izbegličkih kriza, ali i pobeda i istorijskih uspeha poput odlaska čoveka na Mesec.

time-100-influential-photos-joe-rosenthal-flag-raising-iwo-jima-35

Među najuticajnijim fotografijama su i one koje prikazuju ratove – od američkog građanskog rata, preko niza fotografija iz Drugog svetskog rata, Vijetnamskog rata do poslednjih ratnih sukoba posle 2000. godine.

Drugom svetskom ratu posvećeni su snimci dečaka iz varšavskog geta, Dana D, postavljanja zastave Sovjetskog Saveza na Rajhstag i postavljanje američke zastave na ostrvu Ivo Džima, pečurke posle eksplozije atomske bombe u Nagasakiju i proslave pobede saveznika s Tajms skvera u Njujorku.

Posleratna istorija je zabeležena hladnoratovskim temama, terorističkim napadima, pobunama i invazijama – prebeg iz Istočnog Berlina 1961. godine, samospaljivanja vijetnamskog sveštenika 1963, protest američkih crnaca na jugu SAD 1963, sovjetska invazija Praga 1968, pogubljenje u Sajgonu 1968, teroristički napad palestinske organizacije „Crni septembar“ tokom Olimpijskih igara u Minhenu 1972, strahoha rata iz 1972. godine sa snimkom gole devojčice u bekstvu, student ispred tenkova na Tjenanmenu 1989, glad u Somaliji 1992, mučenje zatvorenika u američkom zatvoru Abu Graib u Iraku iz 2003, čovek koji pada posle napada na Svetski trgovinski centar 2001. i snimak iz Bele kuće na kojem predsednik SAD Barak Obama i drugi visoki zvaničnici prate akciju na vođu Al Kaide Osame bin Ladena 2011.

Pored fotografija u zbirci je i frejm amaterskog filma Abrahama Zaprudera na kojem je zabeležen trenutak kada je ubijen predsednik SAD Džon F. Kenedi 1963. godine.

Poslednja snimljena 2015. godine – mrtvi dečak kojeg su roditelji poslali iz Sirije – svedoči o i dalje aktuelnoj migrantskoj krizi kojoj se ne nazire kraj.

time-100-influential-photos-alberto-korda-guerillero-heroico-48

Fotografije Tajmove zbirke prikazuju i nezaobilazne svetske lidere Abrahama Linkolna iz 1860, Adolfa Hitlera na nacističkom skupu 1934, ratnog premijera Velike Britanije Vinstona Čerčila 1941, indijskog lidera Mahatma Gandija 1946, pobunjenika Ernesta Če Gevaru iz 1960. ili kineskog lidera Mao Cedunga kako pliva 1966. godine.

Tajmova zbirka obuhvatila je i nekoliko događaja koji prikazuju naučni i tehnološki napredak – od rendgenskog snimka šake supruge Vilhelma Rentgena iz 1895, preko prve fotografije Zemlje iz orbite Meseca 1968. i čoveka na Mesecu iz 1969. na kojoj je Nil Armstrong slikao svog kolegu Baza Oldrina do snimka „Stubova stvaranja“ koja je napravljena 1995. sa svemirskog teleskopa Habl.

time-100-influential-photos-co-rentmeester-michael-jordan-79

 

Pored istorijskih događaja Tajm je u zbiku najuticajnijih fotografija uvrstio i neizbežne trenutke iz pop kulture, kao što su zakucavanje Majkla Džordana iz 1984. na kojoj je zasnovana silueta patika „Er Džordan“, fotografija gole trudne Demi Mur s naslovne strane Varajetija iz 1991, pobeda Muhameda Alija nad Sonijem Listonom iz 1965. ili tuča jastucima članova Bitlsa u hotelu 1964.

 

Izvor: Tanjug/Time