Prezentovan projekat navodnjavanja šumadijskih poljoprivrednika

U skupštinskoj sali opštine Topola, danas je održana prezentacija prve faze Projekta navodnjavanja Vinče, Plaskovca i Blaznave. Prezentaciju

U skupštinskoj sali opštine Topola, danas je održana prezentacija prve faze Projekta navodnjavanja Vinče, Plaskovca i Blaznave. Prezentaciju projekta vodili su predstavnici JVP „Srbijavode“, Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i lokalne samouprave.

Okupljenim poljoprivrednicima i članovima Udruženja korisnika voda „Jaseničke kapi“ predstavljene su preduzete mere na realizaciji projekta kao i naredni koraci. U selima Vinča, Plaskovac i Blaznava, rezervoarima, a biće ih dva, koji će se puniti vodom iz reke Jasenice, navodnjeno će biti oko 350 hektara voćnjaka. Projektnim aktivnostima predviđeni su koraci koji će se preduzeti do kraja ove i tokom naredne godine kako bi voda što pre dospela na oko 900 parcela. Predračunska vrednost ovog projekta iznosila bi 190 miliona dinara.

Topola navodnjavanje.jpg 1
Ispred domaćina sastanka prisutnima se obratio predsednik Skupštine opštine Topola, Dragan Jovanović. U svom izlaganju Jovanović je naglasio značaj na ovaj način realizovanog navodnjavanja više od 350 hektara voćnjaka, kao i svoja očekivanja da će navodnjene površine povećati prinos za oko 30 odsto.
„Ovo je pilot projekat za centralnu Srbiju. Finansira se iz kredita koje je država Srbija dobila od Ujedinjenih arapskih emirata za navodnjavanje. A čast mi je da smo uspeli, zajedničkim naporima meštana, lokalne samouprave i države da sve to povežemo i krenemo u ovako nešto“, rekao je predsednik Skupštine Dragan Jovanović, uz očekivanje da je ovo samo početak procesa navodnjavanja polja šumadijskih poljoprivrednika.

Topola navodnjavanje.jpg 2
Prisutne su pozdravili, i sa konkretnim koracima realizacije projekta ih upoznali, direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović i direktor Zavoda za hidrotehničke melioracije Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ dr Mile Božić. O narednim koracima koji se preduzimaju na realizaciji projekta, oni su konkretno izdvojili aktivnosti do kraja tekuće godine i aktivnosti koje će se preduzeti tokom naredne.

Do kraja ove godine izvršiće se predaja idejnog rešenja i započeti postupak objedinjene procedure, ishodovanje lokacijskih uslova, završiti postupak izrade studije opravdanosti sa idejnim projektom, izraditi projekat za građevinsku dozvolu i napraviti aneks ugovora. Sa prvim lepim danima naredne godine očekuje se izrada distributivne mreže do hidranata za priključenje korisnika, objavljeno je na zvaničnom sajtu opštine Topola.