Hripunov: Srbija medju prvih 10 primalaca pomoći od Rusije

BEOGRAD – Srbija spada među prvih deset primalaca pomoći od Rusije, istakao je juče trgovinski predstavnik Rusije u

BEOGRAD – Srbija spada među prvih deset primalaca pomoći od Rusije, istakao je juče trgovinski predstavnik Rusije u Srbiji Andrej Hripunov na seminaru o privrednoj saradnji dve zemlje.


Prema njegovim rečima, uspešnoj rusko-srpskoj saradnji i privrednom razvoju dopinosi ugovor o robnoj razmeni i slobodnoj trgovini, koji omogućava Srbiji da dobije dodatne investicije od Rusije.

Hripunov je dodao da ugovor daje mogućnost srpskim preduzećima da posluju na ruskom tržištu.

Direktor direkcije za spoljne veze i odnose sa državnim organima NIS Evgenij Meteljov rekao je na skupu da je NIS u saradnji sa Gaspromnjeftom jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Meteljov je istakao da su kompanije NIS i Gaspromnjeft investirale preko 57 miliona evra u projekate iz oblasti sporta i obrazovanja i u razvoj opština u Srbiji.

On je dodao da je do sada, izmedju ostalog, investirano u oko 800 projekata u 11 gradova Srbije.

Kompanija Gaspromnjeft, kako je rekao Meteljov, takodje je uložila oko četiri miliona evra u oslikavanje unutrašnjeg mozaika u kupoli Hrama Svetog Save.

Zamenik direktora Ruske državne železnice internešenel (RŽD International) Mansurbek Sultanov podsetio je da su Rusija i Srbija 2013. u Moskvi potpisale sporazum o kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice.

On je rekao da je RŽD Internešenel do sada pomogao srpskim železnicama prilikom obnove pruge kod Pančeva, deonice pruge Beograd-Bar i železničkog koridora 10, a da su u toku pregovori sa kompanijom MOST o pruzi Beograd-Budimpešta.

 

Izvor: Beta