Završena sednica Skupštine Srbije na kojoj je usvojen budžet za 2017.

BEOGRAD, 10. decembra 2016. (Beta) – Skupština Srbije danas je završila sednicu na kojoj je usvojen budžet za

BEOGRAD, 10. decembra 2016. (Beta) – Skupština Srbije danas je završila sednicu na kojoj je usvojen budžet za 2017. godinu i prateći zakoni.

Sednica je počela 4. decembra.

Pored Zakona o budžetu usvojene su izmene finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2016. godinu i njihovi finansijski planovi za sledeću godinu.

Usvojene su i izmene Zakona o budžetskom sistemu i dopune Zakona o privremenom uredjivanju načina isplate penzija kojima je produžena zabrana zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2017. i predvidjeno povećanje plata u delu javnog sektora i penzija u januaru 2017.

Zakonom o budžetu predvidjeni su prihodi od 1.092,9 milijardi i rashodi od 1.162 milijardi tako da će deficit iznositi 69,1 milijardu dinara.

Budžetski deficit je na nivou opšte države, kada se uračunaju svi projektni zajmovi koji iznose 43,5 milijardi dinara, 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je deficit budžeta Republike 1,6 odsto.

Budžet je projektovan na proceni da će rast BDP biti tri odsto, a da će inflacija iznositi 2,4 odsto.

Nova sednica Skupštine Srbije zakazana je za ponedeljak, 12. decembra, a izmedju ostalog raspravljaće se o kandidatima za sudije Ustavnog suda.

Izvor: Beta