Prvi rezultati nove populacione politike za 5 ili 10 godina

Mere za podsticanje radjanja biće prioritet novoformiranog Saveta za populacionu politiku Vlade Srbije, a posebna pažnja biće posvećena

Mere za podsticanje radjanja biće prioritet novoformiranog Saveta za populacionu politiku Vlade Srbije, a posebna pažnja biće posvećena opštinama kojima preti odumiranje, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografska pitanja Slavica Djukić Dejanović.


„Pet ili 10 godina merne jedinice u kojima će nova populaciona politika pokazati prve rezultate“, rekla je Djukić Dejanović za Radio-televiziju Srbije.

Ona je rekla da će se Savet za populacionu politiku baviti uskladjivanjem radnog vremena sa roditeljskom funkcijom, kao i merama u kojima će zdravstvena kultura mladih ljudi biti na višem nivou, što će podrazumevati mnogo više znanja o reproduktivnom zdravlju u školskim programima.

Prvi projekti Saveta počeće u opštinama u kojima je natalitet u opadanju, a na tome će zajedno raditi ministarstva zadužena za zdravlje, socijalnu politiku, obrazovanje, državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i predstavnici Akademije nauka, rekla je Djukić Dejanović.

 

Izvor: Beta