Vesna Aleksić postala prva žena kapetan u Er Srbiji

Vesna Aleksić, 36-godišnja pilotkinja postala je kapetan na uskotrupnim avionima erbas A319 i A320, danas će imati svoj prvi

Vesna Aleksić, 36-godišnja pilotkinja postala je kapetan na uskotrupnim avionima erbas A319 i A320, danas će imati svoj prvi let kao kapetan Er Srbije od Beograda do Bejruta.
Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić izjavio je da ta kompanija poštuje rodnu ravnopravnost u svim aspektima svog poslovanja, uključujući i članove letačkih posada.

„Srpska nacionalna avio-kompanija tokom niza godina postavljala je standarde i unosila važne promene u mnogim oblastima i ponosni smo što smo deo ove nove prekretnice u istoriji ženske avijacije u Srbiji“, rekao je Kondić.

Aleksić je svoju letačku karijeru počela 1999. godine na Letačkoj akademiji u Vršcu, a posle diplomiranja, u kompaniji Montenegro erlajns, radila je kao kopilot na avionu Foker 100.

vesna aleksic_1000x0

Postala je kopilot na avionima tipa erbas A320 u floti Viz Era 2012. godine, pre nego što je napredovala na poziciju kapetana 2014. godine, dok je živela u Skoplju.

Aleksić je tokom karijere zabeležila više 5.000 sati naleta, sa više od 2.200 samostalnih sati na uskotrupnim erbas avionima.

Rodjena u Beogradu, ćerka vazduhoplovnog inženjera, izjavila je da je izuzetno srećna što se pridružila Er Srbiji.

„Privilegija je biti prva žena na poziciji kapetana u Er Srbiji i nadam se da će to inspirisati više žena da potraže svoje mesto u civilnom vazduhoplovstvu“, rekla je Aleksić.

 

Izvor: Beta

Foto: Promo