Kovačević: EPS čeka izveštaj kontrole o uvećanim računima za struju

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) neće razmatrati problem uvećnih računa za struju za decembar 2016. godine dok ne

Nadzorni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) neće razmatrati problem uvećnih računa za struju za decembar 2016. godine dok ne dobije izveštaj unutrašnje kontrole EPS-a, rekao je danas predsednik tog odbora Branko Kovačević.


„U toku je popis brojila koja je očitavala agencija angažovana za taj posao, kao i dalje očitavanje brojila jer zbog snega nije registrovana potrošnja kod četiri odsto brojila“, rekao je Kovačević za agenciju Beta.
Kovačević nije mogao precizno da odgovori na pitanje da li su računi „naduvani“ isključivo zbog neblagovremenog čitanja, te su potrošači svrstani u skuplje zone.
„Dok se ne utvrdi tačan uzrok uvećanih računa, navodjenje bilo kojeg od mogućih razloga je spekulacija“, rekao je Kovačević.
Dodao je da će svim potrošačima, a ne samo onima koji su se žalili, biti vraćen novac ili prebačen za februarski račun, ako se utvrdi da je bilo grešaka.
Prema pisanju medija, do sada se na uvećane račune žalilo 6.323 potrošača.
Problem uvećanih računa za struju za decembar otkriven je sredinom januara, posle čega je smenjeno osam rukovodilaca EPS-a.
Vršilac dužnosti direktora u EPS-u Milorad Grčić na optužbe javnosti da je za netačne račune kriva agencija Sikvester čiji su radnici angažovani da čitaju brojila rekao da su radna mesta „čitači“ brojila u EPS-u ukinuta 2000. godine, kada je počeo proces „korporativizacije“ i da su poslednjih 16 godina na tim poslovima bile angažovane razne agencije.
On je tada ocenio da je angažovanje „čitača“ sa strane dobar poslovni potez kompanije i da su postignute uštede.
Dodao je da gde god da se utvrde propusti agencije, uslediće finansijske sankcije u skladu sa ugovorom.

Izvor: Beta